Jdi na obsah Jdi na menu
 


U Samsona – František Růžička

29. 11. 2013

 

V srdci jihočeské metropole, uprostřed náměstí Přemysla Otakara II., stojí barokní Samsonova kašna. Připomeňme si, že po strastiplném období třicetileté války se v Evropě začal šířit nový stavební a umělecký styl – baroko. Do své plné krásy se rozvinul v celém Českém království a zákonitě v Českých Budějovicích, zejména po ničivém požáru v roce 1641. Tehdy vznikla i katedrála a uprostřed náměstí stával pranýř. Ten byl v roce 1720 přestěhován před radnici a na jeho místě byla postavena městská kašna podle technického návrhu schwarzenbergského stavitele Pavla Konečného z Třeboně. Autorem sochařské výzdoby je jihočeský rodák Josef Ditrich.

Na vrcholu kašny vévodí silák Samson, svírající koleny divokého lva, a holýma rukama rozevírá jeho čelisti. Ze lví hlavy vychází první tryska; odtud voda protéká do kruhové mušle. Tu nesou Atlanti a z mušle vychází druhá řada trysek. Podstavec kašny zdobí fantastické obličeje vousatých starců, nazývané Maskarony. Z jejich pootevřených úst vychází třetí řada trysek. Kolik příchozích do těchto míst už kašna oslovila. Kolikrát se stala svědkem historických i zábavných událostí. Koupání sportovců při vítězných taženích do nejvyšších sportovních soutěží, místních trhů, shromáždění při radostných i tragických událostech roku 1968.

Také v listopadu roku 1989. V úterý 21. listopadu nás tady mnoho nebylo. Za účasti skupiny studentů se přečetla výzva kardinála Františka Tomáška a část odvážlivců se vydala na pouťovou bohoslužbu do klášterního kostela… Události pak dále pokračovaly. Nejspíše budu jediný, kdo sem každý rok 17. listopadu v předvečerních hodinách přijde zapálit svíčičku.

Ani letos tomu nebylo jinak. Soumrak se poměrně brzy snášel nad městem, již po třetí hodině odpoledne jsem na náměstí napočítal čtyři policejní vozidla. Bedlivě střežily a průběžně se přemísťovaly z místa na místo… Na inkriminovanou dobu byl totiž oznámen průvod „radikálů“ s předpokládanou účastí několika set lidí… Krátce před čtvrtou prošla náměstím – od Lanovky směrem k „náplavce“ skupina 22 osob (přesně spočítáno) v „tradičním“ oblečení a s cinkajícími klíči v ruce.

Jeden z občanů, který se zastavil se svou partnerkou na punč u prodejního stánku, to okomentoval slovy: „V Listopadu jsem tu taky cinkal klíčema, dneska bych si ruku urazil…“

Co dodat? Byl den (významného) státního svátku, jedna státní vlajka na budově radnice, druhá zcuchtaná kolem žerdi na domu s balkonem, ze kterého svého času promluvil k Jihočechům prezident Václav Havel. To bylo tehdy radosti a euforie. Dnes prošlo bez povšimnutí několik rodičů s dětmi, nebo ti, co zde měli dostaveníčko. Na zemi před radnicí, pod bustou prezidenta T. G. M., dva zapálené kalíšky. Dříve bývala i světýlka za okny, dnes už nikde.

Doma jsem prohrábl štos novin a upřel se k článku Jana Kukačky „Je u nás totalita?“ (SN asi z roku 2007). „Národovci říkají, že u nás totalita není. Ta byla za socialismu. Důkazem je svobodné zakládání politických stran a jejich možnost zúčastnit se voleb.“ Dále pak zmiňuje Pavla Wonku, zavírání chartistů, rok 1968 s následnou normalizací… „Nelze však zastírat nesvobodu dnešní. Systém je totalitní – sametově. Poškozuje rodiny s dětmi, prodává národní bohatství za pár babek do rukou cizáků. Sám znehodnotil pětinásobně vlastní měnu. Když jde jedna parta od válu, vždy ji pohotově vystřídá jiná. Cizácká média lidem denně vymývají mozky. Volební zákony nenaplňují článek Ústavy o volbách (5% volební klauzule). To za první republiky nebylo. Takže není poměrné zastoupení, ale deformované. Sametová politická garnitura vytunelovala, zpronevěřila a zdestruovala českou ekonomiku. Bezdomovectví a nezaměstnanost nemá příčinu v neschopnosti lidí, ale jen a jen v politice sametových vlád. Makroekonomika je naordinována placenými zahraničními experty a nadnárodními institucemi včetně Bruselu… To je absolutní totalita!“ (Pozn. 1)

Na závěr si dovolím přidat jen stručnou poznámku. Lednové prezidentské volby a ze všech stran stále přikrmovaný humbuk kolem „církevních restituci“ společnost viditelně rozdělil na dva tábory s antagonistickými vztahy. Nepřipomíná vám to předsametovou minulost? Jednoznačně – rozpolcená společnost. S jednoznačným činitelem: ještě dnes na tom mají svůj neoddiskutovatelný podíl soudruzi komunisté.

František Růžička, České Budějovice

Poznámky:

 

Článek J. Kukačky „Je u nás totalita?“ byl uveřejněn v tištěných SN č. 1/2007, str. 7 (viz SN č. 1/2007). Starší články tohoto autora z let 1997-2006 si můžete přečíst kliknutím na tento odkaz (viz rubrika SN v PDF ke stažení).

 

u-samsona-p1220477.jpg

Prázdné náměstí

 

 

u-samsona-p1220479.jpg

Radnice, jedna státní vlajka, jedna svíčka

 

 

u-samsona-p1220482.jpg

Tradiční svíčka u Samsona

 

 

u-samsona-p1220484.jpg

Kašna po setmění

 

 

u-samsona-p1220486.jpg

Radnice po setmění

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář