Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volební panoptikum – František Růžička

12. 10. 2012

Také v krajské metropoli a vlastně celém regionu „Jižní Čechy“ vyrazili političtí rytíři k nelítostnému předvolebnímu boji. Jejich natupírované hlavičky, láskou lesknoucí se očička a našminkovaná líčka, doplněná duchaplnými i nesmyslnými texty, teď zdobí kdejaký kandelábr. Soudruzi, podruzi, lídři, kmotři, využití či zneužití maskoti i různí přeběhlíci mají zase mediální žně. Ale proč ne? Tak tomu bylo vždy, jak nás učí i sama historie. Proněmci se po válce dali ke komunistům, ti po několika desetiletích a sametové revoluci zase k občanům a studentům do OF. Že už si to nepamatujete??? Tak hybaj k urnám! A že nevíte, koho volit? Jak jednoduché! Všeznalec internet vám rád poradí – třeba odevzdat prázdnou obálku. Že je to nesmysl? Jste na omylu a je nutné se poučit, abyste necpali do partajních chřtánů penízky pro někoho, koho jste vůbec nevolili.

Je otázkou, zda vám to skutečně pomůže. Nedávná historie totiž dokazuje, že zvolení se stejně dohodnou ke spokojenosti především své vlastní. Při minulých krajských volbách předala ODS vládu a křeslo hejtmana (J. Zahradník) do rukou ČSSD (J. Zimola). Co se stalo? Jak jinak. Kozel se stal poradcem nového hejtmana. Zdaleka to není ojedinělý případ v CZ Kocourkově.

Je to radostné – bloumat jen tak jihočeskou metropolí a zaznamenávat si místní hantýrku. Pochopitelně, že mne nejvíce zaujal portrét ředitele Jihočeského divadla (J. Šesták, senát), neb mám divadlo skutečně rád. Ten je ozdoben nejen protestními tykadélky za tvrdé odsouzení pachatele naší justicí s výrokem o poškození cizího majetku (papírových plakátů), zatímco poškození republiky (vytunelování zlatých zásob či průmyslového bohatství) zůstává jen na stránkách tisku. Ale také heslem „Nezávislý na stranách, závislý na občanech“. Lze snad jen dodat: „závislý především na penězích“. Bez toho by totiž divadélko ani jiné panoptikum nemohlo fungovat. Proto se také s frakcí ODS čtvrté cenové skupiny při posledních volbách na českobudějovické radnici postavil do fronty za volbu Jeho Blahorodí J. Thomy (zvolený, odvolaný, opětně zvolený po perfektní mediální masáži a spolupráci místních sdělovacích prostředků). Od koho jiného by totiž naplnil divadelní pokladnici…

Bývalý hejtman, nadále dobře zabezpečený, teď šplhá ještě výš pod heslem „Muž, kterého znáte“. Ano, hodnotíte dobře. Je to právě ten, který se ukazoval s prezidentem a jinými potentáty přikvačivšími zhlédnout krásu Jihočeska. Ten, který za dobu vládnutí nevybojoval ani lepší podmínky na silničním tahu E 55 pro sličné děvenky, či Vietnamce prodávající zahnívající trpaslíky k septikům, ale ani především pro řidiče (Nažidla – 29 mrtvých). O dálničním tahu D 3, silničním obchvatu kolem metropole, ani nemluvě. Dost velká ostuda. Hlavně, že se plavíme ponorkami po Moldavě do kvetoucí Hluboké se skvělými sportovišti. Možná si řeknete: slušný politik. Jenže se slušností se v neslušné ODS nikam nedošlo!

Všechna čest. A máme tady dalšího kandidáta – přímo z Hluboké. Na hejtmana (T. Jirsa, starosta, senátor) s pobočníky (Štang, Poborský). Nebuďme neupřímní, Hluboká skutečně vzkvetla. Především zásluhou „knížete“. Nikoliv však adoptivního (K. Schwarzenberg), ale toho v zákulisí, sdělovacími prostředky mnohokráte propíraného (Dlouhý, vlivných postů a funkcí celá řada…). Podpora slušňáka fotbalisty Karla Poborského nepřekvapuje. Takto se to už dělalo v dobách reálného socialismu, např. gymnastka Bohunka Řimnáčová či fotbalista Václav Mašek jako členové ústředních orgánů. Nic nového pod sluncem. Volební heslo: „Chce to změnu.“ Ano, ano, pane senátore. Dokonce v celé říši CZ. Ovšem bez koaličních smluv ODS versus ČSSD. Jistě slušivé je heslo: „Skutečná práce přináší výsledky.“ Především však slušná kopa penízků. Čistých, nebo nečistých. Hlavně, že se přikutálejí.

Obdobnou grafikou se prezentují i TOP 09 + Starostové. Nejspíše jsou bezstarostní. Vždyť za sebou mají měšec vrchního purkrabího z ministerstva financí. A kandidáta na hejtmana (Z. Bezecný) s pobočníky (A. Šaldová, J. Kořínek) své tváře podávají (nebo zdarma prodávají?) právě kníže Karel s doutnající dýmkou a poctivý sportovec, proslulý hokejista Jarda Pouzar.

Dalo by se ještě mnohé uvádět, ale všechno má svůj konec. Stávající hejtman Mgr. Jiří Zimola se zcela pochopitelně opětovně o hejtmanské křeslo uchází. S heslem „Řekněte DOST bezohledné vládě = volte ČSSD“. Tak to zní opravdu výstižně, když se podíváte na způsob hospodaření dřívější vlády ČSSD. Změnilo se na její tváři něco k lepšímu? Že by teď konečně šetřili? Na kom? Také na důchodcích? Vždyť se právě s ODS podíleli na tom největším komplotu v dějinách „světového Česka“.

Zajisté i ten závěr této statě musí mít náležitý říz. Právě jsem se zastavil u poutače „CIRKUS ALEX“, který přijel do jihočeské metropole a zdrží se zde snad i celý týden. To bude zábavička s těmi výše uváděnými klauny!!!!!!!!!! Vstupné pouhých 100,- kaček českých. Když půjdete k urnám, vyjde vás to v dalším období zcela určitě na víc… V příloze doprovodné foto.

František Růžička, České Budějovice

[Jediný nezávislý kandidát v komunálních volbách 1990 v jihočeské metropoli. Dostal třetí největší počet hlasů (po OF), a přesto mandát nezískal – pro „Havlův a Rumlův volební zákon“. Nebyl totiž partajník.]

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář