Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světlo Vánoc – František Růžička

8. 1. 2017

Předpokládám, že než se řádky tohoto článku dostanou ke svému čtenáři, bude už nejspíše po vánočních hodech hojnosti, možná i po silvestrovských oslavách. Přesto se domnívám, že by nám měla i nadále zůstat ta pravá hojnost prožitku duševního, která k Vánocům přednostně patří. Vždyť si připomínáme, že se nám narodil a přijde k nám … Ježíšek. S rozzářenými vánočními stromky, svíčičkami u jesliček do našich domovů přichází Světlo.

A tak i jedním z předvánočních atributů je světlo – v našem podání – Betlémské světlo. Je to plamínek, který už putuje nejen téměř po celé Evropě, ale i po dalších částech světa. Je to plamínek zažehnutý v místě zrození Ježíše, v Betlémě. Myšlenka šíření tohoto světla jako předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku již v roce 1986 pod záštitou hornorakouské stanice ORF. Tehdy zažehnutý plamínek přicestoval letadlem do Lince na pomoc znevýhodněným dětem. Jedná se tedy už o třicetiletou tradici.

K nám do Československa připutovalo Betlémské světlo poprvé po pádu komunistického režimu v roce 1989, současně i do Polska, Maďarska a Rumunska. Na náměstí jihočeské metropole (tehdy ještě Jana Žižky) bylo velkým množstvím shromážděných občanů přivítáno v sobotu 23. prosince ve 14 hodin. Pro ty, kteří byli přímými svědky, tak nastal jeden z nezapomenutelných okamžiků života. O rok později světlo přivítali na Slovensku. Je zajímavé, že do tradičně křesťanských zemí, jako je Itálie, doputovalo v roce 1992, do Španělska až v roce 1999, do Francie v r. 2003 a do Kanady v roce 2009.

Stalo se již tradicí, že do České republiky putuje z Vídně, kde jej přebírají skautíci z Brna. Odtud se rozváží do dalších regionů. Do Českých Budějovic se ale také už tradičně přiváží z Lince. A nebylo tomu jinak ani tentokráte, ve středu 21. prosince, kdy bylo slavnostně předáno v katedrále sv. Mikuláše při přímém přenosu pro posluchače jihočeského vysílání ČRo.

Po krátkých rozhovorech pro posluchače i přítomné převzali Betlémské světlo od malých skautů diecézní biskup Mons. V. Kročil, světící biskup Mons. P. Posád a děkan katedrály P. Z. Mareš. Hudbou a zpěvem zvýraznil slavnostní náladu soubor Jitřenka.

František Růžička, České Budějovice

p1370821.jpg

Soubor Jitřenka

p1370832.jpg

Zaplněná katedrála

p1370836.jpg

Betlémské světlo dovezení z Lince

p1370847.jpg

Předávání světla do rodin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář