Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrhcáby – František Růžička

1. 2. 2013

Tak nějak až příliš dlouho jsem nemohl najít vhodný nadpis pro tento článek. Snad se mi to konečně podařilo. Historie praví: „Alea iacta est.“ Dovolím si to mírně upravit a převést do historie novodobé: „Kostky byly vrženy.“

A můžeme se klidně zase vrátit o pár roků zpátky, což jsem si plně uvědomil při závěrečném dějství prezidentských voleb roku 2013. Zatímco mnozí seděli u televizních přenosů, dychtíce po tom, jak dopadne jejich poslední a rozhodující dějství, necelé dvě stovky mladých lidí (studentů) se zase sešly na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., aby již počtvrté demonstrovali proti účasti komunistů na řízení Jihočeského kraje. Zhruba po hodinovém verbálním protestu se pak s transparenty vydali k budově krajského úřadu, aby zde zanechali protestní letáky a plakáty. Chtěli tak panu jihočeskému hejtmanovi naznačit, že jsou podporování z mnoha dalších míst. Poslali mu další vzkaz, že s komunisty slušný člověk nevyjednává o spolupráci a s nimi nevládne. Dodejme, že v průběhu minulých dnů šéf komunistů oznámil, že nemocná radní paní Baborová ze svého místa odstoupí, neboť je z dění kolem její osoby i nadále nemocná. Nepřipustil však, že by toto křeslo mohla získat ČSSD. Náhradníkem by měl být právník z Jindřichova Hradce – Tomeš Vytiska (rovněž z KSČM).

V připozdívajícím se odpoledni již vrcholilo sčítání hlasů z prezidentských voleb a bylo téměř jisté, kdo zvítězí. K tomu mluvčí studentů uvedl, že dnešní protest je namířen proti koalici v kraji. „Prezident byl zvolen demokraticky a my to samozřejmě respektujeme,“ uvedl. Tak nějak mi v tuto chvíli zatrnulo. Nejen proto, že výsledky krajských voleb byly rovněž dány demokratickým průběhem voleb. Jak do kraje, tak i do senátu.

Asi mám velkou smůlu, na kterou jsem ve svém životě mnohokráte doplatil. Přesněji doplácel celý život. Totiž: že si asi příliš mnoho pamatuji… Bylo jaro roku 1968 a od českobudějovického výstaviště šel majálesový průvod studentů. Na velice viditelném místě v čele nesli kostku (krychli), na jejíchž všech plochách bylo napsáno KSČ. Ať hodili, co hodili, vždycky vyšlo to samé – KSČ. A teď si to všechno pěkně seřaďte do souvislostí.

V listopadu 1989 se demonstrovalo proti vedoucí úloze jedné strany (KSČ): nejen cinkání klíčů přivodilo její pád, byla zdánlivě odsouzena do propadliště dějin, ale vzápětí komunistický parlament poslušně zvolil novou hlavu státu a byl jmenován nový premiér „vlády národního porozumění“. Kdo jiný, než zasloužilý komunista, dodnes chválený jako nejlepší polistopadový premiér! Další období si může každý doplnit dle svého, přesně podle toho, co sám prožil. Někdo i nadále strádal, někdo se dostal na výsluní. Vzpomínám si na první parlamentní volby, o kterých zahraniční pozorovatelé prohlásili, že byly sice svobodné, ale nikoliv demokratické!!! Jistě netřeba příklady uvádět. Kostky byly také vrženy. Někdo si nahrabal, někomu nevrátili ani to, co mu kdysi příslušníci milice zabrali.

A je zde finále prezidentských voleb roku 2013. Také svobodných. Také snad zcela demokratických a bez poskvrny etiky??? Na první místo komentáře patří vyjádření současného, ještě vládnoucího pána Hradu. „Konečně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí!“ Skutečně? Já bych napsal, že už zase národ oblbujeme. Vlastně: pokračujeme, neboť se tak děje od listopadu 1989. No a před tím celá desetiletí. Nikoliv od Února 1948, ale již od května 1946, kdy bylo po volbách do Ústavodárného národního shromáždění v českých zemích oznámeno vítězství KSČ, která tehdy získala 40 % hlasů. Pro způsob příštího budování republiky již tehdy – byly kostky vrženy!!!

Porovnáme-li si tyto cesty do minulosti s dnešním stavem, nemůžeme se vůbec ničemu divit. Oprošťuji se od vlastního komentáře a uvádím citace z našich novin. „Češi nepřekročili svůj stín. Voliči přivedli na Hrad šedorudou suitu a jejich špinavé metody. Agrese vítězí. Lež se stala normou. Vítěz vrstvil jednu nehoráznou lež za druhou. Esence zla a zákeřnosti. V poslední den volby veřejný útok bývalého příslušníka komunistické tajné policie! Je tristním zjištěním, že 2,7 mil. voličů nevadí lži, lži a zase lži…“ Nechce se mi ani pomyslet, co nás všechny (ještě se zdravým rozumem a slušnou pamětí) čeká v nastávající další budovatelské pětiletce. Děsím se toho, že v referendu kuřáků se bude rozhodovat o tom, zda se má zakázat kouření. Ten rozestup 10 % ve výsledku volby není vůbec propastný. To je jen rozdíl z další špíny, hnusu a klamu. Ale nezoufejme. Konec dobrý, všechno dobré. Podívejte se, jak populární filmové, divadelní a pěvecké hvězdy jásají. Snad by tomu novému i vlezly do postele.

Studenti, nevzdávejte to!!! Nepřipusťte, aby do školních osnov přibyl předmět s výukou lhaní!

František Růžička, České Budějovice

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář