Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoce za dveřmi

23. 1. 2019

Počasí tomu sice nijak nenasvědčuje. Klidně můžete ještě vyrazit na chatu, obhlédnout, který stromek by se vám hodil do obýváku nebo dětského pokojíku. V brzkých odpoledních hodinách na budějovickém rynku není právě žádná zábava, a tak vstupme do katedrály sv. Mikuláše, před kterou již stojí přenosové vozy Českého rozhlasu, natahuje se spleť kabelů, zkouší se veškerá přenosová technika a uvnitř ladí své hlasy pěvecký sbor Jitřenka, vedený sbormistryní Elvírou Gadžijeva.

Přesně s rozsvícením červeného světýlka skončily rozhlasové zprávy a moderátor Filip Černý oznamuje do éteru i zaplněné katedrále zahájení již tradiční předvánoční akce, při které je slavnostně přebíráno Betlémské světlo. I tentokráte doputovalo z Lince a moderátor nezapomněl připomenout zaplněné českobudějovické náměstí, když se tak stalo poprvé v prosinci roku 1989. Ano, ano, byl jsem u toho a mohl bych o mnohém vyprávět. Na takové okamžiky, s tehdejší celospolečenskou náladou, nelze do konce života zapomenout. A uplynulým časem zešedlé fotografie jsou toho důkazem.

Plamínek světla pochází z Betléma, místa narození Ježíše Krista. Letos již po dvaatřicáté doputovalo letecky do Lince, kde bylo za přímého přenosu TV a rozhlasu ORF předáno světlonošem, kterým byl 11letý Nikolas. Odtud jej do jihočeské metropole dovezl 16letý David, který sice není skautem, ale šermířem.

Střídavě za zpěvu Jitřenky pak redaktor vyzpovídal místního duchovního správce P. Dr. Zdeňka Mareše i otce biskupa Mons. V. Kročila a světícího biskupa Mons. P. Posáda. Ti postupně vysvětlili symbol předávání tohoto světla a zdůraznili, jak je důležité udržet mír a pokoj ve všech krajinách světa. Světlo pak bylo předáváno všem zájemcům, kteří si přinesli své lucerničky. Po dobu do Vánoc bylo k dispozici i v budově Čs. rozhlasu a na Štědrý den bylo přeneseno do klášterního kostela.

Nechť přinese klid, pokoj a mír i do vašich domovů! Vždyť Vánoce jsou již za dveřmi!

Poutník František

p15108691.jpg

Ať prozáří vaše domovy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář