Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo volí rozvědčíka „Pávka“, ten si přeje válku!

26. 1. 2023

„Antikomunista“ D. Kroupa nás chce učit „demokracii“?

Jen co jsem si dnes dopoledne letmo prohlédl informační nabídku našich zpravodajských serverů, uhodily mě do očí dva titulky. Ten první byl zveřejněn na webu „Budějcká Drbna“ a zněl: Povinností každého antikomunisty je jít k volbám, říká signatář Charty 77 Daniel Kroupa. (Budějcká Drbna, 25. 1. 2023, 9:30)

Shodou okolností se jedná o toho pána, kterého již mnoho měsíců na stránkách SN kritizuji za to, že o něm Česká televize lživě tvrdí (jistě s jeho vědomím), že je „politologem“, ačkoli vystudoval obor „filozofie“. Na dotyčném webu je jeho titulatura tentokrát uvedena kupodivu správně: „filozof, politik, signatář Charty 77“. I o tom by se dalo polemizovat, ale budiž. Tím „politikem“ kdysi byl – jako poslanec a jednu dobu i předseda velice problematické „pravicové“ strany zvané „Občanská demokratická aliance“ (ODA).

Byla to strana, jejímž členem a ministrem v Klausově vládě byl i bývalý komunista V. Dlouhý, dnešní předseda (prezident) Hospodářské komory. Že by tito lidé bojovali proti komunismu, to je hodně velký protimluv. (Bývalý poslanec za tuto stranu, Č. Hofhanzl, nám v redakci tištěných SN svého času, v hlubokých „devadesátkách“, podrobně vyprávěl, jaké poměry v této „antikomunistické“ straně panovaly. Hodně se to lišilo od pohádek „ovčí babičky“, které nám dnes vypravuje D. Kroupa.)

Tento přesluhující učitel na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem na akci, kterou pořádala „Paměť národa“ (s ní je pupeční šňůrou spojen jeho synáček Mikuláš Kroupa z organizace „Post Bellum“), v Českých Budějovicích prohlásil toto: „Komunistický režim nutil lidi dělat věci proti jejich svědomí. Od voleb až po vyjadřování. Byli to vesměs zlomení lidé. Právě třeba volby měly více než devětadevadesátiprocentní účast. Režim tak navenek čerpal svou legitimitu. Když k volbám lidi přestanou chodit, zbaví se režim legitimity a zmocní se ho lidé, kteří na to čekají. Proto je teď povinností každého antikomunisty jít k volbám.“ (Budějcká Drbna, 25. 1. 2023, 9:30)

Musím s tím, co D. Kroupa řekl, naprosto souhlasit: jako jeden z těch, kteří byli tímto režimem před rokem 1989 pronásledováni. Různým formám perzekuce byly tehdy vystaveny statisíce lidí, aniž museli zrovna skončit ve vězení. Ani chartista D. Kroupa tam nebyl, a to na rozdíl od V. Havla, V. Bendy či J. Dienstbera st. a dalších. Jediné, s čím nesouhlasím, je Kroupův výraz „zlomení lidé“. Mnozí z těch režimem pronásledovaných byli morálně „nalomení“, ale nepotkal jsem v těch letech žádného odpůrce režimu, který by byl skutečně zlomený. Spíše to byli lidé pochybující, nevěřící tomu, že unesou svůj doživotní úděl občana druhého řádu, zkrátka jedinci malověrní. Jen minimum takových bylo mezi lidmi věřícími: víra v Boha jim pomáhala tato léta nesvobody a ponížení přežít.

Proč to všechno uvádím? Proto, abych poukázal na to, že Kroupovo konstatování je neúplné. Nedozvídáme se z něho to nejpodstatnější: proč by měli lidé k volbám vůbec jít? Kdo nechce volit ani jednoho z těch dvou bývalých komunistů (jeden za 18 a druhý bez dvou za 20), ten přece k volbám nepůjde! Nebo tam musí hodit prázdný lístek či prázdnou obálku. I to má svůj smysl: sníží se tak počet hlasů, z nichž se bude vypočítávat volební výsledek obou kandidátů.

Druhou interpretací Kroupova výroku je toto: Jděte k volbám a hoďte to komunistickému rozvědčíkovi „Pávkovi“ (= P. Pavlovi), který je etalonem pravdomluvnosti a čestnosti. Opravdu nám právě toto chtěl „antikomunista“ D. Kroupa z ODA, kde měli ve svém vedení předlistopadové nomenklaturní komunisty a ještě více kryptokomunistů, sdělit? Zdravý rozum se zdráhá tomu uvěřit!

Abych nešťastné povídání údajného antikomunisty D. Kroupy uvedl na pravou míru, nemohu pominout ani reakce čtenářů na ta jeho vyslovená „moudra“. Čtenář L. H. píše: „Povinností každého antikomunisty je jít k volbám… a vybrat mezi dvěma komunisty. Dá se vypustit ještě větší blbost? I ten Kocáb si to uvědomuje.“ A jiný čtenář J. B. soudí toto: „Někomu úplně přeskočilo, když tvrdí, že povinností každého antikomunisty je, aby šel volit komunisty.“ A do třetice všeho dobrého: čtenář J. V. píše: „Ten pán (= D. Kroupa) se už dočista zbláznil.“ Rovněž já jsem toho názoru jako tento čtenář. Pane Kroupo, nadešel čas, abyste toho „aktivistického“ plácání v médiích a ve veřejném prostoru konečně zanechal! Zdá se to být již hodně kontraproduktivní.

Být na místě D. Kroupy, nechal bych se vystřelit na Měsíc. Mohl by to tam začít „kultivovat“ à la V. Havel. Zelení mužíčkové mu budou rádi pomáhat v jeho bohulibém díle.

─────

svejk--na-belehrad-834369.jpg

Tak přece jen „mobilizace“?

Ještě zajímavější než výše uvedený článek o D. Kroupovi je publikovaný text druhý, který nemůže nechat klidným nikoho, koho by se mohla týkat případná branná povinnost: jde o všechny muže ve věku mezi 18 a 60 lety.

Dne 25. 1. 2023 řekl náčelník generálního štábu gen. K. Řehka pro ČTK toto: V případě války NATO s Ruskem by stát musel výběrově mobilizovat. (Seznam Zprávy, 25. 1. 2023, 10:23) A je to tady! Ocituji příslušnou pasáž tohoto zpravodajského serveru, která se týká prohlášení gen. K. Řehky: „Pokud by byla válka mezi NATO a Ruskem[,] například na východním křídle Aliance mimo české území, okamžitě by se to České republiky dotklo a pouze profesionální armáda by nestačila. ‚Bude se muset zapojit celá společnost, bude se muset minimálně výběrově mobilizovat, ať už lidé, nebo věcné zdroje materiálu,‘ uvedl.“

Jestliže si někdo z nás po těchto slovech, jež tento vysoce postavený vojenský činitel neprozřetelně vyslovil ještě před druhým kolem prezidentské volby, myslel, že jeho se to netýká, pak se osudově mýlí. V této souvislosti mě napadla jedna poťouchlá myšlenka? Půjde v první řadě těch „válečníků“ také zbabělec P. Fiala, vykrmený pasáček vepřů z Hané M. Jurečka nebo zběhlý učitel z Kolína V. Rakušan? A co naše „válečnice“ J. Černochová, M. Pekarová-Adamová či H. Langšádlová, která již před dvěma lety chtěla Rusko bombardovat jadernými zbraněmi?

Jak se zdá, máme se s těmito politiky, kteří se „utrhli z řetězu“, na co těšit. Buď se tady někdo zbláznil, nebo mu došlo, že věčně lhát nelze. Pak ovšem nechápu, proč se na druhé straně gen. P. Pavel ohrazuje proti Babišovým billboardům, na nichž se píše o válce. Vždyť je na spadnutí! Může začít v kterékoli okamžiku. V tomto kontextu dává samozřejmě volba generála na Hrad smysl. Proč by nedávala, že ano? Někdo tomu válečnému „cirkusu“ bude muset velet! Každému, kdo něco ví o válkách, těch včerejších i dnešních, musí být přece jasné, že nejde o nic jiného než o „potravu pro děla“. (Ve vojenském slangu se tomu říká: „kanónenfutr“.)

Takže: Pozor na to, koho budete v pátek a v sobotu volit na Hrad! Pokud to „hodíte“ rozvědčíkovi „Pávkovi“, můžete si být jisti tím, že nedávno uniklá informace o připravované mobilizaci po vítězství P. Pavla v prezidentských volbách nebyla nejspíš žádnou poplašnou zprávou, nýbrž že se jednalo o „dezinformaci pravdou“.  Teď už nejde jen o „vlhké sny“ některých našich válkychtivých politiků, ale o tvrdou geopolitickou realitu. O to, co nás v případě totálního vítězství „pětikoaličního  hnusu“ čeká.  A nenechte se mýtit! Těch „vyvolených“ se to jako vždy týkat nebude. Oni v předních řadách mašírovat nebudou. Spíše je najdeme někde zalezlé ve sklepě s neprůstřelnou vestou, aby se jim nic nestalo.

Nemohu se zbavit nepříjemného dojmu, že všechno to, o čem nedávno v rámci své předvolební kampaně hovořil J. Bašta (SPD), je čistá pravda. Jak to tehdy říkal? „Ne cenzuře, ne bídě, ne válce!“ Máme ovšem ještě jinou možnost, jak z toho maléru ven. Stačí, když se k tomuto problému postavíme typicky česky – po švejkovsku: Kdo uteče, ten vyhraje!

25. 1. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář