Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sněmovna schválila další legislativní paskvil

29. 1. 2021

„Učitel národů“ J. A. Komenský, od jehož smrti vloni uplynulo 350 let, by se asi hodně divil, co že se to děje v českém školství. A hlavně v Poslanecké sněmovně, která má za úkol schvalovat zákony, ale jejíž členové sami porušují protiepidemická opatření vlády a dávají občanům ostentativně najevo, že oni jsou tady pány, kdežto ti ostatní pouhými kmány. Až bude tato Sněmovna po zásluze vymetena železnými košťaty, jako bájný Augiášův chlév, pak teprve zavládne u nás skutečná demokracie a právní stát. Zatím nic z toho nemáme a na normální poměry si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Nejlepším důkazem tohoto neudržitelného stavu, kdy politické strany „dojíždějí“ zbývající čas do voleb a jen „troškaří“ a improvizují, aby se jejich volení zástupci nějak zviditelnili, je dnešní „výpotek“ z dílny poslaneckých diletantů, pologramotů a nevzdělanců, zvaný novela školského zákona. Tento právní paskvil nejnověji stanoví, že na středních školách a na druhém stupni základních škol budou moci učit i odborníci bez pedagogického vzdělání.

Co je však varovné, je fakt, že ke schválení došlo navzdory nesouhlasu pedagogických fakult našich vysokých škol, profesních organizací i školských odborů. Jinými slovy: poslanci schválili něco, proti čemu se staví skuteční odborníci, kteří jako jediní jsou schopni posoudit, co je a co není prospěšné pro naše školství, jakož i pro zachování jeho dosavadní úrovně.

uc-se--synu--moudrtym-byti.--uvodni-obrazek-ke-knize-orbis-pictus-.jpg

Nejpikantnější na celé věci je to, že tuto právní normu odhlasovali poslanci v polovičním počtu a během nouzového stavu, který poměry v našich školách již tak dostal na úplnou hranu. Pak už následuje jen pád do propadliště dějin a mezi rozvojové země. Bez solidní, udržitelné úrovně školství tuto zemi žádná budoucnost nečeká.

Nepochybuji o tom, že potomci zmíněných poslanců jim za toto „dílo“ jednou poděkují, např. odložením do domova důchodců. Přitom někteří z těchto zákonodárců sami nemají ani vysokou školu, nebo ji absolvovali s „odřenýma ušima“ a s nulovými znalostmi, jež si neměli možnost (nebo si na to ani netroufli) ověřit v praxi, jelikož nikdy nikde ve svém oboru nepracovali. To už je doopravdy na pováženou!

Obávám se, že tento a podobné právní nedodělky nás nikam vpřed neposunou. Rozhodně nám neulehčí obtížná léta, jež máme, jako společnost těžce zkoušená současnou epidemií zákeřného viru, před sebou. Odborníky na školách potřebujeme, avšak nikoli za každou cenu. Copak těm „schvalovatelům“ školského zákona nezáleží na tom, jaká bude úroveň našich škol po skončení pandemie „covidu-19“?

Již v této chvíli mají naši školáci „výpadek“ povinné (prezenční) školní docházky v rozsahu celého jednoho roku! Správně by všichni žáci a studenti měli opakovat příslušný ročník, nikoli dostat plnohodnotné vysvědčení s možností návazného studia na vysokých školách! Copak si u nás nikdo neuvědomuje, do jak velkého maléru se bezhlavě řítíme?

Pobavil mě v této souvislosti návrh „Pirátů“, kteří patří k typickým nedoukům mezi našimi zákonodárci. Jejich poslanci navrhli, aby ředitelé škol mohli uznat za odborně kvalifikované i členy pedagogického sboru s alespoň desetiletou praxí. Také tímto „revolučním“ návrhem jsme se přiblížili stavu, který u nás již jednou byl: po Únoru 1948, kdy na vzdělání nezáleželo a kdy se ředitelkou školy mohla stát například uklízečka – s legitimací KSČ.

Je třeba se vší odpovědností prohlásit: Tudy cesta ke zkvalitnění našeho školství doopravdy nevede! Piráti pouze odhalili své levičácké ledví – nic víc. Od těchto amatérů, kteří se omylem dostali do politiky, se ovšem nic jiného ani čekat nedalo.

Také já dám našim poslancům jednu dobrou radu – coby bývalý učitel s 35letou praxí (včetně řídící funkce): Což takhle přijmout zákon o tom, že poslancem se může stát jedině osoba, která ve svém oboru odpracovala nejméně deset let? To by řady poslanců pořádně prořídly!

Většina z nich totiž představuje pouhé politické „vyžírky“ a lehkoživky, kterým se pracovat nechce a které by to ani neuměly. Až se těchto příživníků zbavíme, máme šanci, že se u nás začnou schvalovat skutečně potřebné a dobré zákony, nikoli ty paskvily, jež současná Sněmovna produkuje jako na běžícím pásu.

Už aby byly volby! Ten politický „odpad“, který se nahromadil v Poslanecké sněmovně a jenž si hraje na zákonodárce, musí konečně zmizet. Jinak nám nepomůže ani Pánbůh se všemi svatými.

27. 1. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář