Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anežka v muzeu ‒ František Růžička

8. 1. 2020

U příležitosti 30. výročí kanonizace Anežky České roku 1989 v Římě připravilo Jihočeské muzeum výstavu pod názvem „Svatá Anežka Česká a obraz její úcty v jižních Čechách“, která potrvá až do poloviny října 2020. Tato světice představuje nejen významnou postavu českých dějin, ale zejména svatořečením v tehdejší pohnuté době listopadových událostí probudila vědomí národa k jinému vnímání duchovních hodnot v šedé barvě tehdejšího režimu.

Tato výstava se snaží vykreslit obraz její úcty v regionu jižních Čech. Návštěvníkům přibližuje období 13. století a životní peripetie nejmladší dcery českého krále Přemysla Otakara I. Seznamuje také s duchovní filozofií sv. Františka z Assisi a sv. Kláry, čímž přibližuje její hluboký a niterný vztah k Bohu, který ji přivedl až za zdi kláštera. Místo nabízeného světského bohatství dala přednost životu v chudobě a přijala řeholi sv. Františka. Když založila v Praze klášter klarisek a k němu přiléhající špitál, stala se skutečnou patronkou chudých a nemocných. Později iniciovala také zrod jediného českého rytířského církevního řádu ‒ Křížovníků s červenou hvězdou. Již za svého života byla vzorem křesťanské víry a lásky. Dlouhá léta po své smrti byla uctívána již jako svatá, avšak svatořečení se dočkala až v listopadu 1989. Tím zůstává navždy spojena s vývojem následných událostí a stává se symbolem vytoužené svobody.

Při vernisáži, kterou byla výstava zahájena, pohovořili pracovníci muzea o vzniku záměru, postupné realizaci i problémech se sháněním potřebných dokumentů a dalších upomínkových předmětů potřebných k výstavě. Nakonec se jich sešlo značné množství. Všem za pomoc poděkoval ředitel muzea. Své příspěvky přednesl také pan děkan Mareš od sv. Mikuláše, který v tehdejší době studoval v Římě, a paní ředitelka místní hvězdárny. Ta seznámila přítomné hosty s planetkou, jež je po sv. Anežce pojmenována. Poděkování se dostalo i autoru knihy „Fragmenty římské“, která patří mezi vystavené dokumenty a přibližuje podrobnou reportáž přímého účastníka na kanonizaci v Římě.

Nahlédneme-li do výstavních prostor přízemní chodby muzea, najdeme v jednotlivých sekcích mnoho zajímavých obrazů:

● Přemyslovci – rozmach a vrchol jejich moci;

● Doba Anežky Přemyslovny, její životní těžkosti a vzdělání;

● Svatý František z Assisi (1182-1226);

● Anežčin klášter klarisek a minoritů, kostel Na Františku v Praze;

● Svatá Klára a další vzdělané a charitou známé ženy tehdejší doby;

● Kláštery v Českém Krumlově;

● Obrázky ze života sv. Anežky, její vyobrazení, legendy a zázraky;

● Cesta ke svatořečení, význam pro současnost i budoucí dobu;

● Mezi zajímavosti patří zapůjčený hábit klarisek a minoritského mnicha.

● Celkový obraz dotváří i socha sv. Anežky z hořického pískovce, vytvořená v roce 2004. Jejím autorem je Bohumil Ranný ze 4. ročníku kamenosochařství SUPŠ Anežky České v Českém Krumlově.

K propagaci výstavy byla vydána jednoduchá skládačka s podrobným popisem Anežčina života a také kovové připínací placky s Anežčiným portrétem Na skládačce je vyobrazení okenní vitráže z kostela sv. Anežky v Českých Velenicích. Hned v prvních dnech výstava přitáhla pozornost zejména školních skupin. Pro ty nejmenší děti byly také připraveny omalovánky.

František Růžička, České Budějovice

p15701591.jpg

Socha sv. Anežky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář