Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rovněž „stanař“ Jan Farský neumí česky!

11. 1. 2022

Také já jsem dnes zaregistroval tu úžasnou zprávu: předseda poslaneckého klubu STAN J. Farský, bývalý starosta města Semily v Libereckém kraji, kde se vloni na podzim aktivně „kroužkovalo“ v neprospěch „Pirátů“, byl poctěn nabídkou stáže na americké Oregonské státní univerzitě. Bude se tam prý zabývat projektem „transformace“ 250 let americké demokracie do plánu příštích 25 let existence Evropské unie.

Tento studijní úkol mě trochu pobavil. Zdá se, že J. Farský toho moc neví ani o amerických dějinách, ani o těch evropských, potažmo českých. Větší blbost jsem už dlouho neslyšel. (Jak známo, zatím všechny pokusy o „vývoz“ americké demokracie skončily velkým fiaskem. Poslední blamáž utrpěli Američané v Afghánistánu v loňském roce.) No – hlavně že budou spokojeni „loutkovodiči“ z „Aspen Institutu“, k jehož absolventům J. Farský patří! Na celé záležitosti je zajímavé ještě to, že do USA již nejezdí lidovci (naposledy tam byl P. Bělobrádek a po něm J. Bartošek), ale že si tito „loutkovodiči“ vybrali spolehlivější „Starosty a nezávislé“. Bude to pozoruhodný „test“ naší demokracie po volbách z října 2021.

Informace o J. Farském přichází současně s jinou pozoruhodnou zprávou: do letošních voleb v Brně půjdou ODS a KDU-ČSL samostatně. Idylka jednotné kandidátky (na způsob té komunistické z let 1948-89) končí. Teď už bude muset zase každý kandidovat za svou stranu. Kandidátka koalice SPOLU splnila, jak se zdá, „historickou“ roli a všechno se opět vrací do původních kolejí. Závěr je jasný: začíná rozpad Fialova „slepence“, jak jsem to předpovídal ještě před volbami. Každému bylo přece jasné, že těch pět stran nic nespojuje – kromě touhy po korytech. Nakonec to dopadlo ještě líp, než kdo očekával: dostalo se i na neúspěšné kandidáty „Pirátů“, které se podařilo „upíchnout“ coby politické (kdyby aspoň odborné!) náměstky na některých ministerstvech.

Rozhodl jsem se reagovat na oznámení J. Farského z jiného důvodu. Sám pan poslanec mi totiž poskytl „munici“, abych na něj mohl „vystřelit z Aurory“, a to díky jeho oblibě sdělovat své „světodějné“ myšlenky na sociálních sítích. Naši hloupí a pologramotní politici totiž uvěřili tomu, že na Facebooku či na Twitteru nemusejí dodržovat pravidla českého pravopisu ani gramatiky. Podařilo se to také J. Farskému, který v zápalu nadšení z nabídky půlroční stáže v USA udělal ve svém textu dvě pravopisné chyby. Podobně jako M. Pekarová-Adamová ani on neví, kde se píší ve větách a v souvětích interpunkční čárky. Sněmovna je plná „pologramotů“!

Několikařádkový text J. Farského jsem se rozhodl překopírovat a ty chybějící čárky do něho doplnit (chyby jsou vyznačeny červeně). Výsledek je následující: „3/3 souvislosti rezignuji na post předsedy klubu STAN a zároveň během svého pobytu v USA budu svůj plat posílat neziskovým organizacím[,] jako jsou Člověk v tísni, Paměť naroda, Skaut. V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost[,] kdykoli přiletím zpět.“ (Twitter, 10. 1. 2022, 21:30)

Poslanec J. Farský není jediný z našich politiků, kteří nezvládli základy češtiny. Může si podat ruku s dalšími členy Fialovy vlády, kteří rovněž zakopávají na každém kroku o český pravopis. Spíše než pobyt v USA by tento politik potřebovat dohnat to, co ho čeští učitelé nenaučili za 42 let jeho života. Uklidnilo mě, že jeho nadřízení, P. Fiala a V. Rakušan, tuto americkou „vzdělávací“ cestu schválili. Já bych J. Farského poslal zpátky do základní školy, aby se tam pořádně naučil základům českého jazyka.

A tak si tady u nás, v tom našem „zaprděném“ Česku, kde politici neumí pořádně česky, žijeme. Dobře nám tak!

10. 1. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář