Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mariánský podzim ‒ František Růžička

21. 10. 2020

Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dal, zdraví dal… Tak nějak jsme se mohli těšit na mariánskolázeňské kolonádě, jak bylo uvedeno dřívějším článkem „Trhy v lázních“. I ty se konaly v rámci Mariánského podzimu 2020 a Mezinárodního folklórního festivalu. Pro dny posledního zářijového týdne byl připraven opravdu pestrý program.

Na začátek si dovolím uvést tradiční výlety připravované pravidelně pro lázeňské hosty: Projížďka po Mariánských Lázních (250 Kč); Karlovy Vary (470); Františkovy Lázně + Cheb (430); Okružní jízda kolem Kynžvartu, Bečova a Lokte (600); Klášter Teplá (390); Plzeň s pivovarem (640).

Jako další dílčí program:

  • Ve čtvrtek odpoledne „Košt moravského vína“ za hudebního doprovodu hudby Villa Patriot.
  • V pátek „Krátké dostaveníčko s Rozmarýnem“ na kolonádě, „Procházka dudáků po městě“.
  • V sobotu „Krojovaný průvod městem“ v doprovodu Dechového orchestru mladých ze ZUŠ Mariánské Lázně. Odpoledne pak program pro děti u Lesního mlýna. Pro dospělé „Roztančená kolonáda“ s Rozmarýnkem, kozácké písně, kejklíři, české tance. Nelze opomenout celodenní „Řemeslný jarmark“.
  • V neděli pořad „Mariánky snídají s Marjánkem a Villou Patriot na kolonádě a písně z Dolních Dunajovic. Pokračování „Řemeslného jarmarku“.

Kdo by se netěšil, když bylo tak příjemné podzimní počasí. Jak ale bylo již uvedeno – všeho do času! Lázeňští hosté z Německa začali balit kufry hned při prvních zprávách, že dojde k celorepublikovým opatřením a honem, honem se vraceli domů, aby neriskovali pobyt v karanténě, nebo dokonce uzavření hranic. Rázem bylo všechno jinak. Již tak poloprázdné hotely se ještě více vylidnily. Ale nic není ztracené, další a další domácí hosté zase přijížděli. Parkoviště před naším hotelovým komplexem (Děvín) bylo znovu téměř plně obsazené. Ono to s tím parkováním v lázeňských městech není opravdu jednoduché, a tak řidiči dbají na to, aby měli svůj dopravní prostředek co nejblíže s možností použití k výjezdu do krásného okolí Slavkovského lesa.

Jenže: on v letošním roce nebyl problém jen v tom parkování, ale i při výběru vhodného lázeňského zařízení. Pokud se vám podařilo získat pobytový voucher, mohli jste se radovat. Mnohá lázeňská zařízení však tyto poukazy odmítala přijímat. Hlavním důvodem byl strach, že poukazy nebudou státem uhrazeny… Názorný příklad, že nic není jednoduché, jak to hlásají naše sdělovací prostředky. Ale i tak: kdo měl nebo má možnost sledovat průběžně reklamní politiku těchto zařízení, mohl dojít k zajímavým poznatkům… Vouchery nebereme, ale máme pro vás novou vlastní kalkulaci pro pobyt a – poskytneme vám 20% slevu. Výhoda, nebo nevýhoda? Musíte umět počítat. Tvrdím, že negativním vrcholem bylo, když vás při rezervaci „donutili“ zaplatit předem. Ihned. Bez toho ‒ žádná rezervace. Pak jim věřte, že na to sami nedoplatíte. Kupujete zajíce v pytli a nevíte, zda vám neuteče.

Povznesme se! Už jsme na konci celkem zdařilého pobytu, tak míříme k domovu. Po sobotní vydatné a ledové spršce znovu pohoda na silnici. Krátké polední občerstvení v restauraci „U zeleného stromu“ v Nepomuku, tradičně dobrá polévka a vlídná obsluha. Dobrá káva v Protivíně.S dobrým pocitem přistáváme v jihočeské metropoli.

František Růžička, České Budějovice

p15902561.jpg

Rázem je všechno jinak

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář