Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozkvetlé město – František Růžička

12. 10. 2016

Prostřednictvím oficiálních stránek statutárního města České Budějovice bylo oznámeno uspořádání 3. ročníku této soutěže, trvající od května až do srpna, kdy proběhne hodnocení. Přihlásit se mohl každý, kdo má rád květiny, pořádek a kdo rád pečuje o své okolí s květinovou výzdobou. Pro vítěze byly vyhlášeny ceny v podobě finanční odměny ve výši 8, 5, 3 tis. Kč a dalšího dárku od Zahradnického centra Ing. Petr Klímy, které bylo partnerem vyhlášené soutěže. Daná kritéria vždy hodnotí kompoziční uspořádání, originalitu, harmonii barev a celkový dojem.

Den „D“ nadešel ve středu 7. září, kdy v obřadní síni radnice proběhlo předání cen vítězům z rukou náměstka pro kulturu Ing. Jaromíra Talíře. Ten také poděkoval výhercům za jejich snahu zkrášlovat městské prostředí a vyzval je k pokračování v této pěkné zálibě.

Vítězem letošního roku se stal L. Reisner, druhé místo získala J. Nejedlá a třetí dělené místo E. Fuxová a J. + V. Bartuškovi. Zvláštní cenu pak obdržela M. Landová.

Za objekty je v oficiální zprávě uvedena „Radnice ČBu“. Že by to nebyl architektonický skvost, o tom netřeba vůbec polemizovat. Ale že by se jednalo o veletržní výzdobu, o tom lze zapochybovat zcela bez rozpaků. Je to hezké, je to líbivé, ale přece jsou to jen dva větší květináče před domem… Tak snad to příště bude lepší, když nám tady stále úspěšně kvete i ta naše „Živitelka“.

Zcela samostatné hodnocení řadového občana z Pražského předměstí si zaslouží náhlá aktivita OC IGY, které v současné době prochází celkovou přestavbou. Je pochopitelné, že když se kácí les, tak zpravidla létají třísky. Leč – co je moc, to je moc. Hluku od rána do večera jako na střelnici a v noci po 22. hodině až do ranního kuropění spaní jako na válečné linii. Fuj tajbl! Máte snad chodit spinkat někam za město s bezdomovci??? Výsledek projednávání na úrovni městské policie laxní až latentní…

S pohledem do minulosti lze uvést, že několik desetiletí bývala přímo výstavní úprava exteriéru před domy v Puklicově ulici, kde si postavili své byty mladí manželé. Na výuku z botaniky tam občas zavítala i některá třída z okolní základní školy. Leč – všeho do času. Město organizovalo, město nařizovalo, město socialisticky i postsocialisticky budovalo. Z klidné promenády a plácků pro dospívající děti se pomalu stala dálnice a sousední přestavba původního vojenského areálu na obchodní centrum IGY tomu nasadila korunu.

Pomalu se tady bojíte o vlastní život. Podle posouzení policejních složek se však nejedná o nic mimořádného. Jsou prý ještě horší místa. Tak vidíte, kde jsme od toho rozkvetlého tématu skončili.

A stavební úřad? Stát ve státě. Jako armáda v Turecku…

V některé příští stati uvedeme „Město nerozkvetlé“.

František Růžička (Hlas svědomí)

Foto: Puklicova

p1360213.jpg

Rozkvetlá radnice

p1340637.jpg

Lákání zákazníků do OC IGY

p1360264.jpg

Současnost před domem 21

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář