Jdi na obsah Jdi na menu
 


Platí stále: „Co lidovec, to pitomec“?

5. 1. 2022

Motto: „Čím vyšší je piedestal, na který se trpaslík vyšplhá, tím lépe je vidět, jaký je to trpaslík.“ (G. Laub)

U lidovců se pořád něco děje…

V KDU-ČSL od té doby, kdy se do čela této prohnilé, podvodnické a kolaborantské partaje dostala vykutálená partička bezskrupulózních kariéristů (od P. Bělobrádka, přes M. Výborného až do M. Jurečku), mají pořád napilno. Dělají všechno pro to, aby politiků jejich tříprocentní strany byla plná média, třebaže nemají občanům, voličům i nevoličům, co sdělit. (Upřímně: lidovci dnes nikoho nezajímají. Je to dávno mrtvá strana.) Úmysly lidovců jsou „průzračně čisté“ jako voda v horské studánce: Chtějí být u koryt, korýtek i krmítek co možná nejdéle – bez ohledu na to, zda jsou aktuálně v opozici nebo ve vládní koalici. Hlavně: být u toho!

Také lidovecké „plky“ jsou pořád stejné. Jedná se o staré, obehrané písničky z předpotopního gramofonu na kliku; občas se k tomu připlete i nějaký ten populistický, mediální „výkřik do tmy“. Přitom se vždy najde dost televizních poskoků, kteří to jako „fialová“ hlásná trouba vyhlásí do celého světa: bez ohledu na to, zda je to pravda, či nikoliv.  Všichni ti kubalové, řezníčkové, železní, václavkové, takáčové, bazalové či augustové se mohou přetrhnout horlivostí, aby těm tlachalům z Fialova vládního panoptika udělali radost ještě předtím, než definitivně skončí v propadlišti dějin.

Že začalo být zle již pár dní po jmenování nové vlády, toho si musel všimnout každý, kdo nechodí i v zimě se slunečními brýlemi ani s těmi „růžovými“, které jako předvolební trik použil před několika lety socan J. Zimola. Tu celkovou beznaděj, do níž se propadla krátce po volbách celá společnost, nejlépe vyjadřovala ona televizní silvestrovská „všehochuť“ – s J. Bohdalovou, V. Menšíkem a dalšími „stálicemi“ naší televizní zábavy. Kdybychom je neměli, museli bychom si je vymyslet. Chyběl jen „božský“ Kája: raději neriskoval výlet na Kavčí hory, ale sledoval ten „cvrkot“ z bezpečné vzdálenosti – z nebes. Češi jsou z toho „covidu“ tak rozdivočelí, že by mohl od někoho dostat „flákanec“, např. za to, že před 45 lety podepsal Antichartu. Neriskovali ani jiní „antichartisté“: když už to tehdy podepsali, tak aspoň teď čekají kdesi v koutě, než se na to zapomene (např. Z. Svěrák, J. Bartoška atd.).

Politiku ve stylu „ode zdi ke zdi“ nám zatím nejlépe předvedli lidovci, odchovanci velkého „jazýčku na vahách“ – uvědomělého člena JZD Zálší i národně-frontovní ČSL J. Luxe. Že je na tom tato strana hůř než kdy předtím, a to navzdory 23 podvodem získaných poslaneckých mandátů při 3,5 procentech volebních preferencí, o tom se můžeme názorně přesvědčit každý den. Strach z pravdy je u současného vedení KDU-ČSL tak veliký, že kromě M. Jurečky a M. Výborného se již nikdo další nemá šanci dostat do televize. Nějakou dobu již není vidět ani velký bojovník za zachování státu quo v České televizi – J. Bartošek.

Navzdory nedávnému „úspěchu“ ve volbách vyplavala pravda o lidovcích na povrch – jako olej na hladinu vody. Každému je dnes jasné, že tato někdejší „křesťanská“ strana již dávno nemá žádný program, kterým by mohla oslovit voliče. Je to jako v té pohádce: voda ho vzala.  Neustálé předvádění se některých politiků KDU-ČSL v médiích se ukázalo být jako kontraproduktivní. Není totiž motivováno tím, že by tito lidé chtěli voličům něco nabídnout nebo jim představit cokoliv z nových bodů svého programu. Je to jen docela obyčejná chuť zůstat za každou cenu v politice ‒ hlavně kvůli těm dobře placeným korytům. Co na tom záleží, že tyto zoufalce již nikdo nevolí?

Taktika stranických vůdců KDU-ČSL je již několik let stále stejná: Každý den vyrukují s nějakým novým (či staronovým) nápadem, ten pak sdělí médiím a čekají, co se stane. V naprosté většině tyto pokusy zaniknou ve vzájemném překřikování se lídrů různých stran a hnutí. Tato typicky česká politická „kakofonie“, jak se zdá, nikomu nevadí: každý si říká to svoje a nikdo nenaslouchá tomu druhému. Proto již 32 let stojíme stále na místě: nikam jsme se neposunuli ani politicky, ani ekonomicky. Pouze naši politici neustále žvaní a berou za to „nekřesťanské“ peníze.

─────

Je „pravicový asociál“ M. Výborný „fašista“?

Třebaže předseda KDU-ČSL M. Jurečka se díky Fialovu mocenskému kartelu stal dokonce místopředsedou vlády (tím byl v letech 1945-48 také komunista K. Gottwald), nejviditelnější figurou této strany zůstává předseda poslaneckého klubu M. Výborný. Je totiž chytřejší a výřečnější než traktorista a pasáček vepřů z Hané. Lidovec M. Výborný se po vzoru úspěšnějších politiků (i z jiných stran) rozhodl jít cestou „rentgenologa“ z Brna, jenž taky plácá, co mu slina na jazyk přinese, a to přímo do televizních kamer.

Abych dokumentoval, že to tak skutečně je, uvedu alespoň dva citáty z poslední doby. Týkají se již zmíněného M. Výborného, jednoho z posledních politiků KDU-ČSL, který má po všech svých skandálech a ostudách ještě odvahu obtěžovat občany prostřednictvím médií. Tento politik dnes slouží svým loutkovodičům jako stranická „studnice moudrosti“. Pokaždé, když je u lidovců úplně nejhůř, je z politického „záhrobí“ povolán exkomunistický „lidovec“, jenž se již desítky let vydává za historika – P. Pithart. Jedná se o bývalého spolupracovníka V. Havla, který již v lednu 1990 „slyšel trávu růst“ a o půl druhého roku později hodlal zachraňovat společný stát (ČSFR) stavbou „dvojdomku“. Celé to skončilo rozpadem společného státu k 31. 12. 1992.

Černoprdelnický politický provokatér M. Výborný popudil v závěru loňského roku veřejnost hned dvěma výroky, jimž média dala mimořádně velkou publicitu. Naši prorežimní novináři se jen chtěli zavděčit šéfovi „slepence“ P. Fialovi, ale způsobili pravý opak: lidi se na lidovce naštvali. Aspoň ten zbytek nerozumných voličů, kterým až po dvou měsících od voleb „docvaklo“, že byli oklamáni a podvedeni. A aby toho nebylo málo, teď musí ještě poslouchat hloupé řeči hloupých politiků z „pětikolky“, jak budou provádět ty slibované „změny“. Už to začalo: zdražováním úplně všeho.

V rozhovoru s M. Bastlovou si M. Výborný „pustil hubu na špacír“. O jeho „převratném“ nápadu s placením zdravotní péče jsme se mohli dočíst v článku s tímto titulkem: „Jsem pro, aby si neočkovaní hradili péči. Budu hledat cestu,“ říká Výborný. (Seznam Zprávy, 20. 12. 2021, 13:15) Již následujícího dne, 21. 12. 2021, na výrok M. Výborného zareagoval jeho poslanecký kolega, s nímž nedávno předložil návrh na oddlužení části osob v exekuci (= „Milostivé léto“) – P. Nacher (ANO 2011) na Twittweru (20. 12. 2021, 21:24). Dozvěděli jsme se o tom z článku opatřeného tímto titulkem: „Výborný: Ať si neočkovaní hradí péči. Pak i obézní a kuřáci, míní Nacher“. (iDNES.cz, 21. 12. 2021, 9:45)

Zatímco naši novináři o tomto neobyčejně hloupém a arogantním výroku jednoho z představitelů prohnilé, tříprocentní partaje lidovců (chovají se, jako by měli třikrát víc hlasů) pouze nezúčastněně informují (zvykli si za léta vymývání mozků našich občanů nemít raději na nic vlastní názor), čtenáři nejčtenějšího deníku u nás tomuto „zasmrádlému“ černoprdelníkovi pořádně „vyprášili kožich“. Jeden z nich to napsal bez servítků: „Je neuvěřitelné, jaký lidský odpad dokáže generovat dnešní KDU-ČSL.“ A další pisatel k tomu poznamenává: „Škoda, že s touto revoluční myšlenkou Výborný nepřišel ještě před volbami.“ Jiný naopak reaguje krátkou, údernou větou: „Ó jak křesťanské, pane Výborný!“

Ostatní stanoviska čtenářů výše zmíněného článku jsem si poznamenal taky, ale raději je nechám bez jakéhokoliv komentáře. Ten si jistě udělá každý čtenář sám: „»Křesťan« Výborný se výborně vybarvuje. Pravicový asociál, kterému s vlasy slézá i rozum.“ – „Výborný je prostě takový »výborný křesťan«.“ – „Gauner.“ – „Co jiného čekat od lidovců? To je ta jejich všeobjímající křesťanská láska…“ – „Slepenec slepenců se začíná vybarvovat. Toto jsou totalitní a fašistické praktiky.“ – „Především by měli mít senátoři a poslanci placenou pracovní neschopnost jako ostatní lidé. Ne plný parlamentní plat.“ – „Klid, já bych počkal na vyjádření Pekařové s Adamovou!“

Mezi našimi politiky se v posledních letech vžila praxe, že jeden hloupý výrok je vzápětí „přebíjen“ dalším, ještě hloupějším prohlášením. Podařilo se to ostatně i M. Výbornému. O jeho myšlenkové „perle“ informoval server „iROZHLAS.cz“ (21. 12. 2021, 15:40) v článku s titulkem: „Těžko budeme v ulicích chytat lidi lasem, vysvětluje Výborný, proč se neprodlouží nouzový stav“. Podle Výborného by prý nouzový stav jen těžko pomohl zajistit, aby se lidé nescházeli na večírcích, které jsou spojeny s koncem roku. Tento lidovecký poslanec se projevil jako jeden z největších „myslitelů“ Fialovy koalice SPOLU. Introvert P. Fiala raději mlčí, protože dobře ví, že „mlčeti je zlato“.

Celý výrok M. Výborného si zaslouží, aby byl zaznamenán „pro dějiny“. Jako doklad o tom, jací hlupáci řídili politiku tohoto státu v době, kdy selhal zdravý rozum a kdy se k moci prodrala všehoschopná sebranka, jež voličům slibovala jakousi ZMĚNU. Čili: politika ode zdi ke zdi. „Když to A. Vojtěch zakázal, tak my, »vítězové voleb«, to zase povolíme!“ Co na tom, že po 1. 1. 2022 budou zase nemocnice plné?

Uvedený výrok M. Výborného zní takto: „Nicméně představa, že tady z centra něco direktivně zakážeme a potom vyženeme do ulic armádu nebo policii, které budou chytat lidi lasem, mi přijde iluzorní. V tuto chvíli platí, že každý člověk by měl velmi zodpovědně zvažovat, jakým způsobem bude slavit konec kalendářního roku.“

Poslouchat tyto bláboly z úst vystudovaného teologa, to by měl být důvod k hlubokému zamyšlení nad tím, komu poskytujeme vzdělání za peníze daňových poplatníků. Ostatně – ani tento výrok není nijak originální: fráze o lasu je docela obyčejná „výpůjčka“ od Piráta J. Michálka. Ten lasem chytal krátce před volbami jistého mafiána: na fotografii zveřejněné na sociálních sítích. Výborný nechce chytat mafiány, ale pouze obyčejné občany.

To už není politická „hyperbola“, nýbrž politický „suterén“, do něhož se koalice SPOLU propadla. Odpovídá to přesně té úrovni, na niž se KDU-ČSL pod vedením partičky kariéristů z generace „Husákových dětí“ za poslední dekádu dostala. Je to vysvětlení oněch tří procent volebních preferencí po právě skončených podzimních volbách. Lidovci se vydali ve šlépějích ČSSD. Proto i jejich konec se rychle blíží…

─────

Stal se z J. Čunka „disident“ ve vlastní straně?

Kdo sleduje počínání J. Čunka (KDU-ČSL) v naší politice za posledních 15-20 let, ten by mohl takový dojem o tomto známém lidoveckém politikovi nabýt. Čunek je dnes natolik kontroverzní postavou, jež zavinila pád své strany pod pětiprocentní hranici, že se k němu lidovci příliš nehlásí. Přesto nenašli odvahu se ho zbavit. Museli to za neschopné stranické vedení udělat samotní voliči, kteří vždycky napravují to, co politici zpackali.

A tak Čunek v roce 2020 neobhájil funkci hejtmana Zlínského kraje, ale dost možná vypadne i ze Senátu. Zdá se totiž, že už i tam se stal „personou non grata“. Pravdou nicméně zůstává, že se na rozdíl od jiných „neviditelných“ lidovců nebojí otevírat nepopulární témata, jimž se ostatní politici raději vyhýbají, aby si nezpůsobili problémy.

Na aktuální potíže tohoto nekonvenčního politika KDU-ČSL upozornil několik měsíců před podzimními volbami internetový deník „Parlamentní listy“ v článku s titulkem „Nenechali mě mluvit. Čunek odkryl, jak to bylo s Cichanouskou“. (PL, 11. 6. 2021, 11:48) Jeho senátorští kolegové (nebo spíš kolegyně – včetně těch z KDU-ČSL) mu prý neumožnili, aby mohl položit jakýkoliv dotaz této běloruské politické aktivistce. V rozhovoru pro internetovou televizi XTV, o němž PL informovaly, prý Čunek prohlásil toto: „Senát mírně propadl evropskému genderovému mainstreamu.“

Stejně kritické je i Čunkovo hodnocení práce České televize (ČT) ‒ na rozdíl od velkého „obhájce“ setrvání exkomunisty P. Dvořáka v čele této instituce. Každý přece vidí, že ČT není objektivní. S Čunkovým stanoviskem nás seznamuje článek s názvem: „Komu slouží ČT, komu nadbíhá? To řešme první, pak finance. Čunek bouchl v Senátu do stolu.“ (PL, 22. 7. 2021, 15:35)

Inu, Čunek se aspoň ozval, zatímco poslanci koalice SPOLU v téže době předváděli v Poslanecké sněmovně divadýlko s obstrukcemi, aby nemohla proběhnout dovolba zbývajících členů Rady ČT. Velice nedůstojnou roli v tom sehráli právě politici KDU-ČSL. Co jim za to kdosi slíbil? Hádat můžete třikrát!

A tak J. Čunek zůstal osamocen i mezi spolustraníky i dalšími senátory. Ti v čele s Tchajwancem M. Vystrčilem již nějakou dobu vedou samostatnou zahraniční politiku ‒ v rozporu s ústavou této země.

─────

Posledním útočištěm politiků bývají sociální sítě…

Sociální sítě jsou pozoruhodným fenoménem dneška. Na jedné straně slouží k rychlé a pohotové reakci na aktuální politické dění, ale i ke svolávání veřejných akcí (např. Milionu chvilek pro demokracii), na straně druhé pak k budování sociálních „bublin“ stoupenců týchž nebo podobných názorů. Když posléze dojde na „lámání chleba“, zjišťují organizátoři, jak málo lidí je ve skutečnosti ochotno zvednout zadek od počítače a nasazovat krk kvůli nějaké „ušlechtilé“ myšlence.

Plyne z toho dokonce i jedno zajímavé poučení. Politika se nedá dělat na Facebooku nebo na Twitteru, byť jim mnoho světových politiků propadlo: nejen exprezident USA D. Trump, ale i řada evropských premiérů a prezidentů, ba i papežů. Na sociálních sítích se dá nanejvýš „vytroubit“ nějaké stanovisko – bez nároku na úspěch. Tuto skutečnost již někteří politici mezitím pochopili a ze sociálních sítí se zcela stáhli.

Svoboda slova, která se zpočátku zdála být ničím nekontrolovaná a neregulovaná, dostala vážnou ránu. Poté, kdy byl zablokován nebo zrušen účet řadě známých osobností – nejen ze světa politiky. Internet od té doby přestal být necenzurovaným prostorem pro šíření myšlenek. Svoboda slova patřila k základním výdobytkům Velké francouzské revoluce (1789-94).

Jedním z českých politiků, jimž v posledních týdnech zbyl k vyjadřování o politických tématech pouze Facebook či Twitter, se stal již zmíněný lidovec J. Čunek.  Vznikla tak poněkud paradoxní situace – po onom „úspěchu“ (či spíše podvodu?) v podzimních parlamentních volbách. Blíží se totiž senátní a komunální volby, a proto je dobré připomenout to, nač se rychle zapomíná. A tak se i J. Čunek prostřednictvím svého facebookového profilu rozhodl připomenout výsledky své předchozí práce ‒ včetně jeho nástupce v čele radnice města Vsetína, kde dříve sám starostoval.

Podstatu Čunkova sdělení na Facebooku shrnuly „Parlamentní listy“ v tomto článku: „Čunek (KDU-ČSL): Nikdy jsem se nesoustředil primárně na výměnu úředníků“. (PL, 27. 11. 2021, 12:28) Již samotným titulkem tohoto článku uštědřil J. Čunek „šťouchanec“ svým spolustraníkům z koalice SPOLU, kterým po volbách jde hlavně o výměnu úředníků, kteří předtím sloužili Babišovi a jeho lidem. Že budou poslušně sloužit dál, není totiž jisté. Proto si tito politici s sebou přivádějí na ministerstva své lidi, ale narážejí při tom na „služební zákon“.

Článek o J. Čunkovi upozorňuje na rekonstrukci nádraží ve Vsetíně. Právě zahájená rekonstrukce za 3 miliardy Kč patřila totiž k dlouho připravovaným projektům ještě z dob, kdy byl J. Čunek starostou města Vsetína (1998-2006). Čunkovo tehdejší úsilí nebylo úspěšné. O to víc potěšitelný je fakt, že jeho nástupci, starostovi J. Růžičkovi (KDU-ČSL), se to podařilo prosadit.

Exstarosta Vsetína J. Čunek v této souvislosti vzpomíná ještě na jeden projekt, na němž se v posledních letech spolupodílel ve funkci hejtmana Zlínského kraje. Jednalo se o novou krajskou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích. S tím souvisí i tato Čunkova výčitka: „Bohužel tam žádný osvícený »Růžička« po mně nepřišel.“ Autor tohoto výroku tím myslel „neosvíceného“ R. Holiše (ANO 2011), hejtmana Zlínského kraje, který na podzim 2020 Čunka ve funkci hejtmana vystřídal.

Od tohoto povzdechnutí byl jen krok k radikálnímu nápadu, jak na sebe v předvolebním čase znovu upozornit. O novém hejtmanu R. Holišovi je přece dobře známo, že od samého začátku patřil k odpůrcům Čunkova projektu nové krajské nemocnice: nejen jako politik, ale i jako „stavař“. Zkrátka: od projektu k jeho realizaci bývá často dlouhá, předlouhá cesta.

Dva týdny po zveřejnění příspěvku o rekonstrukci nádraží ve Vsetíně oznámil J. Čunek na Facebooku své zásadní politické rozhodnutí – déle než rok od porážky v krajských volbách z října 2020. Informuje o tom článek nazvaný: „Čunek podal trestní oznámení na zlínského hejtmana Holiše“. (PL, 14. 12. 2021, 15:00) Toto trestní oznámení bylo podáno proto, že R. Holiš prý tvrdí, že nová krajská nemocnice ve Zlíně-Malenovicích by ještě před zdražením stála 15 miliard Kč – oproti původním osmi miliardám.

Jak to celé dopadne, na to si budeme muset počkat. Holiš tomuto oznámení nepřikládá velkou důležitost. Jako inženýr „stavař“ bude nejspíš lépe „v obraze“ než středoškolák J. Čunek.

─────

P. S.

Zdá se, že J. Čunek tu svou chválu města Vsetína trochu přehnal. Jak se právě dozvídám ze zpravodajství ČT24, začala Policie ČR stíhat čtyři pracovnice zdejšího očkovacího střediska kvůli tomu, že se podílely na vydávání falešných potvrzení o očkování proti „covidu-19“. Že by se také tyto pracovnice inspirovaly příkladem starosty a zastupitelů obce Strání na Uherskobrodsku, kteří v r. 2018 zorganizovali falešné oslavy údajného 700. výročí nejstarší písemné zmínky o této obci? Inu, příklady, jak známo, táhnou. A některé z nich končí ve vězení…

(4. 1. 2022)

─────

Nejen odpůrce „genderismu“, ale i „homosexualismu“?

Zatím poslední článek PL o J. Čunkovi si vzal na mušku jeho názor na promítání norské pohádky, jež vznikla podle známého českého filmu režiséra V. Vorlíčka „Tři oříšky pro Popelku“. Bez této filmové pohádky si většina z našich lidí všech generací, ale především dětí, ty skutečné Vánoce ani neumí představit.

Čunkovo stanovisko k norské verzi této pohádky bylo zveřejněno opět na Facebooku. Internetový deník „Parlamentní listy“ o něm informují v článku s titulkem: „Líbačka“ dvou rádců v norské verzi Popelky? Čunek ve varu: Tohle podsouvání dětem… (PL, 21. 12. 2021, 15:54) Ve svém facebookovém příspěvku J. Čunek tvrdí, že Norové „zprznili“ Popelku, protože v jejich verzi dojde mimo jiné na líbání dvou princových rádců. No – to je toho!

Jak se zdá, Jiří Čunek není jediným lidovcem, který myšlenkově „zamrzl“ ve středověku. Jeho starší bratr, jezuita Josef Čunek, je knězem na Velehradě. Na jezuity je český národ obzvláště „vysazený“ – po trpkých dějinných zkušenostech. Je to podobné jako se sudetskými Němci. Také pro ně mají u lidovců velké pochopení.

Přesto: ne všichni členové KDU-ČSL jsou takto „ortodoxní“ a „konzervativní“ – jako oba bratři Čunkové. Např. europoslanec T. Zdechovský se ještě před posledním stranickým sjezdem (2020) zabýval počítáním gayů a leseb ve vedení této strany. Co se tak zásadního u lidovců od té doby přihodilo, že se z nich skoro přes noc stali „náboženští tmáři“, kteří by si velmi dobře rozuměli s pobělohorským inkvizitorem F. Bobligem z Edelstadtu? Ten se, jak známo, proslavil organizováním čarodějnických procesů na panství Velké Losiny na Šumpersku v 70. a 80. letech 17. století.

─────

Ostatní politici lidovců jen „mlátí prázdnou slámu“?

Nezahálejí ovšem ani další bratři a sestry od „lidovců“. Také oni se projevují aspoň na sociálních sítích, když u řečnického pultíku ve Sněmovně či v Senátu se vyskytují jen málokdy. Tak např. „neviditelná“ poslankyně P. Golasowská na svém facebookovém profilu nezapomněla v době Vánoc připomenout svátek svatého Štěpána (= 26. 12.). O něm píše: „Pro svoji víru byl kamenován a zemřel mučednickou smrtí.“ (PL, 26. 12. 2021, 17:35)

Její příspěvek má přesto jakous takous souvislost s Vánocemi. Daleko horší to je v případě předsedy okresního výboru KDU-ČSL a místostarosty města Písku – Ing. Petra Hladíka. Jeho příspěvek pod titulkem „Sdílená kola se v Písku osvědčila“ se do vánočního času doopravdy nehodí. (PL, 27. 12. 2021, 12:15)

Redakci PL se přesto, že do silvestra scházelo ještě pár dnů, podařil jeden vskutku „husarský“ kousek. Došlo k němu tím, že byly zaměněny dvě osoby z řad funkcionářů KDU-ČSL: místo píseckého místostarosty byla u zmíněného textu zveřejněna fotografie brněnského politika téhož jména – Ing. Petra Hladíka. Jedná se o náměstka primátorky města Brna a nedávného kandidáta na funkci ministra životního prostředí. Uvedený „lapsus“ unikl v tom vánočním mumraji pozornosti jak současného vedení KDU-ČSL („pasáček“ to evidentně nezvládá), tak i redakce PL.

Ještě že je konec roku! Snad to v tom novém (2022) bude lepší…

29. 12. 2021

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Co by J. Čunek říkal na jinou „líbačku“?

Dne 1. 1. 2022 odvysílala Česká televize poslední, pátý díl filmové série „Marie Terezie“. Pozornost byla tentokrát věnována „sňatkové politice“ této známé panovnice z dynastie Habsburků, které se přezdívalo „Tchyně Evropy“. Ve filmu nechyběla ani epizoda, líčící lesbický vztah mezi první manželkou císařovnina nejstaršího syna a spoluvládce Josefa (1741-1790), Isabellou Parmskou (1741-1763), a Josefovou mladší sestrou – „kumštýřkou“ Marií Kristinou (1742-1798), které se říkalo „Mimi“. Zbývá se tedy otázat „mravokárce“ J. Čunka: co tomu říkáte? Taky jedna zajímavá „líbačka“. A nezůstalo jen u ní…

2. 1. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář