Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silvestrovský výstup

13. 1. 2017

Mezi turistickými nadšenci se již stalo tradicí, že v poslední den kalendářního roku či v první den roku nového, se vydávají na některou z blízkých terénních vyvýšenin, ať již jde o kopce, rozhledny, pahorkatiny, skály, nebo hory, aby se zde na zdravém vzduchu společně pobavili, připili na zdraví a vzájemně si popřáli hodně štěstí.

Také jihočeská „Fudžijama“, velice známá hora Kleť v malebném koutu Blanského lesa, přilákala na Nový rok velké množství turistů. Prvních 500 dokonce obdrželo pamětní list. O den dříve (na Silvestra) byla v obležení (400 až 500 účastníků) studentů Biskupského gymnázia J. N. Neumanna, kteří sem přispěchali jako účastníci děkovné bohoslužby, kterou obětoval P. Pavel Němec, spirituál gymnázia. Trasa vedla vlakem z Budějovic do Holubova, pěšky do Krásetína a podle vlastního rozhodnutí pěšky či lanovkou na vrcholek. Lanovka byla v provozu od 9. do 16. hodin. Vláček motoráček ČD jezdil podle pravidelného jízdního řádu.

Na vrcholu Javořice poblíž Telče se v tento poslední den sešlo několik tisíc lidí, aby si v pravé poledne připili na příchod nového roku. Jak bylo dokumentováno, na nejvýše položené místo Českomoravské vrchoviny přicházeli z různých míst. Letos to bylo již po devatenácté a počasí se zachovalo velice vlídně. V loňském roce se zde sešlo 5,5 tis. lidí. Na vrcholek s nadmořskou výškou 837 m se došlapali i cyklisté, na lyžích se kvůli nedostatku sněhu vyjet nedalo.

Tento výstup je podle informací nejpočetněji navštíveným turistickým pochodem v ČR zapojeným do akce Novoroční čtyřlístek. Po celé republice se takových akcí koná přibližně pět desítek, jejich účastníci přispívají na podporu turistiky zdravotně postižených lidí. Díky tomu také přispívají nové trasy pro vozíčkáře. Čtyřlístků se zde letos prodalo kolem tisíce. K dobré pohodě přispělo i opékání špekáčků, dobrý svařák i vonící punč.

Tento silvestrovský výstup připomíná spisovatelku Vlastu Javořickou, autorku mnoha románů a povídek ze zdejšího kraje. Narodila se v nedaleké Studené v roce 1890 a zemřela v roce 1979. Velice rád bych se do těchto míst chtěl vrátit, naposledy jsme navštívili i nedalekou Studánku Páně. Ale o tom až někdy příště. Tak ať nám zdraví a hlavně nožky dobře slouží!

Poutník František

p1340805.jpg

Krása kolem dokola (léto 2016)

p1340806.jpg

Vzhůru k vrcholu

p1340809.jpg

Mohyla z kamínků

p1340811.jpg

Chatka pro chvilku odpočinku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář