Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sněmovna je zralá na rozpuštění!

21. 1. 2021

Kdyby to nebylo spíš k pláči, nabízelo by se přirovnání ke známé filmové trilogii „Slunce, seno a …“. Tady jde však o tvrdou politickou realitu těchto dnů – uprostřed pandemie „koronaviru“, jejíž konec je nedohlednu.

O úrovni naší politické reprezentace si nemusíme nic nalhávat. Za třicet let od Listopadu 1989 jsme se propadli tak hluboko, že hlouběji už to nejde. Ocitli jsme se téměř na samém politickém dně. V čele vlády stojí dotační podvodník a bývalý agent StB, kterého u moci drží proruský a pročínský prezident republiky. Tomu všemu dělají stafáž volení zástupci lidu, kteří si hrají na poslance a senátory, ale jsou tam hlavně kvůli nadstandardním platům.

Vinu za tento nedobrý stav tedy nese jak vládní koalice, tak i neschopná opozice, která nemá „koule“ na to, aby s tím něco udělala. A mnozí z těchto „vyčůránků“ se už připravují na to, že to v příštích volbách udělají zase jako minule. Stačí, aby přelezli pětiprocentní hranici, a pak budou moci zase další čtyři roky v PS pouze vegetovat a nedělat nic.

Nedávno odstoupivší poslanec M. Kalousek tuto podivnou sortu lidí, kteří se rozhodli živit politikou, protože je to snadné a jsou za to pěkné peníze, označil eufemistickým výrazem „chlebaři“. Je to výstižné pouze částečně: jejich „chlebem vezdejším“ se stalo buď jalové žvanění, nebo tiché vysedávání v poslaneckých či senátorských lavicích. Užitek z těchto osob není žádný: nejsou ani na maso, ani na med. Když tam nebudou, svět se nezboří a žádná škoda jich nebude…

Ale protože nejsem tak tolerantním pamětníkem lepších časů naší polistopadové politiky, jako byl zmíněný předseda poslaneckého klubu TOP 09 a exministr M. Kalousek, použiji mnohem tvrdší výrazy pro pojmenování osob, jež se v nebývalé míře nahromadily v naší politice. Považuji je za politickou sběř, která by měla pracovat někde v lomu pod dohledem karabáčníků, aby si své peníze zasloužila. Každý přece vidí, co jsou zač ti, kteří si hrají na politickou elitu národa. Když je pak nejhůř, je jim zatěžko zříci se několika měsíčních platů, aby této zemi pomohli. Co jsou jiného než obyčejné „vyžírky“?

Tato tlupa bezskrupulózních politických „kašparů“ ze strachu, že jejich pohodlný život za peníze daňových poplatníků brzy skončí, se sešla dnes, 21. 1. 2021 (= výročí úmrtí V. I. Lenina; kdopak to tak dobře „naplánoval“?), aby opět hlasovala o případném prodloužení nouzového stavu. A protože ani v našem zákonodárném sboru nepanuje jednota názorů na to, jak současnou složitou situaci řešit, rozhodli se dva z nezařazených poslanců (L. Volný, M. Bojko), že budou exhibovat před ostatními poslanci u řečnického pultíku bez roušek a v tričku (namísto slušného oblečení). Oba se prezentovali coby odpůrci vakcinace proti „covidu-19“.

Všechno to nakonec skončilo rvačkou u předsednického stolu, kde v té chvíli seděl místopředseda PS T. Hanzel (ČSSD). Do strkanice, jež se změnila v potyčku, se následně zapojili i poslanci J. Chvojka a O. Veselý, aby chránili svého stranického kolegu před neurvalým chováním L. Volného. Pořádek nakonec zjednala až přivolaná bezpečnostní služba. Narychlo povolaný předseda PS R. Vondráček se sice pokusil situaci zklidnit, avšak na jeho adresu je nutno dodat, že je to totéž, jako bychom udělali kozla zahradníkem. Rovněž Vondráčkova autorita je již delší dobu „nulová“. Za napadení místopředsedy T. Hanzela hrozí L. Volnému trest od Mandátového a imunitního výboru PS.

placici-masaryk_cut.jpg

To, co se odehrálo v odpoledních hodinách dne 21. 1. 2021 v PS, představuje smutný obrázek toho, kam jsme to s tou naší polistopadovou svobodou a demokracií dopracovali. „Tatíček TGM“ by nevěřícně zíral a tekly by mu u toho slzy jako hrachy. A protože v životě, ale i v politice platí, že všechno souvisí se vším, nedivme se tomu, že nevýrazný místopředseda zanikající ČSSD, T. Hanzel, který je typickou „šedou myší“ naší politiky, nemá u svých poslaneckých kolegů žádnou autoritu.

A nemá ji, jak známo, ani předseda PS R. Vondráček. V jeho případě je důvod prostý: před časem („provalilo“ se to asi před třemi lety) mu prošel skoro bez povšimnutí „malér“ s hudební produkcí na předsednické lavici v PS a nedávno další, když byl kamerami zachycen, kterak ukazuje svým kolegům prostředníček. Dokud budou naši politiku reprezentovat takoví „borci“, jako je „mladý Masaryk“ R. Vondráček, lepší to nebude.

„Cirkusy“ a „estrády“, jichž jsme v posledních týdnech v naší politice svědky doslova v přímém přenosu, potvrzují fakt, že naše politická kultura se propadá čím dál hlouběji. Nejsme už na tom ani jako ty „divočejší“ národy z Balkánu, ale dostali jsme se postupně a vlastním přičiněním až na úroveň postsovětských republik bývalého SSSR: tam jsou rvačky mezi volenými zástupci lidu běžnou záležitostí. Brzy na tom budeme stejně, pokud s tím nezačneme něco dělat.

Nazrál čas, aby se poslanci sami mezi sebou dohodli a odhlasovali si rozpuštění PS a vypsání předčasných voleb. Té ostudy už bylo víc než dost! Každý přece vidí, že potřebujeme nové, lepší a zodpovědnější politiky, než jací momentálně zahřívají lavice ve Sněmovní ulici č. 4. Totéž ovšem platí také pro „trafikanty“ ze Senátu, kteří by byli drazí, i kdyby pracovali zadarmo.

Vážení čeští politici, vezměte už konečně rozum do hrsti a začněte konat! Stojíte nás, občany a daňové poplatníky, spoustu zbytečně vynaložených peněz. Výsledky vaší práce tomu však neodpovídají. Každý podnikatel by vás vyhodil pro nadbytečnost. Naše země potřebuje politiky čestné, zásadové a pracovité. Ty nemáme a možná ještě dlouho mít nebudeme. Budeme si je muset teprve vychovat, nikoli je sbírat na ulici podle toho, kdo jde momentálně kolem příslušného stranického sekretariátu.

Potřebujeme nejen nové politiky, ale i „českého“ O. Cromwella, který by vás, zbytečné a zkompromitované poslance a senátory, poslal ke všem čertům! Zvedněte už konečně své zadky a zmizte z politiky! Nikomu chybět nebudete!

21. 1. 2021

‒ RJ ‒

Příloha:

Oliver Cromwell rozhání anglický parlament (řeč ze dne 20. 4. 1653):

„Je nejvyšší čas, abych skoncoval s Vaším vysedáváním na tomto místě, které jste zneuctili Vaším pohrdáním všeho ctnostného a poskvrnili Vaším praktikováním každé neřesti. Jste sebranka a nepřátelé každé dobré vlády. Jste banda nájemných lumpů a stejně jako Ezau byste svoji zemi prodali za kus žvance a stejně jako Jidáš zradili svého Boha za pár drobných.

Existuje aspoň jedna ctnost, kterou jde teď mezi Vámi najít? Existuje nějaká neřest, která Vám není vlastní? Věřící nejste o nic víc, než můj kůň. Zlato je Vaším Bohem. Kdo z Vás ještě neumlčel své svědomí za úplatek? Existuje mezi Vámi aspoň jeden, který by sebenepatrněji pečoval o dobro našeho společenství?

Vy špinavé děvky, copak jste svými nemorálními principy a podlými pletichami neznesvětili toto posvátné místo a z Božího stánku neudělali doupě zlodějů? Jste hnusně odporní celému národu. Byli jste sem lidem pověřeni pro nápravu křivd, což naplníte svým odchodem! Takže! Seberte si své saky paky a zavřete za sebou dveře.

Ve jménu Božím, táhněte!“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář