Jdi na obsah Jdi na menu
 


SD ve šlépějích US ‒ Mgr. Bc. Jan Kopal

31. 1. 2019

Nové aktivity sociální demokracie v honu za rychle mizejícím voličem připomínají agónii již zaniklé Unie svobody. US za předsednictví srandapředsedy Pavla Němce nabízela prosazení legalizace marihuany, zavedení eutanázie, bezplatné zdravotnictví a elektronické hlasování ve volbách. Podobnost čistě náhodná...
ČSSD s US navíc spojuje také lidová tvořivost ohledně názvu strany, kdy občané vymysleli mnohem přiléhavější a výstižnější názvy. Unii svobody se přezdívalo Uhelné sklady, Úplní syčáci a Unie sviní. Socanům, kteří vyrukovali s absurdní a nesmyslnou zkratkou SD, se vedle předhazovaného Sicherheitsdienstu, rázem přisuzovaly názvy, jako jsou Severočeské doly, Spolek debilů a Strana dementů. Možná by to mohl být plodný námět na celostranické referendum, že předsedo Hamáčku!

Jedno je všem zkrachovalým stranám a politikům společné: Neumějí vycítit vhodný okamžik, kdy se ještě ze scény dá odejít se ctí. V politice se dá odpustit mnohé, ale trapnost a směšnost k tomu rozhodně nepatří.

Mgr. Bc. Jan Kopal

─────

Stanovisko redakce SN:

Dnešní funkcionáři ČSSD, krátce po 140. výročí založení své stranické předchůdkyně (původní zanikla po „slučovacím“ sjezdu v r. 1948, kdežto ta polistopadová ČSSD se stala umělým politickým hybridem, který navazoval na sociální demokracii, jež přežila komunistický převrat v exilu; Zerman z této podivně poskládané strany udělal pseudolevicový, papalášský „výtah k moci“), vymýšlejí nejrůznější pitomosti, aby odvedli pozornost od holého faktu, že tato strana je ve stadiu klinické smrti. Stranický funus se blíží a ani nastávající sjezd na tom nic nezmění.

Zajímalo by mě, která „osvícená“ hlava (snad to není ta „vepřová hlava z Liďáku“?) vymyslela, že by si strana měla změnit jméno. Všechno nasvědčuje tomu, že se jedná opět o slovenskou „inspiraci“ (Smer-SD). Není to poprvé: Slovenskem se nechávali „socani“ inspirovat již dříve – a podle toho to dopadlo i ve volbách v říjnu 2017. „Kámoš“ Fico je už nenavštěvuje, protože ten má teď jiné kamarády. Navíc si musí hlídat svou předsednickou židli, která se ocitla v ohrožení. 

Možná se někomu z nevzdělaného vedení ČSSD zalíbila ta nová zkratka - SD. Bude se to jistě dobře pamatovat. Podobnou totiž používala nacistická zpravodajská služba – Sicherheitsdienst (SD). Mohu-li „socanům“ dát dobrou radu, raději ať zůstanou u původního názvu. Do funusu této strany zbývá doopravdy krátká doba a plánované přejmenování by byla jen zbytečná práce. Až členům a voličům konečně dojde, k čemu se funkcionáři této strany chystají, budou muset „zařadit zpátečku“. Další ostudu by již tato strana neunesla. Bylo jich za poslední léta víc než dost.

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář