Jdi na obsah Jdi na menu
 


Advent frčí ‒ František Růžička

7. 1. 2020

Abychom to trochu předvánočně zjemnili, dodejme, že advent pádí, ubíhá týdenními skoky a nic ho nezastaví. Stejně tak čas jako takový. Nahlédneme-li do liturgického kalendáře, pak 1. neděle adventní nám přibližuje, že začíná nový liturgický rok. Vstupujeme do adventu, do období, které by nás mělo připravit na slavení Vánoc. Velké to téma adventu… Druhá adventní neděle pak upozorňuje na postavu Jana Křtitele, který ukazuje na pravého mesiáše a volá, abychom nepromeškali najít svoji správnou cestu. Janovo volání na poušti je směřováno nejen k věřícím, ale i k těm, kteří na Boha vůbec nevěří…

A tím se dostáváme do ozdobených ulic a náměstí současného, komerčně pojímaného adventu. Kde jinde než na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II. bychom se proto mohli na chvilku zastavit? Skutečně snad jen na chvilku, protože, než vše podstatné bude napsáno, už bude další adventní skok zase za námi.

Koledy znějí, grog, punč, „svařák“ a horká medovina lákají svou vůní. Nejspíše i ty smažené klobásy, bramboráky, langoše a jiné laskominy. Všichni jsou hladoví, všichni jsou žízniví. Ani se raději neptám, co na to říká jejich duchovno, když na duši nevěří. Zůstaňme proto raději u kulturních zážitků. Stejně jako v předešlých letech je v centru náměstí kolem kašny Samsona kluziště, o kterém již byla dřívější zmínka. Prodejních domečků a pouličních stánků kolem dokola více než stovka. Pro kulturní zážitky je připravený přebohatý program na centrální scéně před radnicí, nedaleko opět krásně nazdobeného vánočního stromu. Snad v celostátní soutěži krásy opět zaboduje.

Jistěže ani na této scéně nemůže být každoroční posvícení. Občas docházejí zdroje. To se projevuje i v kulturním kalendáři, který přibližuje „Vánoce 2019 ve městě“ s přebohatým výčtem na třiceti stranách: od 25. listopadu až do 6. ledna roku dalšího. Mezi megahvězdy uměleckého nebe, kterými se to v minulých letech jen blyštělo, se objevuje snad jen Jiří Schmitzer. Z dorůstající generace Doudlebánek, Úsvit a Úsviťáček. Meziroční porovnání – trochu „méně“.

Ale občané o nic nepřicházejí. I metropolitní radnice musí jít s dobou a reagovat na nutnost podřídit se péči řádného hospodáře. Známé a oblíbené hvězdy velikosti „de lux“ se jen přesouvají na jiné stanoviště. Jak jinak – placené. Ale proč ne? Ekonomice se daří, průměrná mzda roste, jídla a pití se konzumuje, co hrdla ráčí, tak proč si také řádně nezaplatit vstupné? Jen tak namátkou: Janek Ledecký do DK Metropol; další zde následují: Štefan Margita, muzikál Evita, Monika Absolonová; Tři sestry a Horkýže Slíže do KD Vltava, stejně jako Richard Müller, Michael Kocáb a Ondřej Soukup; Jihočeská filharmonie a Nezmaři do koncertní síně Kostela sv. Anny; Swing Trio Avalon do audiosálu knihovny; Gospelové Vánoce do klášterního kostela; Vánoční koncert opery Jihočeského divadla do katedrály sv. Mikuláše. Tak ať to všechno dobře dopadne, nezní žádné falešné tóny jako z úst našich politických superhvězd!

Žádná nostalgie, na rynku nám i tak zůstane mnoho dalších akcí: Hodina slávy, Přílet anděla, Česko zpívá koledy, Tradiční Vánoce na starém městě a staročeská ulička v Panské, Živý betlém borovanských betlemářů na Piaristickém náměstí, převzetí Betlémského světla v katedrále. Ať nám svítí na cestu pro všechny další dny roku příštího!

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15702791.jpg

Zahájení adventu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář