Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chce to odvahu ‒ František Růžička

7. 1. 2018

Jsou chvíle, k jejichž naplnění potřebujete odvahu. Někdy i značnou dávku. Třeba i jen pro pouhé napsání nějakého článku, vyjádření osobního postoje, myšlenkového názoru, včetně případného nesouhlasu. Pro jiného to může být jen součást odborné činnosti, profesionální publikace. Ale je na tom snad něco špatného?

Připomeňme si proto jedno z dávných filozofických mouder. Platón – Dialogy o kráse, rozhovor Sokrates – Faidros: „V některých věcech se tedy shodujeme a v jiných nikoliv…“ Především z toho důvodu, co v současné době máme možnost vidět a slyšet na domácí politické scéně. Ale vlastně – nejen na té domácí.

V deníku Metro, se pravidelně objevuje sloupek Vlastimila Vondrušky, kterého netřeba blíže představovat. Známý autor mnoha obsáhlých historických děl či krátkých statí. Od oznámení výsledů letošních voleb se k jeho jménu snáší řada připomínek. Jeden z pánů uvedl: „Definitivně se tím pro mě odepsal jako ruský troll…“ Druhý: „Mluví mi z duše, když poukazuje na výmluvy poražených politických stran, které označují volební výsledky za tragédii. Správný demokrat musí umět přijmout porážku a nekritizovat voliče za to, jak rozhodli… Totéž platí i pro média, která neskrývají škodolibou radost z toho, jak se poražení předhánějí v prohlášeních, že nikdo s Babišem vládnout nechce…“ Abychom to měli (genderově) vyvážené, pak jistá dáma to vyjádřila zcela jednoduše: „Nerozumím. Co jsem zaregistrovala já, všichni výsledky voleb přijali.“

Je mi trochu líto, že se v tom pražští čtenáři patlají jako v té Werichově vile. Ale proč ne, vždyť je to důležité a je to demokratické i svobodomyslné. Nebo snad ne? Vysokoškolsky vzdělaný čtenář (hned po volbách) poděkoval deníku Metro: „Děkuji vám za to, že jste pravděpodobně jediným médiem, které nešíří jen poplašné zprávy a nebije na poplach… Nebáli jste se zveřejnit sloupek Vlastimila Vondrušky, v němž napsal, že zvítězil ten, kdo byl důvěryhodnější, a také komentář politologa Jana Kubáčka, který vyjádřil názor, že lidé se oprávněně obávají budoucího možného ohrožení ze strany agresivních migrantů, a že takzvané antibabišovství nefunguje. Tradiční strany si svoji porážku zavinily tím, jak se snažily hnutí ANO a jeho šéfa pod jakoukoliv záminkou poškodit…“

HOSANA – toť bylo „slovo dne“ (jako radostný pokřik při slavnosti stánků, když lid provolával slávu Ježíši při vjezdu před velikonočními svátky do Jeruzaléma).

„Výrokem dne“ proti tomu bylo vyjádření španělského premiéra: „Doufám, že tyto volby otevřou novou politickou éru společné existence.“ Takže si to namixujte podle vlastní uváženosti.

Spisovatel a historik Vlastimil Vondruška své „Hosana“ doplnil dalším slovem „bezpohlavnosti!“. Dáme-li si to všechno pěkně dohromady, zase to budeme mít genderově (ne)vyvážené. Co je na tom nemravného, aby muž sváděl ženu? Kdo z nás dospěláků by si ale dodal odvahu a napsal esej „Jak jsem dívkám sahal na kolínka“. (Když nám bylo dvacet, třicet…) Copak to nedělal pan Václav někde na Hrádečku, nebo jiný Václav na palubě letadla? I takový Mr. Milan Knížák, avantgardní to výtvarník, si k tomu v jednom z rozhovoru pro tisk zabruslil.

No vidíte, trvalo to, bylo to delší oklikou, omlouvám se, ale konečně jsme u té odvahy a cenzury. Úvodní stránka i-sn.cz uvádí: „Na stránkách SN máte možnost nejen svobodně a bez cenzury vyjádřit své názory, ale i formou komentářů reagovat na to, co se vám nelíbí, případně opravit nesprávné údaje.“

Nemám důvod si stěžovat, že by mé statě nebyly zveřejňovány. Ba naopak. Díky za to. I já jsem vděčný. Nicméně namítám, že nebyly zveřejněny předvolební články „Piráti útočí“, „Ano, ne“, „Jména hloupých“… Třeba to bylo jen z provozních důvodů. Nikde nejsou lidi. Jen mám jistou obavu, aby se nám z „Antibabišárny“ nestala „Stonišárna“ jako třeba v Reflexu. Mnohé z jejich statí a zejména karikatury, již klesly pod úroveň seriózní a nevulgární žurnalistiky. Na závěr jen skromně dodávám, že jsem svého státního prezidenta nevolil a rovněž nejsem zaměstnancem Agrofertu ani agentem miliardáře Andreje B.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Stanovisko redakce SN:

Rozhodnout o tom, co bude, či nebude zveřejněno, je výsostným právem redakce příslušného periodika. Platí, že i-sn.cz i nadále zůstávají jedním z nejsvobodnějších internetových médií v tomto státě. Na tom nic nemůže změnit fakt, že se někdy vyskytnou technické či jiné příčiny, jež způsobí, že nějaký příspěvek nebyl zveřejněn včas, či nebyl publikován vůbec. Zkrátka, že se někde na cestách „zatoulá“. To se stalo i v případě uvedených článků F. Růžičky. Cenzura to opravdu nebyla. ‒ Protože stále ještě máme u nás svobodu slova, žádná tragédie se kvůli tomu nestala. Horší to bude, až ti dva, o nichž autor píše, M. Zeman a A. Babiš, „zařídí“, že naše svoboda slova skončí. Ten okamžik se nebezpečně blíží a bylo by naivní se tvářit, že jsme si toho nevšimli nebo že si toho nejsme vědomi. ‒ Politické či jiné preference autorů jsou nám, v redakci našeho periodika, lhostejné. Jsou především vizitkou intelektuální úrovně a morální integrity těch, kteří chtějí oslovovat občany prostřednictvím svobodného přístupu k internetu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář