Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc kostelů – František Růžička

12. 10. 2016

Není příliš lichotivým zjištěním, že v současné uspěchané době si kdekdo stěžuje, jak ten čas letí a jak „nic nestíhá“. Ono ani není čemu se divit. Z pohledu celospolečensko-politického dění jsme již čtvrt století od přelomového okamžiku, kdy se u nás „odkonala sametová revoluce“. V jejím poklidném scénáři jsme se však za tu dobu nestačili nejen vyrovnat s pozůstatky předcházející politického dění, starými strukturami, ale ani jsme nedokázali přehodit výhybky na nějakou správnější lajnu k budování šťastnějšího zítřku.

I v takové době však platí okřídlené rčení, že není nic staršího než včerejší noviny. Domnívám se však, že tyto SN na internetu nejsou denním zpravodajstvím o událostech doma i ve světě. Kéž by proto jejich čtenáři občas přiložili ruku ke společnému snažení a čas od času zaslali (byť se zpožděním) informaci o dění v jejich okolí, jak tomu bývalo v době tištěného formátu. Za své vlastní zpoždění této statě se omlouvám.

S jistým časovým odstupem tedy uvádím, že jsme si snad v tom zmíněném nedostatku času vymohli, že se své zábavě či vzdělávání a poznávání budeme věnovat i v pozdějších nočních hodinách. Takže už jsme měli „Galerijní noc“, „Noc muzeí“, „Noční prohlídky památek“ a ještě další noční poznávací akce. Proč ne? Vždyť to rozhodně přináší i svůj půvab!

Také „Noc kostelů“ (červen 2016) byla avizována prostřednictvím plakátů dlouho dopředu. Jen jsem stále marně pátral, kdy se v kostelech českobudějovických objeví tištěné brožurky s podrobnějším místním programem. Bohužel, stalo se tak až bezprostředně před zahájením. Údajně z důvodu, které padají na vrub příslušné zajišťující agentury. Pán Bůh zaplať! Program na 25 vybraných místech jihočeské metropole rozhodně nebyl nezajímavý.

Stejně marně jsem se snažil prostřednictvím internetu zjistit podrobnosti k programu na Svaté Hoře u Příbrami, která byla po velké rekonstrukci opět zpřístupněna věřícím i ostatní veřejnosti. Ani tady (a v blízkých farnostech) jsem žádnou informaci nezískal. Přesto jsme se rozhodli pro tuto cestu a rozhodně jsme toho nelitovali. Již při příchodu do infocentra jsme dostali tištěný celovečerní program i s orientačním plánkem a jízdními řády kyvadlového autobusu i obsáhlou brožurku s akcemi nejen v Praze, ale v celém Středočeském kraji. Záštitu nad letošním ročníkem převzali předseda vlády, ministr kultury, předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, další významní činitelé Středočeského kraje, hl. m. Prahy a čelní představitelé církví. Úvodní slovo dodali Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský, a Ing. Daniel Fajfr, M.Th., předseda Rady CB a předseda ERC.

V krátkosti nahlédněme do programu v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře:

Otevření Pražské a Březnické brány, průvod se svícemi v rukou po schodech na Sv. Horu, společné zvonění, slavnostní přivítání, varhanní koncert, noční světelná prohlídka, prohlídka části rezidence a sklepních prostor, prohlídka svatohorského muzea, Svatohorský Zdrávas, požehnání Milostnou soškou a závěrečné zvonění na rozloučenou. Pro nevidomé byl připraven dotykový model Sv. Hory v ambitu.

Pokud jste nebyli seznámeni včas, máte dostatek času na přípravu pro další ročník. Na tomto potním místě najdete vždy dostatek klidu a duševní rovnováhy.

p1340378.jpg

Komplex Sv. Hory po celkové rekonstrukci

p1340388.jpg

Svatohorské schody

p1340392.jpg

Kaple se studánkou (dosud neopraveno)

p1340405.jpg

Noc přichází

Poutník František

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář