Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezi prezidenty – František Růžička

7. 1. 2018

Tak už nám to začalo. Sotva skončila jedna politická předvolební tiráda, začíná další. Tentokráte prezidentská. Jenže buďme naprosto spravedliví a dodejme, že proces představování či zviditelňování se před lidem českým, coby voličsky zodpovědným za výběr svého „Čecha číslo 1“, probíhá permanentně. Někdo z kandidátů je známý, někdo méně, někdo zcela neznámý. Ale každý z nich si ze své minulosti nese svoji současnost. A bude především na voličích, komu svým hlasem přisoudí i budoucnost.

Jistě není žádným tajemstvím, že svoji – negativní – roli sehrají i sdělovací prostředky a jejich zaměstnanci. Tím mám na mysli především neúplatné novináře, komentátory, hlasatele, prostě všechny spadající do tohoto cechu (sekernického). Pozitivní role se rozumí samo sebou…

Kandidáti podle svých slov nic netají. Někdo o svém zdraví pohovořil obšírně, někdo méně, nebo zatím vůbec, až podle okolností, jak to dopadne v prvním kole. Snad by bylo dobré připomenout, kolik negativního toho bylo nameteno k vizitce prezidenta současného, zatímco zdraví prvního prezidenta Česka se považovalo za utrpení celého národa. Informace o prezidentském zdraví byla jistou dobu utajována, či přísně cenzurována. Dnes si národ (novináři) žádá, aby byl informován, kdy pán velkomožný ztratil stoličky moudrosti, nebo jej postihne z obžerství „hnačka“.

***

Opravdu to byla jen pouhá náhoda, když můj objektiv zachytil na Můstku (dřívější článek) kandidujícího M. Topolánka. Další náhoda se naskytla při silvestrovském podvečeru, když jsem u šatny Jihočeského divadla zaregistroval dalšího kandidáta  ‒ V. Kulhánka. Jelikož měl po boku oddaného nohsleda (JETE), se kterým nemám a nikdy nebudu mít vyrovnané účty (díky mocné straně, jejímž jsem nebyl členem), nemohl jsem pořídit bližší vizitku. Jelikož se ale jedná o bodrého Jihočecha, je známé jeho působení jak v oblasti sportu (hokej, maratón, volejbalová liga), tak i v pracovním procesu (Bosch, Škoda Auto). Asi je překvapující, že je podporován nově založenou ODA.

Pro tisk uvedl: „Dal jsem se na neklid.“

***

Každý strůjcem štěstí svého. K někomu ho dovede mediální medicína. Již v předminulém roce (2016) se Radek Bajgar (Reflex) vymlouval, že stať Zelený Raul nespadá do jeho pravomoci šéfredaktora, ale především že se jedná o satiru a v té se může úplně všechno. Aby to dnešnímu čtenáři bylo jasné: nad karikaturou současného prezidenta se „očima ufona“ skvělo tučné pojmenování SRÁČ. Neboť na myšlence, že všechno je kritizovatelné a karikovatelné, je založena naše úspěšná západní civilizace.

Dekadentní. A připomeňme si neslavný konec Říma. „Ten člověk nemá názor, vizi ani cíl, jen slouží komukoli, kdo mu zaplatí příští kampaň.“ Znovu uvádím, že jsem tuto hlavu státu nevolil. Kdykoliv jsem měl možnost sledovat čtvrteční rozhovory M. Zemana na TV Barrandov, musím konstatovat, že tak fundovaných odpovědí se mi od jiných kandidujících nedostalo. A jen tak lehce nadhodím jeho projevy přednášené nikoliv z papíru (např. Lidice). Ještě lehčeji k tomu nadhodím blog Politically Incorract.

***

Za prvního protikandidáta lze označit fiktivního lobbistu Antonína Blaníka, který při své kampani slíbil máslo a lithium do každé rodiny, nebo korupci dostupnou pro všechny. Nakonec ale kandidaturu nepodal, neb byl líný podpisové archy doručit na MV… Film přijde do kin až po prezidentských volbách. Budou snad také takovou fraškou??? Jak bohatá naše vize na Letenské pláni, jak ubohá naše současnost.

***

„Kandidatura na Hrad je moje vlastenecká povinnost,“ zveřejnil kandidát P. Hannig. Je známo, že se proslavil jako hudebník, hovoří pěti jazyky. Od roku 2002 kandiduje za vlastní stranu Rozumní. Současného prezidenta hodnotí jako velice inteligentního, je však příznivcem referend a referendum za vystoupení z EU považuje za velice důležité. Jelikož je vdovcem, uvedl pro tisk, že mít první dámu, jako byla Marta Gottwaldová, to raději žádnou. K zamyšlení je skutečnost, že dostal podporu od končících i nových poslanců z několika politických stran. Takže je na pováženou, zda jsou v činné službě také ex-poslanci.

***

Týdeník Respekt již v předstihu avizoval, že kandidaturu oznámil J. Drahoš, bývalý šéf AV ČR, i když opakuje, že není politik. Jako vědec uvádí: „Věřím v pravdu a jediná cesta k pravdě je lidský rozum.“

Obsáhlý rozhovor exkluzivně obstaral Reflex pod heslem: A teď budu prezident! A tomu komentátorské pokračování „Co musí udělat, aby porazil M. Zemana“. Kandidát je označován za „pana neznámého“, nevýrazného, nemastného, neslaného. Nicméně předvolební průzkumy jej průběžně řadily jako jednoho z favoritů. Koncem listopadu v týdeníku Týden obdržel sprchu od dalšího kandidáta (M. Horáček): „Nejhorší je Drahoš“. Jako by se proti tomu ohradil: „Taky umím vycenit zuby. Nejsem nepopsaný list papíru.“ (Metro).

Připadá mi poněkud podivné, že novináři jako by ani nesledovali, co létá éterem. „Je pasován na novodobého Masaryka… Jako důvěrník StB nemusel vstoupit do KSČ… K čemu byl Anglii v danou dobu uhlazený Chamberlain?... Dříve předseda čs. asociace Římského klubu (Zednářské společenství ovládané Černou šlechtou). Kniha Michael Morris: „Co nesmíme vědět“

***

„Kdybych hrál falešně, nikdo by si se mnou nesedl ke stolu,“ pro Metro uvedl M. Horáček jako další kandidát. Jelikož je zvyklý pracovat v obyčejných podmínkách, působí na potencionálního voliče důvěryhodně, sebevědomě. Ostatně jeho podstata – sázkař, hráč, dělník, novinář, podnikatel, producent, k tomu pasuje. To množství knih, co má doma! Známe vtip, že byl mnich, který nevěděl, co je v nich. To pro něj rozhodně neplatí… „Komunisti a Okamura ve vládě? Nikdy! Zpět k Havlovi. Zeman je vulgární, Klaus byl ješitný a poškodil zemi amnestií. Za Havla bylo Česko ochráncem lidských práv.“ (Týden). To rozhodně, zejména těch převzatých, poděděných, postkomunistických. Na podzim 1989 s M. Kocábem založil iniciativu Most, která si dala za cíl zorganizovat dialog mezi režimem a opozicí. Šlechetnost sama, veksláci prý měli k vrchnosti nejblíž. Na jaře 1990 stál u zrodu sázkové kanceláře Fortuna (rozhovor pro Echo). Chudáci všichni ožebračení! Třeba se jim to teď vrátí coby dobře prošustrovaná sázka.

Znovu se musíme zahledět k zářícímu měsíčnímu svitu PC obrazovek a vůni éteru. Občas ale i tam může býti velice mlhavo. „Znám ho z Chuchle, vím, co dělal. Bral černé sázky. Podnikatel s valutami v hotelech Ambassador, Jalta, Evropa… Lustrák má podepsaný jen ředitelem Bezpečnostního odboru MV, a to až v roce 2014… Sebestředný životopis, tatínek jako poslušná osoba vedl několik divadel, také ND… V 70./80. letech vydělával obrovské peníze. Jak je v době socialistické danil?... Opustil manželku i děti. Zklamání, ale to se může stát i v lepších rodinách. Bohužel další je „Přísně tajné“. Spis StB, svazek 746229 pod názvem „Sázkař“.

***

Raději do klidnějších vod. „Ve druhém kole bych měl na Zemana víc než Drahoš,“ uvedl pro tisk kandidující P. Fišer. Co o něm víme – diplomat, odborník na domácí i zahraniční politiku. Jeho prioritou je bezpečnost, rozvoj regionů a podpora rodin. Sympatizuje s francouzským prezidentem, je to jeho spolužák, hodnotí jeho energii a nasazení. Prezident potřebuje dosti sil pro zdlouhavá jednání na mezinárodní úrovni…

***

Dalšími kandidáty na hradní prezidentské křeslo jsou: M. Hilšer – lékař a občanský aktivista. Podporuje jej skupina Kroměřížská výzva.

A J. Hynek – Šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Je kandidátem Realistů.

Sorry, bez dalšího komentáře, neměl jsem tu čest.

***

A jdeme do finále. V okamžiku, kdy svoji kandidaturu oznámil M. Topolánek, byl ihned označen za nejvážnějšího uchazeče a nejtvrdšího bojovníka proti M. Zemanovi. Formulace „v boji proti“ je uvedena zcela záměrně, neboť to odpovídá současnému dění na celé naší politické scéně. Vše pod standardou „Antibabiš  + Antizeman“. Což nám až na výsost potvrzuje osmička nenávistných HATEFUL8 (blog.idnes). Vrchol svobody a demokracie. Pravdu měla zcela jistě čtenářka Metra S. S., která korunovala novináře Justa, když napsal, že Topolánek může odebrat hlasy Zemanovi. Jeden z kandidátů o něm zase prohlásil: „Ten je rovný jako silnice v Habeši.“

● S razancí jeho vlastní se prezentoval ve sdělovacích prostředcích. Na veřejnosti pak kameramanům hrozil i pěstí a rozbitím huby. Ze Sněmovny bylo připomenuto jeho gesto zvednutého prstíčku, které podle něj znamenalo „vládu jedniček“. Ach ano, skoro bych zapomněl. Patřila k tomu i kostka cukru z Dačic, kterou to celé EU osladíme (možná i světu). Jenže: žádný stromeček (ani ten ostravský) nemůže růst až do nebe. A tak bylo znovu dokázáno, že pýcha předchází pád. Pád přímo na držku a velkohubé Česko s gulama tak šlo od bruselského válu. A pokud se znovu zadíváte na ono minulé dění na obrazovkách, uzříte tam i proslulé slunění se v Itálii spolu s velkým machrem Berlusconim a mnoho, mnoho zajímavého, poučného, nezapomenutelného (Prague Daily Monitor).

● A třeba také článek „Vlajkonoš Topolánek“, kde vystupuje jako předseda SSM v Ostravě (jako synáček nomenklaturního kádra KV KSČ). Nic proti tomu, vždyť je to jen pouhé naplnění odkazu prvního českého prezidenta: „Nejsme jako oni“. Tak jako gešeft je gešeft, tak konsensus je konsensus.

Nebo článek Sabiny Slonkové s Dalíkem (nyní již odsouzeným a ve výkonu trestu). Pravá to ruka a kamarád bývalého předsedy vlády. Na aféru s trafikanty nelze zapomenout.

Ovšem také rozhovor samotného aktéra o působení americké zpravodajské CIA v ČR (pro ČRo-Plus).

Ta ovlivňuje chod parlamentu, vlády, justice, armády. Jsou rozsáhlé odposlechy činovníků (zdroj AE News). Otázka: Jistě měl tyto informace i jako premiér, PROČ nijak nezakročil?

● Nejen spojení s velkým kamarádem Dalíkem, ale i Martinem Romanem (ČEZ) je dobře známé. Méně již výpověď krátkodobé ministryně kultury Heleny Třeštíkové o tom, jak to tehdy bylo na MK a proč raději odstoupila. Vše uvedené a zveřejněné na IT je lehce ověřitelné.

● Sám kandidující pro tisk uvedl, že kdyby nepostoupil do druhého kola, podpoří protikandidaturu M. Zemana. Již dříve sdělil, že ti, kdo volili A. Babiše, jsou hloupí a následně to zopakoval. Tak ohodnotil 1,5 milionu lidí. Co naděláte, jsme národ hlupců! Ti chytří spíše zůstávají doma v teple, zasedají v senátorských lavicích nebo vlastní novinářský průkaz.

● Aby to vše nebylo tak ponuré jako poslední večer roku 2017, tak ještě „pochvala“ za netajení zdravotního stavu, kdy přiznal, že má cukrovku, která ale neodešla. Ostatně k tomu lze podotknout, že M. Zeman také nikdy nezapíral svoji neuropatii. Kdo ji má (a je nás stále více), dobře ví, jak se chová a co způsobuje. Z dalších projevů: „Vrátím lidem hrdost za naši zemi, získám zpět respekt partnerů, nemusím se Evropě představovat… Jdu do toho… Je nesmysl myslet si, že jsem se Zemanem domluvený… Chyby, které jsem udělal, neopakuji…

● Současný vývoj nevidí optimisticky. „Temné síly se propojily. Symbióza českých mocenských, amerických obchodních a ruských geopolitických zájmů, směřujících k rozkladu a ovládnutí země… Presstituti mlčí, přisíral si i ten chlapec z ministerstva spravedlnosti… Pro lidi je těžké mezi těmi extrémy radikálního, progresivistického europeismu, populismu a nacionalismu si vybrat…“ Skvělý rozhovor, který vyšel současně s podzimním volebním aktem. Lze přiznat, že nebyl přímo u zrodu, ale u rozkvětu tohoto zákeřného a parazitického květenství.

Nelze nepřidat názor na vítěze zmíněných voleb. „Protože nemá (Babiš) kromě sebe sama soupeře. Je mimořádně silnou osobností. Má skvělý tým a dobré poradce, má mediální, ekonomickou i represivní sílu. Bojuje o život a má co ztratit.“ Potlesk.

● Na své novoročence k červenému srdci se lvem s korunkou přidal korunní heslo „Srdcem i rozumem“ a výrazně podtrhl nadčasové poselství PF 2018, PF 2019, PF 2020, PF 2021, PF 2022.

***

Jurnalism can never be silent!

Současně přikládám svou omluvu: „Když se starý umírající žid ještě probral k vědomí, prozradil své životní moudro: „Všechno je jinak.“

A co říká Písmo a Duch svatý? „Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce… A tak je poznáte po jejich ovoci.“ (Mt 7,17.20)

František Růžička  (Hlas svědomí)

p1460399.jpg

Z pouliční galerie

p1460412.jpg

Kandidát V. Kulhánek

p1460367.jpg

Ve jménu Bakchuse

p1460369.jpg

Svatý ďábel

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář