Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adventní radovánky – František Růžička

7. 1. 2018

Také v době dřívější, když nastala doba adventní, mezi křesťany doba rozjímání a střídmosti, jako příprava na očekávaný příchod Pána s vánočním slavením narození Ježíška, byly provozovány a dlouhodobě udržovány různé zvyklosti a radovánky. Připomeňme si tu dobu s tím, že k některým z nich se stále, nebo znovu vracíme. Většinou ale jen v užším kruhu přátel, rodiny.

● V předvečer svátku sv. Barbory chodívaly „Barborky“, zahalené do bílých prostěradel. Z košíku dobrot nadělovaly, ale metlou také vyplácely. Nezapomínáme uříznout větvičku z třešně, která by do Štědrého dne měla rozkvést.

● Předvečer svátku sv. Mikuláše s nadílkou netřeba připomínat, spíše ale jako folklór přežil i dobu pronásledování a socialistické převýchovy. Možná že se brzy přestane říkat, přijde Mikuláš, spíše že přijdou čerti nebo ještě příšernější krampusáci. (Třeba jim bude velet Kalousek.)

● Následuje sv. Ambrož, který jako muž s černou špičatou čepicí proháněl děti a hrozil výpraskem, ale také je obdarovával dobrotami.

● Sv. Lucie údajně noci upije, ale dne nepřidá. Na venkově býval zákaz příst a drát peří, což se bedlivě kontrolovalo, dokonce s případným postihem. Právě na Budějovicku mívaly na masce dlouhý čapí zobák. (Letos prý měly namířeno přímo do čapího hnízda.)

Tou poslední ironickou poznámkou je naznačeno, že dnes je všechno jinak. Ve zlaté Praze je předvánočních akcí tolik, že byste je ani při znalosti množin nespočítali. Natož prošli. Podle každoročně sestavovaného světového žebříčku patří trhy na Staroměstském náměstí mezi deset nejkrásnějších. Kdyby vám tam ale bylo těsno, můžete vyrazit třeba do Roztok na prohlídku betlémů. Lze připomenout i významnou středočeskou betlémářskou oblast Příbramsko.

● Kladenský adventní program probíhá na náměstí starosty Pavla. Na každý den mají něco. Vokální pondělky, Oldies úterky, Středověké středy, Country čtvrtky, Rockové pátky, Pohádkové soboty, nu a Sváteční neděle. K tomu ledová plocha, Ježíškova dílny, Vánoční trhy… Změna programu vyhrazena.

● Brňáci to nejlepší podávají na náměstí Svobody. Nabídka nejen v češtině, ale i angličtině a k dostání i v Praze, webové stránky samozřejmostí.

● Na putování po celé republice není dostatek času ani redakčního místa. Takže zpátky do jihočeské metropole. (Nemusíte ale zapomenout ani na další jihočeská města. A chcete-li sousedům ukázat, že jste světoví – pak je tu Linec, Vídeň, Drážďany, Budapešť…)

Tradiční Českobudějovický advent s předvánočními trhy na rynku je v letošním roce v produkci jiné komerční společnosti – „Art4promotion“, s atraktivní ledovou plochou kolem Samsonovy kašny a provozem až do 22 hodin. K tomu betlém s figurami životní velikosti, Ježíškova dílna, Zvonička přání, nové uspořádání prodejních stánků s bohatým občerstvením. Podium v denní permanenci s nejrůznějším zábavným programem, vánoční hudbou. V nejbližším okolí pak Radniční trhy a tvůrčí dílny. Velkou oblibu má již tradiční zapojení do celostátní akce Deníku „Česko zpívá koledy“. Předvánoční bohatý program probíhá i na dalších místech - klubových zařízeních, knihovnách, galeriích, muzeích…

Na závěr se přece jen vraťme do sféry duchovní. V klášterním kostele Obětování P. Marie „Gospelové Vánoce“, Odevzdanost – jako adventní duchovní obnova (přednášky Tereza Pumprová, otec Tomas van Zavrel), Vánoce dříve a dnes (kresby, betlémy, ruční práce), převzetí Betlémského světla v katedrále sv. Mikuláše, adventní koncert sboru Canzona v Husově sboru, Živý betlém Borovanských betlemářů… Česká mše vánoční – J. J. Ryba: Hej, mistře…

Tak – ŠŤASTNÉ A VESELÉ…

František Růžička, České Budějovice

p1450975.jpg

Titulární slavnost v katedrále

p1450994.jpg

Expozice v křížové chodbě kláštera

p1460016.jpg

Vystoupení rozívené Petry Černocké

p1460031.jpg

Bruslení na ploše kolem Samsona

p1460053.jpg

Program dětí v nádvoří radnice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář