Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svátek květin ‒ František Růžička

27. 10. 2019

Je konec léta a tráva divně voní… Přiznám se, že už ani nevím, nelze to ani nikterak zpětně spočítat, pokolikáté již projíždím obcí Čimelice v píseckém okrese. I letos se zde ke konci měsíce srpna konala již tradiční výstava květin „Čimelice 2019“. Nejen výstava květin, ale i zahradních doplňků a drobného zvířectva, spojená s prodejem. Lidí plné uličky, park, zahrada, náměstíčko, abych neurazil oslovením „náves“. Vždyť nedaleko za rybníčkem stojí čimelický zámek, stále stánek rodu Schwarzenbergů. Kdysi v dobách socialistického školství tam sídlila Filmová škola, kterou prošli mnozí současní „filmoví velikáni“. Dnes je opuštěný, jen s jedním správcem. Nerad bych provokoval myšlenkou, jak by dopadl pod „správou azylantů“… Věnujme se raději vůni a kráse květin, neboť ta politika příliš nevoní, i když se tu a tam objeví nějaká ta fialka nebo „fiala“ vonná.

Areál Zámecké zahrady si letos přivlastnil také doprovodné akce. „Barvy Afriky“ ‒ prodejní výstavu obrazů malířky Radu Tesaro. „Kouzlo okamžiku“ ‒ poetická zákoutí s obrazy malířky Míši Velíškové Mackové. „Z pohádky do pohádky“ – tajuplnou cestu za pohádkou výtvarnic Evy a Jany Ďurčových. Dále pak dílčí části: Zahradnický svět/V barevném království/Květy první republiky. Zároveň s ohlédnutím za historií zdejších květinových výstav.

Areál u sportovní haly předvedl výstavu drobného zvířectva, posezení s hudbou, stánkový prodej, občerstvení a další kulturní program.

Areál zámeckého parku pak se stánkovým prodejem a bohatým občerstvením. Místní podnikatelé si mnuli spokojeností ručičky a konzumenti naplněná volátka.

Nezapomeňme, že na realizaci programu se mediálně i finančně podílela řada partnerů a sponzorů, zejména pak místní, dnes již věhlasný prodejce koupelen a kuchyní ‒ SIKO. Mottem letošní výstavy bylo: „Zahrada patří dětem.“

Na vytvoření expozic bylo použito několik tisíc hrnkových i řezaných květin. Celková plocha více než tři tisíce plošných metrů. Nechyběly ani kaktusy, sukulenty, okrasné dřeviny, masožravé rostliny, bonsaje, ale také speciálně vypěstovaný sortiment skleníkové zeleniny. Radost pohledět. Bohatá přehlídka cuket, tykví a slunečnic. O dobrou náladu při zahájení se postarala dudácká muzika ze Strakonic, při dalším průběhu Cikánská kapela s multiinstrumentalistou Milanem Deméterem.

─────

Bohužel, nic netrvá věčně. Ani ta láska k jedné slečně. Nejspíše ani další čimelická výstava už nebude v kalendáři. Hana a Miloš Chválovi se letošním 33. ročníkem loučili, neboť ukončují své podnikání v zahradnictví, takže i organizaci květinových výstav. Zahradnictví mají předat novému provozovateli a ten zatím o pořádání výstav neuvažuje. Na závěr proto popřáli mnoho radosti z nakoupených a pěstovaných květin ve vlastních zahrádkách.

─────

Čimelické květinové výstavy mají prvopočátek v roce 1962, kdy v rámci „Čimelického léta“ byla uspořádána malá výstava květin v zámku. Tehdy jí navštívilo 400 návštěvníků. Výstavy úspěšně pokračovaly v místní škole a od roku 1966 v areálu současného zahradnictví s pochopením pana Hladíka. Tak jak rostly květinky, rostl postupně i počet návštěvníků. Byla to především záslužná práce mnoha dobrovolných pracovníků, nadšenců. O další rozvoj v osmdesátých letech se zasloužil i předseda místního JZD, také místní organizace svazu žen. To už se návštěvnost pohybovala na úrovni 35-40 tisíc… Po roce 1990 se život v mnohém změnil. Zavedené věci a pořádky zanikly, vyvstaly nové možnosti, zájem mnoha lidí se obrátil jiným směrem. V té době přebírají štafetu Ing. Hana Chvalová a Ing. Miloš Chval. Od roku 1995 měli zahradnictví v pronájmu, věnovali se produkci zeleniny a květin. Po vstupu do EU díky lacinému dovozu, poklesla poptávka o místní produkci zeleniny, ta se přestala pěstovat. Postupně se rozvíjí zahradnické služby a pravidelně se konají další výstavy. Objevují se odborná témata, nový sortiment květin, umělecká díla. Návštěvnost představovala kolem 25 tisíc, téměř sto vystavovatelů a prodejců. Akce probíhají za podpory obce Čimelice a řady příznivců.

Chvalovi ke svému ukončenému působení uvedli, že pokud přinesli radost v podobě vypěstovaných květin a potěšili svými nápady při pořádaných výstavách, pak jejich namáhavá a snaživá práce nebyla vůbec zbytečná. Byli by rádi, kdyby v tak dlouhé tradici bylo i nadále pokračováno. Popřáli hodně lásky a radosti i ke květinám, přeneseným do mnohých zahrádek v blízkém i dalekém okolí.

František Růžička (Hlas svědomí)

p12702391.jpg

Čimelický zámek

p13604271.jpg

Zahrada plná květů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář