Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naděžda Kavalírová – František Růžička

24. 1. 2017

Jak oznámily sdělovací prostředky, zemřela v pátek 20. ledna ve věku 93 let v pardubické nemocnici dlouholetá předsedkyně Konfederace politických vězňů paní doktorka Naděžda Kavalírová. Současně bylo oznámeno, že poslední rozloučení se zesnulou bude v pátek 27. 1. v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Praze na Strahově… Čest její památce!

Paní doktorka se narodila 13. 11. 1923. Po komunistickém převratu v únoru 1948 musela opustit studium, protože působila v orgánech ČSNS a byla účastníkem protestního pochodu studentů na Pražský hrad dne 25. února. V roce 1956 (po událostech v Maďarsku) byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena za vlastizradu, velezradu a špionáž k pěti letům vězení, po třech letech byla podmínečně propuštěna.

Od roku 1990 byla místopředsedkyní KPV, od roku 2003 předsedkyní. Její autoritativní činnost ve vedení byla později předmětem členské kritiky. Tuto složitou otázku je však potřebné ponechat k historickému posouzení odborníkům. Od prosince 2007 do února 2013 byla předsedkyní Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Tuto radu volí dle zákona senátoři. Vždy zastávala pevný názor, že komunismus byl zločinný a zavrženíhodný, neboť všechny totality jsou zvrhlé.

Za své dlouholeté úsilí a působení byla vyznamenána Svatováclavskou medailí (2004), Medailí cti a vděčnosti Společnosti Jana Masaryka a Řádem T. G. Masaryka (2006).

Dovolím si zpětně připomenout událost, kdy členové vědecká rady hromadně rezignovali na protest proti odvolání tehdejšího ředitele D. Hermana. Doktorka Kavalírová veřejně vystoupila s tím, že nově zvolená rada pracuje na politickou objednávku, a nesouhlasila s výrokem Petrušky Šustrové, že vědecká práce za Hermanova ředitelování byla chaotická. Za to s ní paní doktorka odmítla sedět u stolu. Již příliš mnoho vody uběhlo od doby, kdy se „disidentka Petruška“ angažovala mezi pražskou komunistickou mládeží (!).

František Růžička (Hlas svědomí)

p1150224.jpg

Jáchymovské peklo, kladení věnců

p1150231.jpg

Závěrečné poděkování dr. Kavalírové

p1240444.jpg

Příchod do kostela sv. Jáchyma

p1240457.jpg

Vzpomínka při bohoslužbě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář