Jdi na obsah Jdi na menu
 


V kraji nezapadlo ‒ František Růžička

30. 1. 2018

Dávno tomu, dávno. Kdeže loňské zimy jsou! Zimy se sněhovými závějemi, břehy řek svázané ledovým krunýřem. Občas nám to někdo ve vzpomínkách na své mládí připomene. Jak se ledovalo, led svážel, v dalším období se využíval pro chlazení piva nebo jiného potravinářského zboží. Kdeže loňské tištěné Svobodné noviny jsou! Čas od času v nich vyšel sloupek „Z jihočeského zápisníku“, a tak se dále snažím na tyto statě průběžně navazovat.

Protivín

To bylo slávy. Na letošní silvestrovský ohňostroj se sjeli zvědavci nejen z blízkého, ale i dosti vzdáleného okolí. Rozhodně nebyli zklamáni, začíná se to zde již stávat tradicí. Stejně jako například od dávných časů proslulé červencové Anenské poutě. Při té letošní to bylo poněkud s komplikacemi, neboť stále probíhala generální úprava hlavní komunikace, vedoucí od nádraží k náměstí. Po dokončení budou mít největší radost převážně řidiči, kteří zde huntovali podvozky svých vozidel.

Na opravě se podílí nejen město, ale i Jihočeský kraj, který je vlastníkem komunikace. Město musí opravit související části, jako vodovod, kanalizaci, veřejné osvětlení, chodníky a veřejná parkoviště. Na náměstí nadále zůstane dlažba, jinde bude komunikace asfaltová. Zajímavý je způsob hospodaření při takové rekonstrukci. Ze stávající komunikace se vyndají kostky, které se použijí na okraje vozovky. Ty ale město musí od kraje odkoupit. Investice města se předpokládá ve výši 15 mil. korun.

Čimelice

Na severu kraj, v Čimelicích, byla dokončena oprava střechy římskokatolického kostela Nejsvětější Trojice. Práce prováděla písecká firma Vertigo. Na první etapu plánované rekonstrukce přispěly do sbírky jednotlivé obce. Na střechu lodi kostela se farnosti podařilo získat dotaci 700 tisíc korun od Ministerstva kultury, což činí devadesát procent celkových nákladů. Opravu střechy boční kaple podpořil Jihočeský kraj částkou 300 tisíc Kč.

Druhá etapa rekonstrukce bude probíhat v roce 2018. I pro ni bude farnost žádat o dotaci. Bude provedena nová fasáda a osazení okapů, dosud kostel žádné neměl. Celkové náklady by měly činit 4,5 mil. korun, z toho 2,8 mil. na střechu. Dále se uvažuje o rozšíření projektu na venkovní odvodnění a vnitřní výmalbu. Veřejná sbírka je povolena na tři roky. Dosud do ní přispěli farníci, další lidé a některé obce částkou přesahující 2 mil. korun.

Žďákov

Zase bychom si mohli povzdechnout, jako na začátku, kdeže „starý Žďákov“ jest! Jak prozaické – pod hladinou Orlického jezera. Dnes v jeho místě oba břehy spojuje most, jehož oprava byla zdárně dokončena. K radosti nejen řidičů, ale i chodců, neboť po jistou dobu nesměl na most nikdo. V závěrečné fázi stavby, kdy se likvidovalo stavební zařízení, inventář a zbytkový materiál, to stavaři neměli vůbec jednoduché. Ztrácelo se snad všechno, co nebylo zabetonované. Nářadí, kabely, dokonce celé komponenty, jako elektrické rozvaděče. Dokonce i v době, kdy zařízení bylo pod napětím! Na rozdíl od nenechavců a zvědavců měli pochopení vodaři, kteří omezili provoz na hladině, aby nedošlo ke zbytečným úrazům pod mostem.

Na závěr si připomeňme historii tohoto krásného a svého času ojedinělého mostu v Evropě:

1941 – úvahy o spojení obou břehů Vltavy; 1956 – počátek stavby, 1967 uvedení do provozu; 2015 – předání stavby k rekonstrukci, od prosince do března 2016 dočasný provoz pro osobní auta; 2016 – úplná uzavírka od dubna do srpna, od září provoz s částečným omezením pro všechna vozidla; 2017 – darem k 50. výročí dostal most celkovou rekonstrukci; přebírá českobudějovická správa ŘSD. Výstavbu provedla společnost COLAS CZ.

František Růžička, České Budějovice

12046979_1062571110422567_7519679271297860150_n.jpg

Most v rekonstrukci

p1450169.jpg

Kostel v Čimelicích

p1390040.jpg

Dlažba v Protivíně

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář