Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ulička a světlo – František Růžička

7. 1. 2018

Buďte bez obav, vůbec nejde o potemněné pražské uličky, kterými prochází ponocný a v naprostém tichu zažíná plynové lampy. Popřípadě vytrubuje, kolikátá že to právě uhodila hodina.

Již se stalo vžitým pravidlem, že o poslední adventní neděli se v jihočeské metropoli koná akce nazvaná „Vánoce na starém městě a staročeská vánoční ulička v Panské“. Název je vskutku příznačný, protože se tak koná v lokalitě původního Starého Města, v přilehlých uličkách kolem Piaristického náměstí, obklopující starobylý klášterní kostel Obětování Panny Marie.

Jelikož letošní čtvrtá adventní neděle je současně Štědrým dnem, uskutečnila se tato akce již o třetí adventní neděli – tedy stříbrné. Ta v církevní liturgii nese název „gaudete“- radujte se! Radniční trhy jsou v tuto neděli již zavřené a všichni prodávající-řemeslníci zaplňují tento prostor, aby nabídli a prodali, co jejich zručné ruce vyrobily.

Při urputné mačkanici bylo k dostání, nač si vzpomenete. Hrníčky, konvičky, vánoční ozdoby, bylinky, kovářské výrobky, textilní i kožešinové výrobky, obrázky, čepičky, rukavičky, jmelí čajové směsi, dokonce i ulovená zvěřina. Lahodně voněl punč i dobrá káva. K zakousnutí koláčky, perníčky, netradiční provenience zdravé výživy… Také chleba se sádlem s několika kolečky cibulky v lidové ceně 25 kaček. Pro malé, dospělé i důchodce. Bože, Bože, kam až jsme to vyrostli s těmi našimi kupeckými počty, jen abychom něco utržili. Naštěstí tady ještě EET neplatí. Také o zábavu bylo postaráno v podání několika folklórních souborů. Toť podstatně radostnější zjištění.

Hned v následující úterý se zájem početné veřejnosti přenesl do katedrálního chrámu sv. Mikuláše, kde dvě žákyně předaly Betlémské světlo dovezené z Lince. Jak oznámil ČRo, již den předtím bylo světlo dovezeno z Vídně do Brna a dále rozváženo po celé republice. Pro Jihočesko platí – již plných devatenáct let – že je přiváženo z Lince. Poprvé se tak stalo v prosinci roku 1989 na náměstí J. Žižky (dnes Přemysla Otakara II.). Památné a nezapomenutelné to události. Ale vyprávějte o tom nomenklaturně novodobým novinářům, reportérům, fotografům, kteří se v prostorách katedrály chovají jako… no, spíše se nechovají, jak by měli. Také měly. Ono těch vlezlých fotografek už také přibylo. Za účasti Českého rozhlasu již po osmnácté s živým vysíláním do éteru a doprovodným zpěvem souboru Jitřenka.

Světlo s krátkým projevem převzal světící biskup Mons. Pavel Posád a pan děkan dr. Zdeněk Mareš, správce katedrálního chrámu. Světlo pak bylo předáváno věřícím i nevěřícím k odnosu do svých domovů. Až do Štědrého večera bude k dispozici v klášterním chrámu a v prostorách Čs. rozhlasu.

Světlo pohody, klidu a míru, ať se rozleje ve Vašem štědrovečerním prostírání.

František Růžička

p1460083.jpg

Dobrou chuť, pravé vepřové

p1460088.jpg

Jmelí pro štěstí

p1460090.jpg

Z jihočeské honitby

p1460094.jpg

Vinšujeme vám

p1460153.jpg

Jitřenka v katedrále

p1460156.jpg

Převzetí světla

p1460174.jpg

Předávání světla rodinám

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář