Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 25

18. 10. 2016

Po několikaměsíční přestávce pokračujeme v komentování aktuálního vnitropolitického dění. Žádný z problémů, na něž jsme kriticky upozorňovali, není dodnes uspokojivě vyřešen. Jak se stalo zvykem v českých zemích, zůstali jsme v půli cesty a někde dokonce na samém začátku.

V kauze Vrbětice se vyšetřovatelé dostali nejdál: bylo obviněno několik osob, avšak skladiště zůstává na svém místě a život jde dál. Podobně je tomu i s vyšetřováním vraždy osmi nevinných občanů v Uh. Brodě: nestalo se vůbec nic, pouze Policejní prezidium se rozhodlo udělat „personální kolečko“ policejních ředitelů (zlínský J. Tkadleček mezi nimi není). Ve svých křeslech dál sedí jak neschopný žvanil B. Sobotka, tak i jeho často kritizovaní ministři. Pouze v Praze, jak se zdá, hrozí odvolání nekomunikativní primátorce A. Krnáčové.

Je to stav, z něhož se rozhodně nemůžeme těšit. Daleko horší je to však s naší zemí z pohledu zahraničně politického. S přicházejícím podzimem a nastupující zimou se k nám plíživě, zato spolehlivě, vkradlo nebezpečí mezinárodního terorismu. Po lednovém útoku islamistických zločinců na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži přišel „černý pátek“ 13. 11. 2015, kdy teroristé z tzv. Islámského státu znovu udeřili v hlavním městě Francie a připravovali dokonce útok i v samotném sídle EU a NATO – v Bruselu. Větší drzost si můžeme jen těžko představit.

Nejnovější zprávy začínají ovšem znepokojovat i jinak klidné občany ČR, které Sobotkova vláda již řadu měsíců ujišťuje o tom, že jim nic nehrozí. Tváří v tvář neakceschopnosti naší policie, jak to názorně předvedla při zpackaném zákroku v Uh. Brodě (24. 2. 2015), si málokdo z nás dovede představit, že by někoho ochránila před teroristickými zabijáky, kteří se neštítí ničeho.

Mnozí vzdělaní a rozumní pozorovatelé dnes říkají, že v souvislosti s uprchlickou krizí, při níž se do Evropy nekontrolovatelně valí statisíce migrantů z Afriky a Asie, nás čekají nelehké časy. To ostatně tvrdíme již delší dobu i my – v redakci SN. Čtenáři se o tom mohou přesvědčit, vrátí-li se k dříve zveřejněným článkům. V tomto úsilí chceme i nadále pokračovat, neboť blaho vlasti je nám nade vše.

 

* * *

Vstoupili jsme do roku 2016. Situace kolem migrační krize není dodnes uspokojivě vyřešena. Představitelé EU sice zasedají, avšak žádné řešení není na stole. Jediné, co je jisté, je to, že proud běženců z Blízkého východu a ze severní Afriky neztenčenou měrou pokračuje a bude zesilovat. Skandinávcům i jinak disciplinovaným Němcům začíná docházet trpělivost s neschopným vedením státu. Lidé se radikalizují, napětí narůstá, hrozí chaos.

Brzy se dočkáme toho, že začnou padat „demokratické“ vlády a možná dojde i na ty obávané kandelábry. Až občané ztratí trpělivost s vládami svých zemí, které je nechaly v „tom“, sáhnou k pouličnímu násilí. Evropa se ocitne na pokraji občanské války. Pokračující teroristické útoky v evropských městech ze strany islamistů situaci ještě zdramatizují. ‒ To není děj nějakého sci-fi thrilleru, nýbrž realistický výhled do možné budoucnosti našeho kontinentu v případě, že se nepodaří zastavit migrační proud směřující do Evropy.

Radikalizuje se ovšem i česká společnost, třebaže nás migranti zatím nijak neohrožují. Co není dnes, může v brzké době přijít a překvapit i nás. Frustrace občanů z pokryteckého konání Sobotkovy vlády v příštích měsících nejspíše povede k tomu, že politika se přesune (podobně jako na konci roku 1989) z parlamentu do ulic a na náměstí našich měst a obcí. Pak začne i našim „demokratickým“ politikům zvonit umíráček. Co bude následovat, to si lze snadno domyslet. Doufejme jen, že vynucená politická změna nebude doprovázena potoky krve a nekončícím násilím. Že to nebude žádná nová „sametová“ či „něžná“ revoluce, tím si můžeme být naprosto jisti.

***

Rok 2016 se „překlopil“ do své druhé poloviny. Migrační vlnu mediálně vytlačil tzv. Brexit, po němž mohou následovat další. EU vstupuje do závěrečné fáze své existence: postupného zmenšování, rozpadu a zániku. Kdo to nevidí nebo nechce vidět, je duševně slepý a beznadějně naivní jedinec. Je třeba připravit se na to, co zaznamenala historie již mnohokrát: státy vznikají a zanikají, mění se jejich hranice, národy zanikají nebo se asimilují. To je budoucnost, která Evropu v příštích desetiletích čeká. Až potom přijde celkový kolaps: svět bez zásob vody a energií. Nepodaří-li se najít náhradní zdroje, hrozí postupné vymírání obyvatelstva, hladomory a zánik. Kdo pak zalidní zeměkouli, je otázka. Možná to budou mimozemšťané, kteří naši situaci jistě pečlivě monitorují a na tento konec čekají. Pak přijde nová kolonizace – z vesmíru. Té se už lidstvo účastnit nebude. Tato futuristická vize se stává čím dál tím reálnější. Měli bychom o ní přemýšlet a na tuto budoucnost se připravit. Jinou šanci totiž ani nemáme…

 

REDAKCE

●●●

Článek ‚Hitler-gentleman‘ se našel. Ale v Rudém právu a od jiného autora

Článek nazvaný Hitler - gentleman vyšel, ale v Rudém právu, nikoli v Peroutkově Přítomnosti. Hitlera neoceňoval, naopak odsuzoval útok pravicového agrárního deníku Venkov proti národním socialistům, k nimž měl Peroutka blízko, píše sobotní Právo. (Lidovky.cz, 1. 10. 2016, 9:33)

─────

Je to jako zpráva z Rádia Jerevan. Všechno je jinak….

●●●

Uctění strážmistra, kterého zabil Mašín: Honzátko dostal medaili i pamětní desku

Lidé v Čelákovicích si připomněli památku zavražděného strážmistra Jaroslava Honzátka. Příslušníka tehdejšího Sboru národní bezpečnosti před 65 lety podřízl na místní stanici Ctirad Mašín. Ve středu 28. září byla na místě incidentu na počest „teroristy zákeřně zavražděného Honzátka“ opět odtajněna pamětní deska. (Lidovky.cz, 1. 10. 2016, 6:00)

─────

Další nechutná komunistická provokace – těsně před volbami. Tak vypadá sobotkovská „demokracie“ v praxi! Už zase budeme oslavovat „ozbrojenou pěst dělnické třídy“ jako před rokem 1989? Je to hanba a ostuda zároveň!

●●●

● Maďaři bude hlasovat o uprchlických kvótách. Otázkou je, jestli přijde dost voličů

Voliči pravděpodobně odmítnou povinné kvóty pro běžence. Vláda premiéra Viktora Orbána již předem avizovala, že bez ohledu na to bude dál pokračovat v odporu vůči pokusům vytvářet unijní migrační politiku. (Lidovky.cz, 1. 10. 2016, 19:50)

─────

Titulek k tomuto článku zřejmě psal nějaký Tatar nebo negramot. Havel a jeho disidentští přátelé z Lidových novin se musejí obracet v hrobě…

●●●

● Jiří Suchý oslavil jubileum. Složil jsem se sám. Co víc se může skladateli stát, glosoval kolaps

Jiří Suchý oslavil své 85. narozeniny navzdory pondělnímu kolapsu třemi slavnostními večery plnými písní, vyprávění a improvizace. Kromě zpěvu a mluveného slova i zatančil, hrál na basu a na banjo. I přes chřipku a kašel se nijak nešetřil, večer končil až po desáté hodině. Své zdravotní problémy bagatelizoval slovy: "Já jsem ve skladatelské oblasti dosáhnul vrcholu, jakého snad žádný skladatel přede mnou nedosáhl - v pondělí jsem se složil sám!" řekl, když si postěžoval na to, že ho lidé příliš nevnímají jako hudebního skladatele. (Aktuálně.cz, 3. 10. 2016, 12:34)

─────

J. Suchý se stal ještě za svého života klasikem. To se opravdu poštěstí jen málokomu. Žijeme v zemi, kde takových osobností máme několik. Lidé však zapomínají, že nejsou nesmrtelní. Zdravotní kolapsy a další komplikace jsou proto průvodním jevem stárnoucích umělců. Platí totiž nejen to, že nikdo není dokonalý, ale ani nesmrtelný. Je dobré si občas připomenout citát starých latiníků: Memento mori.

●●●

● 42 mrtvých. Pořád nevím, proč Američané na naší nemocnici zaútočili, říká Maďar

I když většina amerických vojáků z Afghánistánu odešla během roku 2014, malá část jejich armády tam dále zůstala. Tíha boje s Talibánem měla sice dále ležet na afghánských vládních silách, ale v ojedinělých incidentech se americké jednotky zapojovaly také. Především vzdušné síly v nejtěžších bitvách podporovaly ofenzivu Afghánců. (Lidovky.cz, 3. 10. 2016, 5:00)

─────

Někdejší „elita“ mezi novinovými tituly, Lidové noviny, dál a dál zapadají do novinářského bahna. Ten pravopis se stále ne a ne zlepšit! Co s tím, soudruzi, zaměstnanci A. Babiše, uděláte?

●●●

● ZVĚŘINA: Hejtmanská loužička atakovala hranice obecného vkusu

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák má prazvláštní smysl pro humor. Z videa, které natočil, není vůbec patrné, jestli si dělá legraci nebo jestli to myslí vážně. A v tom je zádrhel. - Byl-li klip míněn vteřinu vážně, pak je Moravskoslezký kraj tímto způsobem pro řadu diváků branou do předpeklí, kde obtloustlí pivaři blábolí nesmysly a sdělují je světu. Odpudivá podívaná s odpudivými řečmi má možná cíl přilákat voliče ČSSD, to by ovšem znamenalo, že tuto stranu volí opravdu specifická sorta lidí, kterou mají vedoucí představitelé strany za primitivy. - Takže nás v nejbližší době (možná už ve sněmovních volbách) čeká striptýz kandidáta, „který před voliči nic neskrývá“ nebo něco ještě horšího. Před kamerou je možno zvracet, vyměšovat či tisíci způsoby jinak atakovat hranice obecného vkusu. Možná to povede k vítězství ve volbách, ale takový hejtman ze sebe už nikdy nesmyje označení: „to je ten co dělá loužičky“. (Lidovky.cz, 3. 10. 2016, 15:36)

─────

To, že hejtman M. Novák (mající zásluhy z minulosti) může být zvolen, jsme zpochybňovali už dávno. To se také stalo. V krajských volbách „propadl“. Po kauze s privatizací OKD se ani nic jiného než debakl ČSSD na Ostravsku nedalo čekat.

●●●

● Chovanec opsal část své bakalářské práce od středoškoláků

Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) opět dohání jeho bakalářské studium na plzeňských právech. Jak Česká pirátská strana upozornila na svých webových stránkách, Chovanec opsal téměř dvě stránky úvodu své práce bez patřičné citace. Ministr zveřejněnou informaci označuje za pokus o předvolební skandálek. ‒ Vedoucím Chovancovy práce byl Ivan Tomažič, u něhož se později ukázalo, že i jeho dizertace byla plagiát, oponenty pak Daniel Telecký a Milan Kindl, nejznámější lidé spojení s kauzou Plzeňských práv. Děkanem byl tehdy Jaroslav Zachariáš, jehož posudek na Tomažičovu dizertaci byl rovněž plagiát, upozorňují piráti. Pikantní na práci ministra vnitra je i to, že datum jejího odevzdání předchází datu jejího zadání. (Echo24.cz, 4. 10. 2016)

─────

Takových absolventů plzeňských práv jsou mraky. To by se muselo zrušit studium naprosté většiny z nich. „Úřady a justice v naší zemi jsou nemocné“ nikoli kvůli lidem, jako je Chovanec, ale kvůli přežívání komunistů a estébáků ve státní správě a v justici.

●●●

● Muž, který hodil po střelci z Uherského Brodu židli, dostane od Zemana medaili

Zachránce několika životů při loňské střelbě v Uherském Brodě zřejmě dostane při oslavách státního svátku 28. října medaili Za hrdinství. Během středečního setkání s obyvateli Uherského Brodu to řekl prezident Miloš Zeman. Jeden z hostů restaurace, kde útočník loni v únoru zastřelil osm lidí, pomohl několika lidem k útěku, když střelce uhodil židlí. (Novinky.cz, 5. 10. 2016, 20:12, aktualizováno 20:48)

─────

Další potvrzení toho, že Zeman vnímá citlivě to, čím žijí obyčejní občané. Politická „elita“ má starost hlavně o to, aby si udržela koryta. O ta půjde v nastávajících volbách především.

●●●

● Schizofrenní Sobotka: V jeden den se klaní Havlovi a otvírá komunistům dveře do vlády

Český premiér Sobotka má víc tváří. Není jasné, kým vlastně je, jaký zaujímá postoj, jaký má tvar. V den nedožitých 80. narozenin Václava Havla předvedl dvě diametrálně odlišné podoby. Jednu demokratickou, bojovník za svobodu, havlovec. Druhou opačnou. Nabídl vládní (!) spolupráci komunistům. Dva Sobotkové v jeden den. ‒ Máme dva premiéry, dva Sobotky. Jednoho, který se na oko, když se to šikne, klaní Havlovi, druhého, který by to dal kliďánko do kupy s Vojtěchem Falmerem Filipem. Zásady? Nula. Postoj? Žádný. Muž bez kořenů. Kinklák. Dělá jen to, co se hodí. S Havlem to nemá nic, ale vůbec nic společného. (Aktuálně.cz, 6. 10. 2016, 13:10)

─────

Husák kdysi označil Dubčeka za „muže dvou tváří“. Kolik tváří má Sobotka? Řekl bych, že více než dvě – nekonečné množství. Takový člověk je nejen nebezpečný pro demokracii, ale je i bezpečnostním rizikem pro tento stát. Pryč s ním, dokud je čas a dokud nestačil napáchat ještě větší zlo, než zatím stihl. Bezzásadový oportunista, navenek člověk neslaný a nemastný, je tím nejhorším, co nás mohlo potkat. Doufejme, že po prohraných krajských volbách sám odstoupí.

●●●

● Zjistili jsme: Peroutkova vnučka Kaslová válčící se Zemanem je i vnučkou protektorátního premiéra odsouzeného za kolaboraci. Nemůže za své předky, říká historik, ale...

Na internetu kolovaly na různých blozích a v diskusích informace, že vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová, která vede spor s prezidentem republiky Milošem Zemanem, je současně i vnučkou protektorátního ministerského předsedy Richarda Bienerta, který byl po druhé světové válce odsouzen za kolaboraci. ParlamentníListy.cz tedy tuto informaci prověřovaly a sama Kaslová redakci ParlamentníchListů.cz tuto informaci potvrdila. Potvrdil ji i profesor historie Jan Rataj, který se zabývá obdobím druhé republiky a protektorátu. (ParlamentniListy.cz, 6. 10. 2016, 19:23)

─────

Být na místě Kaslové, zahrabal bych se dvacet metrů pod zem. Její chování vůči prezidentovi je trapné. Tato žena ztratila poslední zbytky soudnosti a měla by se jít léčit. Každá doba má své kolaboranty. Dnes k nim patří B. Sobotka a další „snaživci“, kteří ochotně polezou do zadku komukoliv podle toho, odkud vítr fouká.

●●●

● Norskou premiérku přistihli, jak během zasedání parlamentu loví pokémony

Norskou premiérku Ernu Solbergovou místní média přistihla, jak v parlamentu během zasedání hraje populární hru Pokémon Go. Není to však zdaleka poprvé, co v zákonodárném sboru severské země načapali politika při lovu pokémonů, upozornil britský list The Guardian. V srpnu se na lov pokémonů vydala například i v Bratislavě, kde jednala se svým protějškem Robertem Ficem. (Novinky.cz, 6. 10. 2016, 7:04)

─────

Zdá se, že náš premiér na tom není ještě tak špatně. Zatím má jiné starosti a na lovení pokémonů nemá čas. Musí si totiž hlídat svou premiérskou židličku, aby mu ji někdo (kdo asi?) „nevyfoukl“. Být občanem Norska, bál bych se, kdy se tato země stane snadnou kořistí příštího vojenského agresora – jakéhokoliv. Zkušenost z 2. světové války ukazuje, že to není úvaha nereálná.

●●●

● Učí a kandidují za nenávistné strany. Ředitelům to nevadí

Na kandidátkách v letošních krajských volbách najdeme relativně velký počet učitelů. Desítky z nich však usilují o hlasy za uskupení šířící nenávist vůči uprchlíkům či migrantům. Ředitelé škol o jejich aktivitě často nevědí nebo se o ní dozvídají z tisku. Nechtějí však zasahovat do soukromí pedagogů. Šíření nenávistných názorů ve škole by tak řešili až v případě, kdy by o nich existoval důkaz. "Je to nešťastné a nevhodné. Není to ale důvod pro to, abychom to zakázali. Možná bychom se ale mohli zabývat tím, proč to tak je," říká o učitelích na kandidátkách extremistů expert na vzdělávací politiku z Univerzity Karlovy Arnošt Veselý. (Aktuálně.cz, 8. 10. 2016, 7:30)

─────

Už ten titulek se mi nelíbí. Naznačuje, že by takoví učitelé učit neměli. A jejich ředitelé? Ti by je měli podle všeho vyhodit, protože si dovolili mít svůj názor a dokonce za něj bojovat ve volbách – této vrcholné vymoženosti demokracie. Publikovat takový článek je skandální a dotyčného redaktora by měli vyhodit. S objektivitou to nemá nic společného. Na tu si většina našich médií jen hraje.

●●●

Komunisté v krajských volbách klopýtli. Ztratili více než polovinu mandátů

Velké ztráty zatím počítá v krajských volbách KSČM. Strana, která obhajovala hejtmanský mandát v Ústeckém kraji, ztrácí prozatím 93 mandátů, což je nejvíce ze všech stran, které obhajují křesla v krajích. ‒ KSČM obhajovala celkem 182 mandátů. Po sečtení více než poloviny všech hlasů ale nyní ztrácí více než polovinu. ‒ KSČM přitom propadla v regionech, kde je tradičně silná. Komunistům se ani v jednom kraji prozatím nepodařilo obhájit všechny své mandáty. Největší propad zaznamenali v Ústeckém a Středočeském kraji. Výrazné ztráty má KSČM také na celé Moravě. (Lidovky.cz, 8. 10. 2016, 17:37)

─────

To je zatím první dobrá zpráva o výsledku podzimních voleb do krajů a do Senátu. „Převálcování“ ČSSD hnutím ANO 2011 bylo předvídatelné, ale neschopný Sobotka neudělal nic, aby tomu zabránil. Měli by ho ze strany vyhnat a poslat k lopatě, aby poznal, jak vypadá skutečná práce obyčejných lidí v tomto státě! ‒ Zdá se, že občané už „nebaští“ komunistům jejich hru na „levici“. Tou již dávnou nejsou…

●●●

● Už odstoupil Sobotka? Brutální výsměch po volbách, které totálně vydrtil Andrej Babiš. A mnohem více

Volební odpoledne se sčítáním výsledků přitahuje politické glosátory k internetu, kde své dojmy okamžitě prezentují na sociálních sítích. Díky tomu se občan například mohl dozvědět, že v sociální demokracii nejspíš po volbách bude „veselo“, byť ve velkých uvozovkách. Důvody skutečně slavit naopak mají jinde. (ParlamentiListy.cz, 8. 10. 2016, 16:18)

─────

Babiš jen ukázal, jaký ve skutečnosti je. Slušnost se v Čechách považuje za slabost. Je si toho dobře vědom i „taky“ Čech ‒ A. Babiš. Chová se k Čehúnom stejně pohrdavě jako kdysi G. Husák. Dovedete si představit, jak by to tady vypadalo, kdyby se Babiš stal prezidentem? Bylo by to na emigraci. Ten výrok o Sobotkovi patří nikoli Babišovi, ale novináři E. Bestovi. Přesto stojí za úvahu. Škromach by se mohl ucházet o místo předsedy po Sobotkovi, který dříve nebo později bude muset odstoupit z obou svých postů. Zimola, který zaznamenal úspěch v Jihočeském kraji, zůstane asi hejtmanem. V Praze by mu „pšenka“ příliš nekvetla, ale kdoví…

●●●

● Mladí nám fandí, k volbám ale nepřišli. Naše chyba, říká Kalousek po volebním debaklu

Pravicová TOP 09 zásadně propadla v krajských volbách. Získala pouhé 3,39 procent hlasů. Prohru přiznal i šéf strany Miroslav Kalousek. Největší chybu vidí v tom, že k urnám nepřišli mladí voliči. "Mladá generace, která nám vyjadřovala své sympatie, dala najevo, že podpora není to zásadní, aby jí to stálo za dvacetiminutovou návštěvu ve volební místnosti," řekl s klidným hlasem Kalousek před shromážděným volebním štábem. (Aktuálně.cz, 8. 10. 2016, 19:45)

─────

Krajské volby jsou předobrazem toho, jak skončí některé strany ve volbách parlamentních za rok. Bude to takový „nářez“, že se z toho nevzpamatují. Nejen ČSSD, ale i TOP 09 a možná taky KSČM. V případě TOP 09 nestačí mladé lidi oblbovat Schwarzenbergem s „čírem“, ale vysvětlit jim, že má smysl chodit k volbám. Na to mladí zatím stále ještě neslyší. Dokud se budou mít dobře a dokud jim jejich rodiče budou zajišťovat bezstarostnou budoucnost, nebude to jiné. Teprve až „padnou na hubu“, budou nuceni své chování změnit. Ta doba je však, zdá se, ještě stále daleko.

●●●

● Jurečka: Naše kandidátka na Hodonínsku porazila Škromacha, protože nekecá od bazénku a má výsledky

Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka označil svou stranu za černého koně senátních i krajských voleb. "Neměli jsme tak silné finanční prostředky jako hnutí ANO, ani velkou politickou sílu jako ČSSD. Přesto se výsledek blíží deseti procentům. Je to velice zajímavý signál i pro příští parlamentní volby," řekl Jurečka v povolebním rozhovoru. ‒ Jako příklad uvádí úspěch v Jihomoravském kraji, kde kandidátka za KDU-ČSL Anna Hubáčková porazila senátora Zdeňka Škromacha (ČSSD). "Na to by si před volbami vsadil málokdo. To je přesně příklad komunálního politika, který má za sebou výsledek a jenom nekecá od bazénku," směje se Jurečka. (Aktuálně.cz, 8. 10. 2016, 21:35)

─────

 

Jen málokdo by si myslel, že to dopadne právě tak. Škromach zřejmě přecenil své schopnosti, stejně jako M. Hašek.

●●●

Konvička neuspěl. Pripadli i Vitásková a Hušák
V senátních volbách se letos neprosadila řada známých osobností. Patřili k nim i antiislamista Martin Konvička.  - Neuspěli ani někdejší šéf Sazky Aleš Hušák, hudebník Antonín (Felix) Slováček, tanečník Vlastimil Harapes či předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. - V krajských volbách neuspěla ve zlínském regionu kandidátní listina Strany práv občanů. Poraženi tedy byli i vedoucí prezidentovy kanceláře Vladimír Mynář, šéf poradců Miloše Zemana Martin Nejedlý a lídr kandidátky, vedoucí oddělení vnitrostátních cest prezidentovy kanceláře Vladimír Kruliš. - V poli poražených skončili v senátních volbách někdejší olympijský vítěz ve vzpírání Oto Zaremba, jenž neuspěl ani v krajských volbách v Moravskoslezském kraji, skladatel Petr Hannig nebo ředitel Slezského divadla Opava Ilja Racek. (Globe24.cz, 8. 10. 2016, 22:31)

─────

Tyto volby jasně potvrdily, že ani známé jméno nemusí být zárukou úspěchu.

●●●

● Zemanovi muži zapíjeli žal u Mynáře ve srubu. Přišli Nejedlý i Kruliš

Zemanovci, respektive nynější Strana práv občanů, přišli zapít žal z neúspěchu v krajských volbách na Zlínsku do srubu prezidentského kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Samotný kancléř, který ve volbách kandidoval, se sešlosti zúčastnil. Spolu s ním také poradce prezidenta Zemana Martin Nejedlý a hradní protokolář Vladimír Kruliš, který zlínskou kandidátku vedl. (Blesk.cz, 8. 10. 2016, 21:20)

─────

Ani Zemanova návštěva Zlínského kraje těmto „osobnostem“ k volebnímu úspěchu nepomohla. Když na to někdo nemá, ani miliony v peněžence na tom nic nezmění.

●●●

● Zeman: Byl bych soucitný. Nechci tančit na hrobě sociální demokracie

Výsledek krajských voleb může být podle prezidenta Miloše Zemana předzvěstí výsledku voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. „Nechci tančit na hrobě sociální demokracie a lacině ji kritizovat,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zeman. Blahopřál šéfovi ANO Andreji Babišovi k vítězství, ale zároveň upozornil: „Počet hejtmanů je stále ještě ve hvězdách.“ (iDNES.cz, 9. 10. 2016,11:19, aktualizováno 12:32)

─────

Zeman, „otec-zakladatel“, se chová ke svému politickému „dítěti“ jako skutečný otec. Sobotkovi a Babišovi nezbude zřejmě nic jiného než dovládnout až do konce volebního období. Za rok se uvidí…

●●●

● To je síla. Adresováno Sobotkovi: Slávku, lidi mají dost nenažraných impotentních politiků, lezoucích do bruselské řiti jako žížala do oranice. Mají dost i Tebe!

„Slávku, prober se konečně,“ napsal po neúspěšných krajských a senátních volbách předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi analytik a komentátor Štěpán Kotrba. Navazuje tak na svůj veřejný vzkaz z počátku března, který si přečetlo 150 tisíc lidí. Tehdy Sobotkovi napsal, že lidé už mají dost západního žvanění, ministra Jiřího Dienstbiera, expremiéra Vladimíra Špidly a dobroserných. - „Slávku, v Česku už mají lidi dost nenažraných politických impotentů, lezoucích do bruselské řiti jak žížala do oranice. Mají dost nemastných, neslaných kandidátů, bojících se promluvit k lidem na náměstí. Mají dost i Tebe, protože ses obklopil bruselskými Prouzy a americkými Dienstbiery, či mladičkými nagelovanými slizouny,“ nebere si servítky Kotrba. – „KSČM je mrtvá. ČSSD je neschopná ukázat charismatickou tvář, které by bylo možno tleskat. Levici pohřbila neschopnost formulovat vizi, která by lidi nadchla. Vizi o sociální spravedlnosti. Vizi o slušném platu za slušnou práci. Vizi o slušném životě beze strachu z nezaměstnanosti. Pohřbila ji neschopnost vášnivé rétoriky i nedostatek sebereflexe.“ – „Levici v čele s ČSSD pohřbila všehoschopnost státostranického úřednictví, kupčení s ideály, hokynaření a komunální malost. A požírání klobás před kamerou. ČSSD je pro hodně lidí nečitelná. Byl to plebiscit hlavně o vládní politice. Krajské volby byly předzvěstí voleb sněmovních. Pokud nehodláš radikálně změnit kurs směrem k tomu, co chtějí lidé, kteří by levici volili, odejdi. Dokud je čas.“ (ParlamentniListy.cz, 9. 10. 2016, 14:44)

─────

Ke slovům Š. Kotrby není co dodat. Jestli jim Sobotka nerozumí, udělal by nejlépe, kdyby se nechal vystřelit na Měsíc. Tam nikomu vadit nebude.

●●●

● Sobotka: Cíl jsme splnili. Babiš neudělá ani z jednoho kraje pobočku Agrofertu

Sociální demokraté krajské volby prohráli. Pro šéfa strany je to před sněmovním hlasováním varování. Je zřejmé, že musí přijít s novou strategií i lidmi. (denik.cz, 9. 10. 2016, 18:03)

─────

Sobotka zase uskutečnil jedno ze svých „chlapáckých“ prohlášení. Zítra bude všechno jinak. Je to bačkora a patří do politického „důchodu“. Nejvyšší čas, aby z politiky odešel.

●●●

● S ohavnými protiislamisty nechci spolupracovat, říká ,jaderná baba’ Drábová

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se během sobotního odpoledne stala hvězdou hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Ve volbách do krajského zastupitelstva získala přes jedenáct a půl tisíce preferenčních hlasů, což je nejvíce nejen ve Středočeském kraji, v němž se rozhodla ze druhého místa kandidovat, ale i v samotném hnutí. „O vysoké politice ale určitě neuvažuji,” odmítla v rozhovoru pro server Lidovky.cz vyšší politické ambice. (Lidovky, 9. 10. 2016, 9:03)

─────

Drábová je možná skvělá odbornice ve svém oboru. (Stejně je mi divné, že na svém postu vydržela tak dlouho, podobně jako neslaný a nemastný T. Haišman na vnitru.) V politice je tomu však jinak. Když tam chce člověk být, musí spolupracovat s těmi, kteří se mu nabízejí. Jinou možnost nemá. Vlastně má: z politiky odejít. Nikoli se tam tlačit a myslet si, že ti ostatní padnou před ním na zadek. To se v případě Drábové nestalo, takže proto to podivné chování z její strany. Zdá se, že bude muset z čela svého úřadu odejít. A to je problém, protože s tím asi nepočítala. Ať si ji vezme Zeman na Hrad. Nějaké teplé místečko se tam pro ni určitě najde, když je to jeho kamarádka.

●●●

● Republika se vrací do pozdní normalizace, stydlivě směřujeme od Západu na Východ, říká Pithart

Bývalý předseda vlády a dlouholetý šéf Senátu Petr Pithart pronesl ve středu k výročí narození bývalého prezidenta Václava Havla zásadní projev, který ve společnosti rezonuje nejen na sociálních sítích. Kritizoval v něm směřování země a vyzval vládu i premiéra Bohuslava Sobotku, aby se přihlásili k odkazu Václava Havla a našli odvahu, kterou měl bývalý prezident. „Myslím, že se nyní v mnohém bezděčně a nepřiznaně vracíme do onoho známého světa, v němž jsme se kdysi naučili žít, a někteří dokonce prosperovat,“ uvedl v e-mailovém rozhovoru pro Aktuálně.cz Pithart. (Aktuálně.cz, 10. 10. 2016, 12:00)

─────

Tento fakt neobjevil až P. Pithart, ale všímají si toho mnozí lidé, kteří si leccos pamatují a jsou vnímaví k tomu, co se dnes děje. Patří sem například obliba tzv. retra ve všech možných podobách, připomínky umělecké tvorby z 80. let 20. století apod. Vždyť i ten Babiš je jakoby vystřižený z 80. let. A generace tzv. Husákových dětí, která ovládá „politiku“? Stačí se podívat na Sobotku a je to jasné. Proto žádný div, že tu máme reprízu období normalizace – nikoli těch špatných let z 1. poloviny 70. let, ale spíše let osmdesátých, kdy byl komunistický režim již evidentně v krizi politické i ekonomické. Zda je tento „návrat“ nebezpečný, to ukáže teprve čas. Domnívám se, že ano, a proto bychom s tím měli něco dělat. Především začít s osvětou u mladé generace, která o nedávné minulosti neví zhola nic. Tam spočívá největší úskalí do budoucna: neznalost a naivita mladých by nás mohla skutečně vrátit zpět.

●●●

Polanecký: Bude líp, ne?

Bez ohledu na současný výsledek krajských voleb, tato léta jsou jednoznačně nejhorším obdobím polistopadové politiky a ekonomického vývoje, tvrdí Jan Polanecký (Svobodní). Situace je podle něj dlouhodobě neudržitelná! - Polanecký vidí současnou politickou situaci v Česku hodně bledě.Oligarchizace politického prostředí, koncentrace obrovské ekonomické síly v rukách jedné osoby prostřednictvím státní moci, vetknutí korupce přímo do zákonů, zabetonování stávajícího politického schématu a díky pokračujícímu korporativistickému socialismu položení pevných základů pro ekonomický úpadek. To vše pravidelně potvrzované ve volbách ohlupovanými, nevědomými či realitu ignorujícími občany, kteří si neustále stěžují na svůj osud a očekávajícími, že se budou mít lépe na úkor jiných (prostřednictvím státu),“ konstatoval Polanecký. (Bleskově.cz, 10. 10. 2016, 12:21)

─────

Ukazuje se, že současná prosperita nám dlouhodobě rozvoj společnosti nezajistí. Chce to změny – včetně těch politických. Je jakousi tradicí, že každých dvacet let nastávají zásadní změny. To se dnes neděje, protože politické elity se drží koryt jako ho*no košile. Chovají se stylem: po nás potopa! Ta skutečně může přijít, ani se nenadějeme.

●●●

● Ve zlínské krajské nemocnici probíhá razie, kriminalisté se zajímají o její hospodaření

Policejní razie probíhá v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, detektivové se zajímají o její hospodaření. To v posledních letech končilo kladně, přesto její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé. Česká televize informovala, že kriminalisté zasahují na ředitelství nemocnice. (Aktuálně.cz, 11. 10. 2016,12:47)

─────

Může to být reakce nového vedení kraje na neutěšenou situaci v zadlužené zlínské nemocnici. Její ředitel M. Adámek rovněž kandidoval v krajských volbách, ale nezvítězil.

●●●

● Pecina přichází do „Topolánkovy“ firmy

Bývalý sociálnědemokratický ministr vnitra v úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka a bývalý šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina kupuje menšinový podíl v průmyslovém podniku VAE Controls Group, který byl dlouhá léta spojován s někdejším předsedou ODS a padlým premiérem Mirkem Topolánkem.  (Česká pozice, 11. 10. 2016)

─────

Má smysl něco takového vůbec komentovat? Stačí pouze konstatovat: Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. To je české přísloví, které stále ještě platí.

●●●

● Nejsou ti Češi přece jenom banda čuráků? okomentoval Jiří X. Doležal výsledky voleb

Kontroverzní komentátor Reflexu Jiří X. Doležal dostál své pověsti a na svém facebookovém profilu po svém okomentoval výsledky krajských a senátních voleb. Rozpoutal tím rozsáhlou diskuzi, v níž mnozí vyjadřovali s komentátorem souhlas. Řada jiných mu ale také spílala. (ParlamentiListy.cz, 11. 10. 2016, 14:31)

─────

Za jiných okolností bych se nad takovým vyjadřováním pozastavil. Tentokrát však musím J. X. Doležalovi dát za pravdu. Dokonce bych řekl, že je to daleko horší…

●●●

● Dolejš: Za volební prohrou KSČM je obratný marketing ANO

Za volební prohrou komunistů ve víkendových krajských volbách vidí místopředseda KSČM Jiří Dolejš hlavně obratný marketing vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Dolejš řekl, že KSČM musí před sněmovními volbami, do kterých zbývá rok, najít cestu, jak voliče vrátit k urnám a vysvětlit jim, že miliardář Babiš není ten pravý, kdo slyší na sociální témata. (Týden.cz, 11. 10. 2016, 17:22)

─────

Možná se na tom podepsal i ten marketing, ale především neschopnost komunistů pochopit, že jejich čas již skončil a nový už nepřijde. Jejich „čekání na Godota“ je dojemné. Ale to zklamání, které je čeká…!

●●●

● Babiš je pro, aby ústeckým hejtmanem zůstal komunista Bubeníček

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček by mohl dál vést kraj. Ve středu to řekl Právu lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš. Podle něj Bubeníček za sebou nemá žádný skandál a pro ANO je důležitější mít dobré zastoupení v radě kraje. Babiš také přiznal, že ho k tomu nutí okolnosti. (Novinky.cz, 12. 10. 2016, 14:45)

─────

Co k tomu dodat? Stačí jen toto: Vrána k vráně sedá.  Nebo také: Komunista zůstane komunistou, i kdyby trakaře padaly… Exkomunista Babiš přece nepůjde proti jinému komunistovi. To dá rozum.

●●●

● Zimola: Možná by měl Sobotka vyjít mezi lidi a zjistit, co je opravdu trápí

Jihočeský hejtman Jiří Zimola je jedním z těch, který i přes debakl ČSSD v krajských volbách slavil úspěch. V regionu zvítězil už potřetí. Mnozí o něm mluví jako o možném budoucím šéfovi ČSSD. On však tvrdí, že na předsedu zatím kandidovat nebude. Myslí si však, že strana by měla změnit strategii. (Týden.cz, 11. 10. 2016, 17:22)

─────

Tak promluvil příští předseda ČSSD. Tato strana potřebuje změnu jako prase drbání. Sobotka se chová stejně autisticky jako kdysi V. Špidla. Jistě nikoli náhodou dělá bývalý eurokomisař šéfa poradců pana premiéra. Když se sejdou dvě nuly, nemusí to nutně znamenat WC. – Starosti obyčejných lidí Sobotku nezajímají. Pro něho je důležitější, aby u koryta pobyl co nejdéle.

●●●

● Komunistka Semelová se nemusí omlouvat za výroky o Horákové a sovětské invazi

Komunistická poslankyně Marta Semelová se nemusí omlouvat za své výroky o Miladě Horákové nebo sovětské invazi v roce 1968. Odvolací soud zamítl žalobu právníka Michala Kincla (TOP09) s tím, že jeho práva nebyla jejími výroky nijak dotčena. Rozhodnutí je pravomocné. (Novinky.cz, 13. 10. 2016, 9:01, aktualizováno 9:39)

─────

Až se bude zase někdo odvolávat na naše „nezávislé“ soudy, tady má přesvědčivý důkaz, jak na tom ta naše „demokratická“ justice je. Je mi z toho smutno. Za to, že jsme na tom tak, jak to potvrzuje výše uvedený soudní verdikt, můžeme poděkovat mimo jiné i „sralbotkovi“ Sobotkovi, který nedávno ve slabé chvilce zauvažovali o tom, že by vzal komunisty do vlády. Zkrátka: zoufalí lidé dělají zoufalé věci.

●●●

● ANO nepochybně vzniklo s pozitivním postojem zpravodajských služeb USA

„Projekt hnutí ANO nepochybně vznikl, když ne přímo z návodu, tak s pozitivním postojem amerických zpravodajských služeb.  A jedním z poslání hnutí ANO je, kromě destrukce českého stranického systému, dosáhnout umístění vojenské základny USA na území ČR,“ píše Jiří Paroubek. – „Sociální demokracie je jediná, kdo může celé věci zabránit. Nikde jsem nenašel vyjádření A. Babiše či M. Stropnického k výroku viceprezidentského kandidáta Republikánské strany USA  Pence o tom, že Republikáni v případě svého volebního vítězství obnoví tento svůj zájem,“ upozorňuje expremiér Paroubek. (prvnízprávy.cz, 13. 10. 2016, 10:01)

─────

J. Paroubek jako expremiér a zkušený politik ví, o čem mluví. Zdá se, že není daleko od pravdy. V každém případě platí, že politicky „nečitelný“ Babiš, který nepředstavuje ani levici, ani pravici, nebude odporovat velmocenským zájmům kohokoliv – podle vývoje situace. Jeho „pružné“ postoje to jasně potvrzují. Účelově vzniklé „protestní“ hnutí ANO 2011se stalo sběrným táborem kariéristů nejrůznějšího druhu – všelijakých politických přeběhlíků typu Faltýnka a Jermanové, až po „zbloudilé ovečky“, jako jsou bývalí novináři Z. Soukup, M. Komárek či J. Lorencová. Zejména chování Jermanové při vyjednávání o postu středočeského hejtmana (proti návrhu A. Babiše) ukazuje, že vidina kariéry může některým lidem zcela zatemnit mozek, zvláště těm méně inteligentním. Jermanová si užívá svou čtvrthodinku „televizní slávy“. Ta brzy skončí, podobně jako ona v politice.

●●●

● Tak jsem ho holt ubytoval. Schwarzenberg se ujal Vorotnikova a jeho rodiny, žijí na Orlíku

Nové bydlení našla pětičlenná rodina nekonformního umělce ze skupiny Vojna Olega Vorotnikova, který v Česku čelí vydávacímu řízení na základě ruského mezinárodního zatykače. Poté, co se rozkmotřili s českými kolegy ze Ztohoven, je u sebe na Orlíku ubytoval exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Známí mi volali, že nemá byt v Praze, tak jsem ho holt ubytoval," řekl Aktuálně.cz. (Aktuálně.cz, 13. 10. 2016, 12:00)

─────

Teď by mohl kníže pán začít ubytovávat běžence z Blízkého východu a z Afriky, když je takový lidumil a má na to peníze.

●●●

Točí se film o Jaromíru Jágrovi, promítat se bude po celém světě

Příběh Jaromíra Jágra zachytí celovečerní dokument 68, pojmenovaný podle slavného čísla na hokejistově dresu. Jiří Jurtin, producent Lídy Baarové, již získal k projektu Jágrovo svolení, o režii se podle zdrojů iDNES.cz jedná s významným českým tvůrcem. Natáčení začne v listopadu. (iDNES.cz, 13. 10. 2016, 12:35)

─────

Tak trochu mi to připomíná báťušku Stalina. Je to nejen nesprávné, ale i nevkusné ‒  točit film o někom, kdo ještě žije. Nikdo nemůže Jágrovi upřít jeho zásluhy o hokej, ale něco takového se nedělá. Doufám, že nám náš slavný hokejista objasní, proč (navzdory svému oblíbenému číslu na dresu, které evokuje sovětskou okupaci ČSSR z roku 1968) nepohrdl ruskými penězi a hrál za zemi našeho okupanta. To mi hlava nebere a jistě nejsem sám…

●●●

Zeman a Klaus přijeli pozdě na pohřeb slovenského exprezidenta. Nepustili je do sálu

Prezident Miloš Zeman spolu se svým předchůdcem Václavem Klausem dorazili pozdě do Bratislavy na pohřeb bývalé hlavy státu Slovenska Michala Kováče. Informoval o tom slovenský deník Sme ve své online reportáži ze smutečního průvodu prvního prezidenta samostatného slovenského státu. (Lidovky.cz, 13. 10. 2016, 13:20, aktualizováno 13:26)

─────

Kdyby se nejednalo o pohřeb exprezidenta národa, s nímž nás pojí historie více než 70 let společného státu, byla by to legrace k popukání. Není. Je to jen ostuda obřích rozměrů.

●●●

● Nahlaste hospodského bez účtenky. Babiš připravil udavačský web

Nedílnou součástí projektu elektronické evidence tržeb (EET) bude také udavačský web. Na něm budou mít lidé možnost nahlásit podnikatele, který jim nevydal účtenku, aby jej pak daňový úřad mohl potrestat. (Echo24.cz, 13. 10. 2016)

─────

Co jiného lze čekat od estébáckého udavače, že ano?

●●●

● Lídr ANO na Vysočině Pavlík zatajil komunistickou minulost. Členství v Lidových milicích dál popírá

Lídr krajské kandidátky hnutí ANO na Vysočině Josef Pavlík zatajil své členství v KSČ. Přiznal ho teprve ve čtvrtek. Jihlavské listy navíc přišly s informací o jeho možném působení v Lidových milicích. „Je to již dávno, už si na to přesně nevzpomínám. Vždyť od té doby uplynulo 30 let. Byl jsem tam jen několik měsíců,“ sdělil Pavlík s tím, že působení u milicí odmítá. Podle listů však existují dokumenty, které jednoznačně ukazují na jeho aktivní působení v KSČ i členství v Lidových milicích. V novinách 5plus2, které vlastní předseda hnutí Andrej Babiš, navíc před volbami prezentoval svou rodinu jako oběť tehdejšího režimu. O jeho členství v KSČ tam však nepadlo ani slovo. (Aktuálně.cz, 14. 10. 2016, 10:20)

─────

Komunistických žvanilů a kariéristů, kteří by rádi zapomněli na svou minulost (včetně členství v LM), jsou u nás mraky. Není to jen tento jinak nevýznamný kandidát hnutí ANO 2011. Od lidí, kterým šéfuje bývalý komunista a agent StB, nic jiného ani čekat nemůžeme.

●●●

Páteční glosy (14. 10. 2016) M. Macka

Z debaty na facebooku:
Tak jsem si poslechl TV vystoupení potenciálního senátora pana Váni. Jak bych to řekl? Byl takový intelektuálně nesmělý…
On pan Bureš je přes svoje „podnikatelské nadání“ poměrně jednoduchý člověk, a prokletím je, že všichni jeho „zaměstnanci“ se snaží nad svým šéfem intelektuálně nevyčnívat. Takže pak končí na mentální úrovni obecního blba, viz Komárek, Stropnický, Harapes...
(www.viditelny-macek.cz)

─────

K tomu není opravdu třeba nic dodávat. Je to naprosto přesné a vystihující tu hrůzu, kterou „protestní“ hnutí ANO 2011 představuje. Je to esence toho nejhoršího, co se v naší polistopadové politice urodilo. Jen se divím Komárkovi a Stropnickému, že v takové „společnosti“ stále ještě setrvávají. Do budoucna je to poškodí takovým způsobem, že si to ani nedovedou představit.

●●●

● Šéf ANO má trable s ženami, neposlouchají ho

Měla to být jeho tajná zbraň, ale nyní se ukazuje, že sázka Andreje Babiše na ženy v politice mu aspoň ve čtyřech případech způsobila větší bolehlav, než si myslel. Nejnověji se to projevilo při vyjednávání o krajských koalicích ve Středočeském kraji, kde kandidátku vedla místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, a v Jihočeském kraji, kde lídrem byla poslankyně Radka Maxová. (Novinky.cz, 15. 10. 2016, 4:30)

─────

Jestli to nebude tím, že se domnívají, že jsou větší osobnosti než Babiš. To, že u Babiše není něco v pořádku ve vztahu k ženám (snad jsou to předchozí špatné zkušenosti s nimi) dokládá i fakt, že si dosud nevzal za manželku matku svých dětí. V tradičně konzervativních českých poměrech to není zcela normální, i když i tady se rodí až 50 procent dětí mimo manželství. Babišovi se jeho hnutí pomalu rozpadá pod rukama.

●●●

● Bělobrádek pohrozil Babišovi: Nikdo s vámi nebude chtít vládnout, skončíte v opozici, přestanou vás volit, pokud...

„Koalice se utvářejí podle toho, jaké v různých krajích panují vztahy, a které osobnosti v něm kandidují. Určitě to není o tom, že by se všechny strany automaticky spikly proti Andreji Babišovi,“ komentuje průběh jednání po krajských volbách předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. (ParlamenrniListy.cz, 15. 10. 2016, 11:05)

─────

Bělobrádek se „pochlapil“ a řekl Babišovi to, co každý ví – kromě něho. Babiše dříve nebo později čeká politická izolace a odchod z vysoké politiky. Co si počnou jeho „sirotci“, které pod vlajkou ANO 2011 nalákal do politiky? Nastane velké rozčarování. Babišovi přece nikdy nešlo a ani dnes mu nejde o lidi, ale o jeho „byznys“, o osobní prospěch. Těch, co to chápou, je čím dál tím víc – naštěstí pro nás pro všechny.

●●●

● Příbuzní Zelenkových obětí peníze neviděli. Daň z nich ale platit musí

Příbuzným po obětech heparinového vraha Petra Zelenky soudy před osmi lety přiznaly celkové odškodné zhruba dva a půl milionu korun. Nejenže dodnes od Zelenky neviděli ani korunu, musí navíc z přiznané částky dokonce platit daň.
(denik.cz, 15. 10. 2016, 9:18)

─────

Chcete výmluvnější důkaz o tom, že žijeme v Kocourkově? Tady je! O právním státě si můžeme nechat jen zdát…

●●●

● Ladislav Žák: Vybydlená levice…

Vybydlená chatrná stavba levice však ještě stále stojí, ideově, organizačně i lidsky vyprázdněná, transparentní až k smrti. Stále se najde někdo, kdo si myslí, že má smysl, že reprezentuje časy, kde se levice rvala za rovná práva neprivilegovaných a za cenu osobních obětí byla úspěšná. (…)Ruiny lze opravit, lze postavit novou stavbu, ale je to proces na dlouhá léta. Kdysi v devadesátém roce jsem říkal, že když budeme patnáct dvacet let intenzivně programově a organizačně pracovat, budeme se moci znovu jako autentická levice ucházet o přízeň voličů s vlastním alternativním hodnotovým systémem. Zdálo se to jako běh na dlouhou trať. Byla dána jednoznačně přednost tomu soustředit se na lapání kostí a drobků z panského stolu. Budování autentického levicového programu bylo zesměšňováno jako staromilství nebo dětinskost. Příživníci a squatteři definitivně ovládli levicový prostor… Dnes, když strhneme ruinu squatu, nejsou ani náčrtky nové stavby. Není ani nějaká velká ochota něco nového tvořit.“ (vaševěc.cz, 15. 10. 2016, 5:53)

─────

K tomu, jak L. Žák podal obraz současné české levice, není potřeba ani doplnění, ani komentář. Je to naprosto přesné a výstižné, až z toho mrazí. Tak daleko nechali Sobotkovi „hoši“ dojít poměry v ČSSD. Je to ostuda. Co s takovým předsedou? Měli by to dát na pranýř, aby si každý slušný občan na něho mohl plivnout za to, co tento bezskrupulózní kariérista způsobil v politice. Nedivme se pak, že na této jeho neschopnosti parazitují takové kreatury, jako je A. Babiš. Když může, proč by to nedělal…?

●●●

Římané došli na Moravě dál, než se myslelo, ukázal objev tábora u Jevíčka

Římská vojska operovala v českých zemích dokonce až u Jevíčka na Svitavsku. Potvrdil to záchranný výzkum archeologů Regionálního muzea v Litomyšli, který na okraji Jevíčka odhalil pozůstatky římského pochodového tábora.  - Archeologové na místě objevily části velmi kvalitní římské keramiky. Podle archeoložky muzea Jany Němcové se jedná o převratný objev. Dosud byly objeveny římské pochodové tábory nejseverněji na českém území u Olomouce nebo Hulína.
(iDNES.cz, 15. 10. 2016, 11:57)

─────

Když se člověk dívá na tu hrůzu v naší politice, může propadnout skepsi, že se už nic nového a překvapivého nemůže odehrát. Případ nálezu z Jevíčka ukazuje, že může. Naštěstí. Aspoň ta věda dokáže být objektivní. K tomuto poznamenejme, že nálezy z doby římské jsou i v jižním Polsku, takže Římané pravděpodobně prošli celým naším územím až na sever k Baltskému moři.

●●●

Nový prezidentský kandidát? Předseda Akademie věd Jiří Drahoš zkusí boj o Hrad

Do zástupu vyzyvatelů prezidenta Miloše Zemana se podle informací LN přidá i nynější předseda Akademie věd ČR – profesor Jiří Drahoš, úspěšný chemik. (Lidovky.cz, 15. 10. 2016, 9:13)

─────

Další naivka, který si myslí, že by mohl být prezidentem. Je dost starý na to, aby už mohl mít rozum. Vzhledem k tomu, že ve své funkci končí, hledá asi další lukrativní post, že ano?

●●●

● Babiš: Mohu být premiérem, pokud si to lidé budou přát

Odstavování vítězného ANO v krajích může podle lídra hnutí a ministra financí Andreje Babiše být předzvěstí toho, co se stane po sněmovních volbách za rok. Babiš to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo. (Novinky.cz, 15. 10. 2016, 11:58)

─────

Před něčím takovým nás ochraňuj Pánbůh a spolu s ním všichni svatí. Ono to ale může dopadnout také tak, že za rok bude Babiš zpátky na Slovensku nebo někde úplně jinde (to nechť si podle libosti doplní každý čtenář sám).

●●●

● Lidovci zvítězili, lidé k volbám nepřišli

Vítězem voleb do Senátu je KDU-ČSL. Do horní komory se dostane devět kandidátů, kteří kandidovali za KDU-ČSL nebo s její podporou. Úspěšní jsou také Starostové a nezávislí v pěti obvodech. Naopak propadli sociální demokraté a hnutí ANO. ANO má nakročeno ke třem mandátům, ČSSD ke dvěma. (Novinky.cz, 15. 10. 2016, 15:47, aktualizováno 16:23)

─────

Je sečteno a může se bilancovat. Lidovci zvítězili jenom proto, že lidi neměli trpělivost a ke druhému kolu voleb nepřišli. Stává se to naším foklórem, že senátní volby mají tak malý počet voličů, že by výsledky měly být anulovány. Je-li výsledek pod 50 %, měly by se volby opakovat, nebo úplně zrušit. V tom případě Senát rozpustit jako zbytečnou instituci, jež nás jen stojí peníze, které pak chybějí jinde. Prohráli nejen kandidáti ANO 2011, ale i ČSSD. Znamená to neúspěch jak tradičních stran, tak i tzv. protestních hnutí. To je zásadní poučení z těchto voleb. Lidi nejsou blbí, třebaže mnozí politici si to myslí. Po těchto volbách budou muset změnit názor.

●●●

● Koblihy nezabraly. Babiš je rád za tři mandáty ze čtrnácti

Po sečtení hlasů ze druhého kola senátních voleb je jasné, že Babišovo hnutí ANO ve volbách propadlo. I přes rozsáhlou kampaň plnou billboardů a koblih se hnutí ministra financí podařilo získat jen tři mandáty. K poraženým patří i ČSSD, jejíž kandidáti uspěli pouze ve dvou senátních obvodech. (Echo24.cz, 15. 10. 2016)

─────

 

Zkrátka: dvakrát opakovaný trik přestává zabírat. V tom se „koblihář“ Babiš přepočítal. Jeho miliardy jsou mu k ničemu, protože voliči jeho hru na „demokracii“ prokoukli…

●●●

Ministr Mládek (ČSSD) senátorem nebude, prohrál i filozof Bělohradský

Ministr průmyslu a obchodu Mládek (ČSSD) neuspěl v senátních volbách na Táborsku. Porazil ho učitel Jaroslav Větrovský (za ANO), kterému odevzdalo hlas 59,83 procenta voličů. Do Senátu také zamíří Jiří Růžička (za TOP 09), ředitel Gymnázia Jana Keplera. (EuroZprávy.cz, 15. 10. 2016, 16:35)

─────

Ani „světový“ filozof V. Bělohradský, který ještě před rokem koketoval s hnutím ANO 2011 a nakonec kandidoval za ČSSD, neuspěl. Zdá se, že na „moudra“ tohoto levicového intelektuála už tady není nikdo zvědavý. Co s tím udělá?

●●●

● Exministryně Válková (ANO) se senátorkou nestane, své zklamání netají

Poslankyně za hnutí ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková je z výsledku druhého kola senátních voleb zklamána. Na Berounsku opět uspěl senátor Jiří Oberfalzer z ODS. (Globe24.cz, 15. 10. 2016, 16:40)

─────

Válková je hloupá „profesorka“ z plzeňských práv. Dobře jí tak!

●●●

● Sobotko, do roka a do dne. A jestli vybouchneš ve volbách, tak tě smetou úplně. Experti rozebrali premiérovy vyhlídky ve zklamané straně

Do roka a do dne. Tak by se dala nazvat lhůta, kterou dávají političtí analytici předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, pokud za rok sociální demokracie neuspěje ve sněmovních volbách. Třetí ránu – po neúspěšných krajských a senátních volbách – by už podle nich v čele strany nepřežil. Ale do té doby podle politologů svoji pozici ještě ustojí. „Myslím, že pozice Sobotky je i přes současný neúspěch ve volbách stabilní, ale jen proto, že sněmovní volby jsou brzy a byla by sebevražda, kdyby se strana rozhádala mezi sebou. Ale pokud v nich neuspějí, tak ho po nich rychle smetou,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Bureš. Stejný názor má i politolog Petr Sokol: „O osudu Sobotky i lídrů většiny dalších stran rozhodne výsledek sněmovních voleb.“. (ParlamentniListy.cz, 16. 10. 2016, 8:54)

─────

O tom, že to s ČSSD pod Sobotkovým vedením dopadne právě takto, jsme psali již před půldruhým rokem. Vyplnilo se to do písmene: „ČSSD se za rok a půl od posledních parlamentních voleb (2013) ocitla díky B. Sobotkovi na sestupné trajektorii. Strana, která ještě docela nedávno atakovala třicetiprocentní hranici ve volbách do parlamentu, může brzy zápasit o holé přežití. V politice, a zejména v té naší, není o překvapení nouze. Co s předsedou, který své straně spíše škodí a táhne ji ke dnu? Takového člověka je třeba nahradit někým lepším a schopnějším. Má však ČSSD, která příliš nedbá o výchovu dorostu, někoho takového? Ano, měla a stále ještě má, ale kvůli Sobotkovi se lidé ve straně o tom bojí mluvit…“ (viz: http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2015/zamysleni-pred-38.-sjezdem-cssd---phdr.-rostislav-janosik.html). ‒ K tomu doplňme, že po volebním debaklu v podzimních krajských a senátních volbách se jako jediný kandidát na místo předsedy nabízí J. Zimola. Hašek i Škromach „propadli“ ve volbách a nikdo jiný na obzoru není. Sobotka musí pryč už teď, jinak strana skončí ještě před parlamentními volbami. Pak už ji nikdo volit nebude.

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nedivím se panu autorovi z Českých Budějovic - z jižní části „českého světa“ velebení......

(Mikeš z Antarktidy, 26. 10. 2016 15:19)

Nedivím se panu autorovi z Českých Budějovic - z jižní části „českého světa“ velebení uprchlíků a podporování petic „českých“ vědců řízených skrze „lavičky Václava Havla, zejména z tel Avivu“- že zavádí tvrdou cenzuru názorů velezdělaného a inteligentního a slušného Severu, zejména Norska. Soudruh hulvát a křupan Zeman (dříve KSČ pak ““obrozenec““ Dubčekovského ražení... a StB/ SPOZ) samozřejmě za pomoci soudruhů z Ruska a Číny i z Pražského hradu se svým vicepresidentem z Halo novin panem Ovčáčkem, nemohou připustit publikaci pravdy. Tak musí vypovídat velvyslance či velvyslankyni Norska. Obden a podobně.... I zde zakazuje přístup do komentářů, ovšem Mikeš má přátele nejen v Antarktidě , ale i severu. Tak si čmárá pozdravy do Kocourkova a Hulvátova/ pobočka České Budějovice – kdy chce a jak chce............!

Re: Nedivím se panu autorovi z Českých Budějovic - z jižní části „českého světa“ velebení......

(autor ze SEVERU, 27. 10. 2016 8:13)

Tak jako trubec trubcem zustane,
tak i blbec blbcem zvostane,,,,,

Elisabeth Vik Aspaker Uživatel (SN) zakázal přidávání komentářů z vaší IP adresy. 26 miliard norských korun....

(Ministerstvo zahraničních věcí Norska - ministryně pro EHP a EU Elisabeth Vik Aspaker, 26. 10. 2016 15:00)

Ministerstvo zahraničních věcí Norska - ministryně pro EHP a EU
26 miliard norských korun ke snížení rozdílů v centrální a jižní Evropě

Přibližně 26 miliard norských korun se připravuje k použití na snížení sociálních a ekonomických rozdílů v 15-ti zemích centrální a jižní Evropy. Jednání o tom, jak s finančními příspěvky nakládat, již začalo.- Dohoda o dalším příspěvkovém období pro EHP a Norské fondy byla podepsána 3. května tohoto roku. Touto dohodou Norsko souhlasilo uvolnit přibližně 26 miliard norských korun (v přepočtu 2.8 miliardy eur) pro projekty 15-ti přijímacích zemí střední a jižní Evropy pro období do roku 2021. Vyjednávání s těmito 15-ti zeměmi o tom jaké programy budou prioritizovány, bude pokračovat do roku 2017. První programy by mohly být v provozu koncem roku 2017. Vláda navrhla rozdělení 370 miliónů norských korun pro projekty, které budou spadat pod toto schéma v roce 2017. - ‘Je pro nás důležité, že toto financování je použito k adresování společných evropských úkolů, jako například ekonomický růst, inovace a migrace,’ řekla ministryně pro EHP a EU Elisabeth Vik Aspaker.
‘Budeme podporovat přeshraniční spolupráci, a navíc k tomu zavádíme dva nové fondy: jeden pro zaměstnanost mládeže (přibližně 65.5 milionu eur), a jeden pro regionální spolupráci (přibližně 34.5 milionu eur),’ pokračovala paní Aspaker.
EHP a Norské fondy jsou navrženy tak, aby snižovaly sociální a ekonomické rozdíly v Evropě a posílily bilaterální vztahy mezi Norskem a přijímajícími státy. 20 institucí skládající se z veřejného sektoru, vládních agentur a norských společností se zúčastnilo implementace 77 programů v předcházejícím příspěvkovém období (2009-2014).
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí Norska

Norská čítanka - uvedení na trh

(kosmas.cz / Nakladatelství Labyrint, 26. 10. 2016 14:53)


Nakladatelství Labyrint uvádí na trh sbírku prozaické tvorby jedenácti současných autorů. Knihu je možné zakoupit v síti Kosmas za 299 CZK.

Čítanka přináší výběr z prozaické tvorby jedenácti současných norských autorů, z nichž většina je zatím v českém prostředí neznámá. Antologie přibližuje pohled nastupující spisovatelské generace na současné Norsko, v němž její představitelé akcentují především téma identity člověka 21. století, která je nabourávána složitými rodinnými vztahy, komplikovaným postojem člověka k sobě samému a vykořeněným životem v bohatém sociálním státu.

Žánrově představují vybraná díla pestrou škálu textů od vtipných bajek, tíživé dystopie, novodobé interpretace biblických událostí, pseudohistorického dokumentu po minimalistické psychologické povídky či román o více než stovce vypravěčů. Každá ukázka v norském originále je zrcadlově doplněna českým překladem a medailonem autora, čítanka obsahuje rovněž bibliografii českých překladů z norštiny za období 1990–2016 a doslov přední české překladatelky z norštiny Jarky Vrbové. Kniha je určena jak studentům a zájemcům o norštinu, tak všem těm, kdo vyhledávají kvalitní současnou beletrii.

Nakladatelství: Labyrint
Překlad: kolektiv pod vedením Barbory Grečnerové
Rok vydání: 2016
Počet stran: 252
Doporučená cena: 299 Kč kosmas.cz


Norská velvyslankyně navštívila Zlínský kraj (1)

(Norsko - Zlín, 26. 10. 2016 14:49)

"Množství energie, přívětivost a optimismus, na který člověk narazí v celém Zlínském kraji, je něco naprosto obdivuhodného. Navíc jsem velmi potěšena, když vidím, že Norské fondy jsou velmi dobře využívány v regionu, který mi svým přírodním bohatstvím připomíná Norsko.“
Těmito slovy shrnula norská velvyslankyně Siri Ellen Sletner své dojmy z dvoudenní návštěvy Zlínského kraje.
Ta byla zahájena návštěvou centrály Hamé v Kunovicích. Tato potravinářská firma, která je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, byla minulý rok koupena norskou skupinou Orkla. Ta vlastní v České republice již několik let další významnou firmu, výrobce potravin Vitana. Hamé se tímto stalo součástí největšího norského producenta potravin, který má v plánu další expanzi ve Střední Evropě. Na setkání s generálním ředitelem Hamé Martinem Štruplem, byla velvyslankyně Sletner informována o činnosti firmy a zároveň byla provedena po továrně v Kunovicích. Ve Zlíně, hlavním městě Zlínského kraje, se uskutečnilo několik vrcholných schůzek. Na jedné z nich informoval hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák paní velvyslankyni Sletner o hlavních ekonomických a sociálních problémech, kterým Zlín čelí. Pan Mišák také nabídl velvyslankyni jízdu v legendárním výtahu v Baťově mrakodrapu. V této budově sídlí krajský úřad.
Paní Sletner se dále setkala se starostou Zlína panem Miroslavem Adámkem. Ten jí popsal obdivuhodnou tradici podnikání ve městě Zlín, které se datuje až k dobám Tomáše Bati. Dále zmínil, jaká opatření město přijalo, aby zajistilo svým občanům ekonomický růst a prosperitu. Z tohoto hlediska je dobré zmínit, že Zlín a norská města intenzivně pracují na implementaci velkého množství konceptů Smart City.
„Z hlediska hledání chytrých řešení pro typické problémy měst-  dopravní zácpy, správa odpadu či energetická úspornost - mají norská města velmi cennou zkušenost. Vzhledem k tomu, že město Zlín by se velmi rádo norským zkušenostem přiučilo, doufám, že zahájíme náš dialog co nejdříve“, prohlásila paní velvyslankyně.
Norské fondy hrály pochopitelně při cestě paní velvyslankyně po Zlínském kraji klíčovou roli. Jedním z hlavních cílů fondů je snižovat ekonomické a sociální rozdíly mezi členskými státy EU. Z tohoto hlediska využil Zlínský kraj aktivně příležitostí, které fondy nabízejí, a zajistil si tak financování kompletní rekonstrukce prenatálního oddělení v místní krajské nemocnici. Kromě toho zafinancovaly Norské fondy pilotní projekt, který má za cíl převést náhradní rodičovskou péči z ústavů na pěstouny. Návštěva Zlínského kraje byla zakončena prohlídkou muzea pod otevřeným nebem v Rožnově pod Radhoštěm a prohlédnutím arcibiskupského paláce v Kroměříži. Obě dvě místa získala podporu z Norských fondů, čímž bylo umožněno přežití významnému kulturní dědictví. „Projekt byl proveden ve spolupráci s norskými experty, čímž došlo v praxi k vytvoření kulturního dialogu mezi Českou Republikou a Norskem. Výsledkem je hlubší chápání kulturní diverzity jako prostředku, který posiluje naši jednotnou evropskou identitu,“ prohlásila na závěr paní velvyslankyně.

Norská velvyslankyně navštívila Zlínský kraj (2)

(Norsko, 26. 10. 2016 14:45)

"Množství energie, přívětivost a optimismus, na který člověk narazí v celém Zlínském kraji, je něco naprosto obdivuhodného. Navíc jsem velmi potěšena, když vidím, že Norské fondy jsou velmi dobře využívány v regionu, který mi svým přírodním bohatstvím připomíná Norsko.“ - Těmito slovy shrnula norská velvyslankyně Siri Ellen Sletner své dojmy z dvoudenní návštěvy Zlínského kraje. Ta byla zahájena návštěvou centrály Hamé v Kunovicích. Tato potravinářská firma, která je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, byla minulý rok koupena norskou skupinou Orkla. Ta vlastní v České republice již několik let další významnou firmu, výrobce potravin Vitana. Hamé se tímto stalo součástí největšího norského producenta potravin, který má v plánu další expanzi ve Střední Evropě. Na setkání s generálním ředitelem Hamé Martinem Štruplem, byla velvyslankyně Sletner informována o činnosti firmy a zároveň byla provedena po továrně v Kunovicích. Ve Zlíně, hlavním městě Zlínského kraje, se uskutečnilo několik vrcholných schůzek. Na jedné z nich informoval hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák paní velvyslankyni Sletner o hlavních ekonomických a sociálních problémech, kterým Zlín čelí. Pan Mišák také nabídl velvyslankyni jízdu v legendárním výtahu v Baťově mrakodrapu. V této budově sídlí krajský úřad. - Paní Sletner se dále setkala se starostou Zlína panem Miroslavem Adámkem. Ten jí popsal obdivuhodnou tradici podnikání ve městě Zlín, které se datuje až k dobám Tomáše Bati. Dále zmínil, jaká opatření město přijalo, aby zajistilo svým občanům ekonomický růst a prosperitu. Z tohoto hlediska je dobré zmínit, že Zlín a norská města intenzivně pracují na implementaci velkého množství konceptů Smart City. „Z hlediska hledání chytrých řešení pro typické problémy měst-  dopravní zácpy, správa odpadu či energetická úspornost - mají norská města velmi cennou zkušenost. Vzhledem k tomu, že město Zlín by se velmi rádo norským zkušenostem přiučilo, doufám, že zahájíme náš dialog co nejdříve“, prohlásila paní velvyslankyně. Norské fondy hrály pochopitelně při cestě paní velvyslankyně po Zlínském kraji klíčovou roli. Jedním z hlavních cílů fondů je snižovat ekonomické a sociální rozdíly mezi členskými státy EU. Z tohoto hlediska využil Zlínský kraj aktivně příležitostí, které fondy nabízejí, a zajistil si tak financování kompletní rekonstrukce prenatálního oddělení v místní krajské nemocnici. Kromě toho zafinancovaly Norské fondy pilotní projekt, který má za cíl převést náhradní rodičovskou péči z ústavů na pěstouny.

Ostrá kritika Evropské unie viděno z Africké unie, zejména do Prahy přátel Miloše Zemana!

(Dr. Jan Svoboda, Johanesburg, Jihoafrická republika, Africká unie, 25. 10. 2016 16:26)

Vážení,
Po měsích putování po světě jsem si opět prohlédl fotografie, které jsme si v Praze v létě udělali. Pro zanedbananost okolí Dvorců či prostředí obbchodního střediska na Budějovické obtížně hledám srovnání v zašlých slumech a smetištích zemí třetího světa ( i čtvrtého i mimozemského 5.světa i dalších periférií Galaxie- poznámka editora). Ale na obranu Prahy 4 je třeba říci, že i na Pražském hradě se nevyvážejí odpadkové koše, i v době nejvyšší turistické sezony ( zato je všude policajtů, tajných, různých Mossadů Židů i židů a protiteroristických vojenskýchj po zuby ozbrojených jednotek . fotky redakce SN má - Jednotek samopalníků, kulometníků a RTG-rámů. Za to vše se požaduje nehorázné vstupné. Pán Hradu ing. Miloš Zeman tem ovšem má místo pro velebení svých čínských šéfů z Pekingu a rozdává medaile komunistům StBákům a podoným marxistickým zrůdám… poznámka editora)
Kromě toho Praha zapáchá, všude převládající puch cigaretových orgií na pražských ulicích či zastávkách (nemluvě o restauracích) nenalézá porovnání ve světě, ve kterém se pohybuji (redakce SN má k dispozici i stížnosti řady mimozemských entit, že podobný bordel, jako je v okolí Pražského Hradu, zejména za vlády Zemana se Sobotkou se nevidí u mnoha sluncí v této Galaxii, natož v jiných galaxiích - poznámka editora). Je pravěpodobné, že moje korespondence skončí v odpadkovém koši, nicméně jsem měl potřebu alespoň písemnou formou formulovat aspoň některé aspekty atmosféry Prahy, které možná obyvateli Prahy nepřijdou, ale za které se, za sebe a i před svými hosty z ciziny stydí. /red. upraveno)