Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítku Rakušane, „prů*er“ se neříká!

10. 1. 2022

Motto: „Koho mi to ten Rakušan připomíná? Taky byl Rakušan.“  (Čtenář J. H., iDNES.cz, 9. 1. 2022, 12:27).

Jsem toho názoru, že nemusím absolventu studia germanistiky a dějepisu, V. Rakušanovi, vysvětlovat, koho měl pisatel výše uvedeného citátu na mysli. Dokonce ho nepodezírám ani z toho, že by těmto politickým silám, pohrobkům sudetských Němců, kteří se zachovali k masarykovské ČSR jako vlastizrádci (a měli být za to po zásluze potrestáni), nadbíhal.

Nový ministr vnitra Fialovy vlády dělá nicméně podobnou, byť podle některých pozorovatelů ne tak nebezpečnou, podbízivou politiku. Patřit dnes k bruselským „vlezdoprdelkům“ je mnohými našimi občany chápáno jako politická „móda“. U nás momentálně platí, že kdo neusiluje o přízeň „Aspen Institutu“, jako by nebyl. Jak známo, módy se mění a po nějaké době je odnese čas. Zkrátka: vyvanou a jsou vystřídány „módami“ novými.  Jejich propagátoři pak po zásluze mizí v propadlišti dějin. To brzy čeká i V. Rakušana.

Jeho osoby se týká i moje reakce na vystupování tohoto politika „hnutí“ (správně: strany „zasmrádlých“ komunálních politiků, všelijakých „přeběhlíků“ či zkrachovalých postaviček) v dnešním diskusním pořadu „Partie Terezie Tománkové“ na CNN Prima News (9. 1. 2022, 11:00). Hosty zmíněné moderátorky byli dva politici: Fialovu vládu zde zastupoval její první místopředseda a ministr vnitra V. Rakušan (STAN), kdežto novou „opozici“ představovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny J. Mračková-Vildumetzová (ANO 2011). Viděl jsem až druhou část tohoto pořadu, ale i to mně stačilo, abych si udělal názor. Na stanici „CNN Prima News“ jsem přepnul až ve chvíli, kdy byl V. Rakušan „rozpumprlíkován“ do té míry, že celou tu dobu sklouzával do roviny nespisovného jazyka.

Kdyby tento mladý, vcelku výřečný a rád se poslouchající politik z Kolína byl původní profesí traktorista z JZD nebo pomocný dělník na stavbě, pak bych ten jeho obhroublý slovník i pochopil. Žil jsem dost dlouho na Ostravsku a vulgárnější slovní zásoba mne tehdy nijak nepohoršovala. Patřila totiž k těmto lidem těžké manuální práce: u horníků či valcířů ze železáren se za to člověk na ně zlobit nemohl. Mluví-li však stejným způsobem dnešní ministr vnitra v dobře padnoucím obleku a s hezkou kravatou, pak je to po mém soudu na jeho okamžitou rezignaci. Podotýkám, že paní moderátorka si dala na čas, než se odhodlala svého hosta upozornit na jeho nevhodné vyjadřování.

Nicméně chápu, že po všech těch „prů*erech“ (úmyslně používám týž výraz jako pan ministr), v nichž se potácí ta jeho profláknutá partaj „zasmrádlých“ starostů, kteří si hrají na „hnutí“), musí mít jeho předseda, jemuž lidé na internetu přezdívají „Rybí Voko“ (já mu neoficiálně říkám „Vykulenec“), nervy na pochodu. Ani to ho však neomlouvá, aby se vyjadřoval právě tímto způsobem.

Musím proto konstatovat, že na ČT by si jakýkoliv politik něco takového nedovolil: tam jsou nastaveny mantinely tak přísně, že by to možné nebylo. Aspoň za tuto skutečnost si ČT zaslouží ocenit. Na „Primě“, která je komerční televizí, jsou však poměry poněkud uvolněnější: Přijali zde např. vyhozeného P. Suchoně a můžeme zde vidět kdejakého „exota“, který by v seriózní televizi nedostal žádnou šanci na veřejné vystupování. Začíná mi to připomínat dávný pořad „Tabu“ na TV NOVA, v němž vystupoval jako moderátor „zubař“ a velký znalec „covidu-19“ – MUDr. R. Šmucler.

Prvního místopředsedu vlády P. Fialy, V. Rakušana, kritizuji jako jeho bývalý kolega – středoškolský učitel, který by si nikdy nedovolil před svými žáky takto hovořit – ani v těch nejvypjatějších situacích. Rakušan patří k „oprsklejší“ generaci tzv. Husákových dětí, která se toho sice ve škole moc nenaučila, ale o to víc vystupuje sebevědomě, jako někdejší svazáci po plakat-ostravsky-donbas.jpgÚnoru 1948. Přesto jsem nucen namítnout: dnes už neplatí heslo „Komunismus – mládí světa.“ Buďme rádi!

Naštěstí jsme mnohem dál, i když někteří z těch „fialových“ ministrů se chovají jako „ředitelé zeměkoule“. Slibovali nám ZMĚNU, ale namísto toho nás denně překvapují jen pokračováním včerejších zmatků a nekončícího chaosu. Konec konců: jde jen o to, kdy se začnou naplňovat jejich sliby a kdy už konečně přejdou od slov k činům. Ty stále chybějí, zatímco naštvanost občanů a jejich voličů den ode dne narůstá. To je nebezpečná věc, která se může brzy stát rozbuškou vážných pouličních nepokojů. Být na místě P. Fialy, začal bych se bát. 

Nejsme na tom sice tak jako v „divokém“, muslimském Kazachstánu, kde pouliční dav masakruje policisty a uřezává jim hlavy, ale ani Češi nebývali vždycky tak mírumilovní jako dnes. Těch posledních 32 let jsme se doopravdy měli dobře – jako ta příslovečná „prasata v žitě“. To už se opakovat nebude. Léta blahobytu a nadstandardní spokojenosti skončila a jen tak brzy se nevrátí.

A ještě drobnou osobní poznámku k panu ministrovi. Ještě před dvěma lety jsem ho v jednom ze svých článků chválil za to, že jako jeden z mála poslanců se nebál v televizi upozornit na oběti represí z 21. 8. 1969. Totéž udělal i V. Válek v Brně, kde v oněch srpnových dnech zahynuli rukou našich milicionářů dva mladí lidé: D. Muzikářová a S. Valehrach. Za to si oba tito politici zaslouží pochvalu.

Něco jiného je však současné působení obou zmíněných pánů. U „rentgenologa“ V. Válka jsme už zvykli na to, že každý den říká něco jiného (a jen tak rozmnožuje zmatek v hlavách občanů) a navíc to „okořeňuje“ některými moravskými výrazy. Inu, je to už starší pán a jiný už asi nebude. Měl by být však zodpovědný a neplácat do televizních kamer samé nesmysly.

U ambiciózního V. Rakušana se však jedná o něco úplně jiného: potřeboval by se zklidnit, stáhnout někam do ústraní a více o sobě přemýšlet. Pak by možná dospěl k názoru, který je ostatně (podle reakcí občanů na internetu) hodně rozšířen, že totiž není až taková hvězda, jak si namlouvá, a že se naše zeměkoule bude otáčet i bez něho. Já půjdu ještě dál: Tvrdím totiž, že i naše politika se docela dobře bez něho obejde.

Česká republika patří spíše k malým státům. Proto si nemůžeme dovolit takový luxus, abychom do politiky pouštěli kdejakého „hejhulu“ (nebo každého, kdo má díru do zadku), a to jenom proto, že si dotyčný/á potřebuje „nahospodařit“ pořádnou hromádku peněz – na horší časy. Máme těchto jedinců plnou Sněmovnu i Senát! Je třeba s tím začít konečně něco dělat. Možná by to vyřešila další pražská defenestrace. Očekávám, že k ní během letošního roku dojde. Předpověděla to prý Baba Vanga. A té já věřím…

9. 1. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář