Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ať žije nový český pravopis!

17. 1. 2021

Jako bývalého učitele češtiny mě nepřekvapí žádná pravopisná chyba. Za svůj život jsem jich viděl tolik, že se každé další jen zasměju – a tím to končí. Už nemá smysl ani upozorňovat příslušné redaktory našich deníků a časopisů, aby si na pravopis dávali větší pozor. Pokaždé je výsledek stejný: NULA.

Sotva jsem dopsal jeden článek o aktuálním dění  u nás (netýkalo se to „koronaviru“, narazil jsem na jednu kuriózní chybu, u níž si nejsem jist, kdo ji zavinil. Vyskytla se totiž u internetového deníku „stars24.cz“, ale pro příslušný článek byla použita zpráva ČTK. Instituce, kterou jsem nedávno opakovaně kritizoval právě kvůli pravopisným chybám.

Přesto se zdá, že chybu způsobil některý z redaktorů zmíněného internetového deníku. V krátké tiskové zprávě se totiž dvakrát objevil výraz „záchranný“: jednou „složek“, podruhé „pás“. Můj závěr je takový: autor dospěl k názoru, že i ve slově „záchranáři“ se píše dvojité „n“. Dotyčný redaktor opatřil svůj kratičký článek tímto titulkem: „V Plzni se pod bruslařem prolomil led! Zasahovali záchrannáři!“ (stars24.cz, 16. 1. 2021, 15:16)

Svatá prostoto! Chtělo by to, aby si naši novináři nebo ti, kteří se za ně vydávají, během dlouhých zimních večerů začali opakovat základy českého pravopisu. Už se na to nemohu dívat, a proto jim nabízím procvičování těchto základů ZDARMA – jako službu naší vlasti.

Brzy se dočkáme toho, že kvůli „covidu-19“ zapomenou naši občané češtinu a přeorientují se na jiný jazyk. To by byl konec tohoto národa. Stačí, že nám sem A. Babiš „natahal“ tolik Slováků, kteří denně przní náš mateřský jazyk. A aby toho nebylo málo, navrhuje udělit neschopnému V. Dzurillovi (= další Čech jako poleno ze Slovenska) české státní vyznamenání! Někdo je tu zralý pro pobyt v Bohnicích. Hádejte, kdo to je! Také tam tomu šéfuje Slovák – M. Hollý!

Předseda Pirátů I. Bartoš nedávno prohlásil, že se po úspěchu ve volbách chce věnovat „deagrofertizaci“ ČR. Navrhuji mu, aby k tomu přibral také „deslovakizaci“ naší vlasti. To nám pomůže ze všeho nejvíc! Pak se situace v redakcích našich médií od základu změní. Skoro všude tam mají Slováky, kteří neumí pořádně česky. Možná je tomu tak i ve zmíněné redakci „stars24.cz“. Kdoví?

16. 1. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář