Jdi na obsah Jdi na menu
 


Unicatum – ne tak docela – Euring. Dr. Bohumil Kobliha

4. 4. 2014

 

Autorka Irena Kopecká se v úvodním článku „Unicatum“ (Svědomí 1/2014) vzpamatovává ze šoku uděleného přídavkem k její státní penzi. Je známým faktem moderních bankéřských států, že má-li se šetřit, je to vždy a především na penzistech. V logice bankéřů už nic přece nepotřebují a nic nedělají! Bankéři zapomínají, že penzisté celoživotní prací tvořili hodnoty a na odpočinku by si tedy měli zasloužit slušnou odměnu za to, co vykonali a pomocí státních daní nastřádali. Že na penzijních fondech se kořistí, je zločin. Mohlo by se tedy zdát, že vše dobré je jen za tím pohádkovým „móřem píva“, kde „ceny jsou stálé“ a kde „lidi se maj’“, jak humorně zvěčnili V+W v součinnosti s Ježkem.

Nevycestoval jsem po invazi spřátelených armád za sny. Šel jsem za pravdou a svobodou pro naše Československo. Proto moje překvapení při poznávání, jak se věci skutečně mají, rostlo každým rokem těch čtyřiceti let exilu v „zemích svobody“. Byl jsem samozřejmě z počátku oslněn, když z mého výdělku konstruktéra devadesát liber měsíčně jsem kupoval vajíčka za šestipenci šest  (jedno za penci!). To bylo pro mne království blahobytu. Ovšem zeměkoule se otáčí a vše se mění. Co bylo včera bílé a jiskřivé, už bílé dávno, natož jiskřivé, není. Vše je čím dál tím více jinak…

Dopracoval jsem se, jako autorka Kopecká, do penze, která upadá vzhledem k stoupajícím cenám, týden od týdne. Nebudu rozebírat proč, jen naznačím…

Podle letošního výnosu britského The Pension Service z 22/02/2014 jsem dostal oznámení o zvýšení penze. Podobně jako paní Irena Kopecká. Za léta ve Velké Británii jsem už obrněn proti všem ukazatelům rostoucí ekonomie, a proto jsem jen zaznamenal:

Základní státní penze mně byla fakticky zvýšena o jednu libru devadesát dva pencí (£ 1.92) týdně. Aby to nebolelo, dostatková penze mi byla zvýšena o dvě libry čtyřicet pencí (£ 2.40) týdně. Chcete porovnání? Tedy při tomto „namazání kapsy“ musím uvést, že těch šest vajíček v krabičce jako dříve, dnes stojí libru šedesát až dvě libry (přibližně jedno vejce za 27 pencí!). Čtvrtka másla stojí libru šedesát. A tak bychom mohli srovnávat a ukazovat „rostoucí blahobyt“ dále.

Ještě štěstí, že my sami si umíme udělat všechny práce.  Úklidem počínaje a údržbou domu se vším všudy konče. Zvedám třicetikilový žebř, lezu po okapech a čistím je od listí a nánosů každoročně, a natírám (jako letos). Okny ve střeše, která jsem si sám navrhl a nainstaloval, prolézám a šplhám se po střeše. Vymetám komín. Koukám Pánu Bohu do šedivých mraků a do zahrad okolních okázalých domů, které nejsou o nic víc pěstěné než ta naše.

Ústřední topení, které jsem vyprojektoval a sám rukama udělal, včetně celého rozvodu horké vody a radiátorů, a servisuji ho po třicet let, pracuje bezvadně. Natírám, lakuji a maluji vše. Údržba, jak víte, nikdy nekončí. Práce řemeslníků z celé Evropy jsou čím dál tím dražší a často hrubě nekvalifikované. Je mi tedy líto lidí, kteří si nemohou udělat ani základní údržbu sami, a ani si nemohou či neumí uvařit doma jako my. Jak ti musí trpět „přídavky“ k penzi.

Sleduji, jak s „eurokarty“ prostrkanými světem trilionářských bankéřů už málokdo souhlasí (viz nejposlednější volební úspěchy pravicové Národní fronty ve Francii a úspěchy UKIP v UK). Zásadní změny musí přijít. Jinak se lidé zbytečně utrápí a nikdo se nebude mít…

Londýn, 20. 3. 2014

 

Euring. Dr. Bohumil Kobliha

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pozdrav autorovi a jistotu, že i jiní odešli ve zlém z ráje ČSSR:

(Muller, 15. 4. 2014 15:30)

Vážený pane autore,
je výborné, že jste se dotkl sociální stránky řádění asociálních socialistů, levičáků, komunistů - vše trhoveckého, "tržního provedení" ala z poučky pana inženýra Klause. Myslím to řečnění o neviditelné ruce trhu.... Jediný kdo včas už 1990 analyzoval, že jde v "sametu" o něco zcela jiného byl Miroslav Dolejší v jeho Analýze 17.11.1989.
Umělecky to vyjádřil v téže době Karel Kryl a dovolte zde přidat připomínku obou a poděkování i Vám za osobní statečnost psát, tak jak jste poznal obyčejnou pravdu skrze své zkušenosti- a ten Kryl- zde je více:
http://cervenobili.cz/13679/vzpominame-karla-kryla/#more-13679
Vzpomínáme na Karla Kryla
Přidal: Červenobílý | publikováno: 12. 04. 2014


Dnes si připomínáme 70. výročí narození českého písničkáře Karla Kryla (12. 4. 1944 – 3. 3. 1994). Zajímavosti o životě „básníka s kytarou“ si dnes můžete přečíst snad na všech zpravodajských stránkách, leckde se k jeho výročí pořádají i besedy a vystoupení. My jsme si připravili dva audiozáznamy již dříve zveřejněné na našem YouTube kanálu.

Audiozáznam ze vzpomínky Miroslava Kovaříka na Karla Kryla.

Le Pen pro TV TF1

(Paris, 4. 4. 2014 19:28)

23. března 2014 22:01
Výraznou porážku utrpěli v prvním kole francouzských komunálních voleb vládní socialisté prezidenta Hollandeho. Pravděpodobně tak budou muset vyklidit řadu radnic. Výjimečné zisky naopak zaznamenali nacionalisté Marine Le Penové.
.... Národní fronta zaznamenala v prvním kole obecních voleb výjimečné zisky. Rozradostněná vůdkyně strany Marine Le Penová v tom vidí "konec bipolarismu" v politickém životě Francie. "Národní fronta se stala důležitou nezávislou silou, politickou silou na národní i místní úrovni," řekla Le Penová televizní stanici TF1.
Národní fronta podle průzkumů získala absolutní většinu v domovském městě Le Penové Hénin-Beaumont. V případě získání absolutní většiny pro některou ze stran se přitom v dané obci nemusí příští neděli konat druhé kolo voleb.
Národní fronta podle institutu Ipsos-Steria zvítězila také v jihofrancouzských městech jako Béziers, Avignon nebo Perpignan. Vládní socialisté se naopak musejí obávat o ztrátu radnic v Remeši, Saint Etienne, Amiens nebo Pau.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/francouzi-v-obecnich-volbach-posilili-pravici-hlavne-tu-krajni-p79-/zahranicni.aspx?c=A140323_214150_zahranicni_zt

Re: Le Pen - ČTK: Národní fronta slaví

(Henin-Beaumont, 4. 4. 2014 19:35)

Národní fronta slaví
Protiimigrantská FN získala větší města na jihu země Béziers a Fréjus. Kromě toho by podle odhadů mohla mít většinu v dalších osmi menších městech. To by byl nejlepší výsledek FN od roku 1995, kdy ovládla Orange, Toulon a Marignane na jihu Francie. Tentokrát se prosadila i na severu a například ve Villers-Cotter?ts severovýchodně od Paříže.

Šéfka Národní fronty Marine Le Penová odhadla, že její hnutí získalo na 1200 zastupitelů. "Vstupujeme zjevně do nové fáze, kdy byl ve francouzské politice zlomen monopol dvou hlavních stran. Nyní se musí počítat s třetí silou," řekla Le Penová, jejíž strana by si měla podle průzkumů vést úspěšně i v květnových eurovolbách.

"Je to cena za odvážné reformy, které jsme podnikli," řekl ministr financí Pierre Moscovici v souvislosti s reformami penzí, rozpočtovými škrty a zvyšováním daní. On sám prohrál ve svém domovském městě Doubs.
Autoři: iDNES.cz, ČTK

....výsledek komunálních voleb je špatnou zprávou pro socialisty před květnovými volbami do Evropského parlamentu, ve kterých průzkumy také očekávají spíše úspěch pravice, zvlášť krajní. Le Monde píše o tom, že tradiční pravice v čele s UMP bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho by po nynější výhře mohla být s to i získat většinu v Senátu při volbách do horní komory parlamentu letos na podzim.

Autor: ČTK www.ctk.cz Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/vysledky-druheho-kola-obecnich-voleb-ve-francii-f53-/zahranicni.aspx?c=A140330_204241_zahranicni_ert