Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silvestr GALA ‒ František Růžička

31. 1. 2019

Milovníkům hudby, zejména operety, netřeba připomínat 200. výročí od narození známého skladatele Jacquese Offenbacha (1819-1880). Již v předstihu, premiérou v listopadu 2018, uvedlo Jihočeské divadlo představení „Opereta Gala“ pod taktovou Martina Peschíka. Tímto koncertním představením zavedlo své věrné posluchače přímo do kolébky světa operety, do Francie, také v poslední den roku v podobě silvestrovského vystoupení.

Orchestr Jihočeského divadla se svými kmenovými sólisty tak připomněl autora více než stovky skladeb, když v průběhu večera zazněla sóla či duety ze známých skladeb: Krásná Helena, Mam’zelle Nitouche, Hofmannovy povídky, Vévodkyně z Gerolsteinu, Robinson Crusoe, Modrovous, Orfeus v podsvětí.

Rozhodně lze uvést, že k plné spokojenosti přítomných. Snad až na průvodní slovo, které do silvestrovské nálady (snad i kvůli virové indispozici) „zaperlilo“ jen několika málo jiskrnými a ironickými okamžiky. Závěrečný výstup s přáním a přípitkem zcela jistě překvapil i samotného pana dirigenta, když na jeviště před orchestr přivedli jeho tříletého synka, postavili ho na židli a s krásně naučenými pohyby jej nechali oddirigovat, za obrovského aplausu vstávajícího publika, kus Pochodu Radeckého. Bylo vidět, že to pro něj je radostné a že jistě bude dobrým následovníkem svého tatínka.

František Růžička (Hlas svědomí)

p15201641.jpg

Závěr představení s mladým dirigentem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář