Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vůně fialek – František Růžička

9. 10. 2017

V listopadu minulého roku (2016) se v mé poště objevila dosud nepoznaná tiskovina „Newslatter Pravého břehu“ s nosným článkem na titulní straně „Nenechme si vzít 17. listopad!“ jako prohlášení Pravého břehu k výročí sametové revoluce. Koho by to nezaujalo… A tak jsem se znovu seznámil se starými tvářemi (trochu tučnějšími) z doby tehdejší. Ovšem se smíšenými pocity, vždyť právě tyto tváře mají na svědomí další vývoj s vítězstvím těch, kteří měli být pohřbeni na smetišti za oponou či v propadlišti politických dějin.

Přiznám se, že už se dlouho ničemu nedivím. Opis z textu: „Agresivní politika Andreje Babiše a agilních socialistů… Manipulace veřejnosti… Řízené vyvolávání nenávisti vůči živnostníkům a podnikatelům… Zběsilé chrlení zákonů s cílem omezit svobodu… Centrální evidence účtů… Krok za krokem vracení do starých časů“!!!

Je mi zcela lhostejné, kdo je pod tím textem podepsán. Učedníček Benda, Miláček Saša, Princezna Koloběžka… Vše podtržené novodobou strategií think-tanku Pravý břeh, založeným přáteli politika a politologa Petra Fialy.

Opravdu lhostejné. Mám totiž své neblahé a osobně potvrzené zkušenosti. Smutná zhrzenost pravicového myšlení. (V roce 1969 označen jako nositel pravicových myšlenek a oportunista, po Listopadu na barikádách OF.) Z dalšího vývoje například:

● Vítězné tažení komunistů od prvních svobodných, nikoliv demokratických voleb. Porušení předvolebního klidu… Nezávislý kandidát se 4 000 hlasy nebyl zvolen do zastupitelstva, zatímco členům bolševické strany stačilo 700-800.

● Nezanedbatelná podpora Hradu pro ODA, zatímco živnostníci třeli bídu a vysypávali kasičky.

● Velký ekonom následně ujišťoval, jak je bude po volbách podporovat, poslal jim dokonce dopisy a telefonicky agitoval.

● Následně se na ně z vysoka .xxx. a strategicky je zašlapával. Velkopodnikavcům však zhasl, nevydal potřebné zákony a nasypal jim nejrůznějším privatizačním způsobem.

● Vítězného úspěchu bylo dosaženo, když zcela zlikvidoval i střední třídu. Získal však panoptikální publikum. To vše se svou osvícenou občanskou stranou.

Jó, jó, to byly doby žňové. Že bychom to znovu vyhrabali a dále v tom pokračovali? Někdo říká, že volič je blbý. Druhý oponuje, že volič vůbec není blbý. Takže si vyberte. Hlavu do dlaní a spolu s nejlepším ekonomem světa počítejte. Třeba vám vyjde, koho tentokráte zvolit???

Ale zpět k „Newsletteru“. Nulté číslo vyšlo v červnu 2016. „Evropa nemůže popadnout dech. Chybí selský rozum. Vláda chudým bere a bohatým dává…“

● Ale, ale, Černý Petře, že by rozumem překypovala právě jen ODS? A komuže to nadělovala, aniž vrátila restituční náležitosti, např. z „rozprivatizovaných“ JZD?

Září: „Chci ombudsmana normálních lidí.“

● Pro koho? Že by tou hranicí normálnosti bylo modré stádo s hlavou vůdčího berana s gulema?

Říjen: „Čs. zemědělství s plíživým návratem do dob socialismu.“

*Kdopak nám to díky zahraničním řetězcům vytěsnil českého sedláka z domácího trhu?

Listopad: „Babiš umí chodit v podnikání, ale neumí řídit stát. Nová ODS tohle dokáže překonat.“

● Kam se poděly a kde skončily výsledky našeho umu řízení státu? Proč se neřešily miliardové daňové úniky? Jak se otevíraly nůžky sociální politiky ve srovnání s vyspělejším západním světem? Proč se nezavedly registrační pokladny hned po roce 1992, kdy to živnostníci a podnikatelé navrhovali? Ano, ano, nová ODS bude jako nová KSČ. Trafiky jen pod naším vedením. Bez byrokracie, bez projídání, bez promarnění lepšího zítřku!

Prosinec: „Člověk potřebuje někam patřit, aby byl šťastný. Bez ohledu na to, v jaké kvalitě se to zrovna nachází.“

● Sluníčko sedmitečné-fialové. Po kolena v bahně a bídě, hlavně, že nám nad hlavou bude vlát vlajka čistá, modrá a hrát hymna levandulová. Fialově levandulová.

Červen: „Kdo stvořil Babiše? Problémy českého školství. Dobré školy dělají dobří učitelé!“

● Moudrost nad moudrost. Věštba Sibylina. Stačí zalistovat v historicko-hospodářském vývoji o tom, jak se parcelovaly PZO, jak se dále „rozkulačovalo“ socialistické velkozemědělství a zbylé družstevní podniky i s širými lány… Restituční nároky nevyrovnané. Téměř denně slyšíme či čteme o problémech ve školství a nespokojenosti učitelského sboru od mateřských školek až po univerzity. Takže: dobré školství dělají dobří ministři! Komu pak se to nepodařilo a dnes by chtěl řídit celou Evropskou unii?

Nebuďme nespravedliví k ostatnímu písemnému projevu. Nejen Metro, ale i jiný tisk přinesl kritické hodnocená návrhu státního rozpočtu na příští rok od opoziční ODS. „Místo rozdávání peněz daňových poplatníků jen někomu by vláda měla snížit daně všem, a nechat tak lidem v peněženkách víc peněz.“

Plác, žbluňk šutrem do vody. „Proč už to jen neudělala ta naše modrá vláda?“

Bezesporu poučnou stať přinesl Týdeník ECHO (č. 14/2017) ve formě rozhovoru s šéfem ODS Petrem Fialou. Tak snad jen všetečnou otázku. Že by právě jen politolog uměl správně řídit stát??? „Já mám opravdu premiérskou ambici a třeba to vyjde. To klidně může vyjít. A když budu premiér, můžu ovlivnit i školství.“ Dokonce i ministerstvo vnitra a vězeňskou službu… Možná i uranové doly!

Aby to nebylo tak urážlivé a jednostranné, připomeňme ještě stať Lenky Zlámalové „Pád středních vrstev do průměrnosti“ (Týdeník ECHO č. 8/2015). „Existují velmi rovnostářské země s velmi silnými středními vrstvami, jako je Dánsko nebo Norsko, Slovinsko… A pak jsou rovnostářské země bez silné střední vrstvy, jako je ČR nebo Slovensko.“

Co mají společného nejbohatší, nejcivilizovanější země s nejvyšší kvalitou života? „Mají tvořivou ekonomickou elitu. A pak širokou střední třídu živnostníků a vzdělaných profesionálů, inženýrů, konstruktérů, právníků, vědců, lékařů, akademiků, intelektuálů, architektů, kteří mají ambice a otevřené šance dostat se mezi elitu.“

Jak jasné, výstižné a jednoznačné. To jsme ale v době vlády ODS ještě nevěděli. Takže: střední třída chcípla na úbytě. Ale nezoufejte! Stále nám zbyla ta libá až omamná vůně fialek.

Neboť: „O tom, co je pravicové, nerozhoduje Klaus, ale já.“ (Rozhovor předsedy ODS pro LN 6. 6. 2015 s velice půvabně vyvedenou ilustrační fotografií, kdy jako by práskal bičem kolem sebe a v rozevřených mozolnatých dlaních by chtěl rozdrtit každého třídního nepřítele.) Pan profesor a emeritní rektor MU (také svého času ministr školství) v něm mj. reagoval na vyjádření V. Klause, že na postojích ODS neshledává nic pravicového. „O tom, co je, nebo není pravicové, rozhoduji já, neboť jsem dvacet let psal o tom, co by měla být pravice.“

Ale nechme toho! Stejně jsou to jen a jen předvolební kecy… Boj proti byrokracii. Nebudete platit daň z převodu nemovitostí. Zjednodušení legislativy. Pozvednout zemědělství, nepřevážet produkty z jednoho místa na druhé. Bezradnost EU. Jsme energeticky nesoběstační. Neumíme si poradit s imigranty. Vyčistíme právní džungli, ve které se už nikdo nevyzná… Alfa, omega. Věřit, věřit a zase věřit až na věčné časy.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1420251.jpg

Postavíme novou dálnici do Nažidel (z druhotných surovin)

p1410716.jpg

Nikdy nemáme zpoždění

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář