Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatováclavské setkání ‒ František Růžička

22. 10. 2020

Jak můžeme se zpětným pohledem konstatovat, s oslavou státního svátku svatého Václava a „Dne české státnosti“ to v letošním roce nebylo právě jednoduché. Již dopředu nám v Jihočesku pan starosta Českého Krumlova oznámil, že Svatováclavské slavnosti se konat nebudou. No a v Praze to bylo s komplikacemi a „množstevním“ omezením. Průvod od Pražského hradu pouze pro pozvané. Rovněž tak Národní pouť ve Staré Boleslavi. Naštěstí vše bylo možné sledovat prostřednictvím televizních obrazovek. Alespoň jsme nezmokli ‒ jako pan prezident Václav Klaus s manželkou. Komu čest, tomu čest, tradice je tradice a jeho příznivci to ocení.

Prozřetelně se zachovali v Mariánských Lázních, kde se uskutečnil XIII. ročník svatováclavského setkání lidí dobré vůle. Konal se totiž již v sobotu 12. září a jeho program trval celý den bez omezení. Byl pořádán hotelem Krakonoš s. r. o. a Parkem Bohemium za podpory Karlovarského kraje, Města Mariánské Lázně, Jezdecké akademie, Autospektra 2000, s. r. o., AKV Karlovy Vary a. s., Technického a dopravního servisu s. r. o… Doprava byla zajištěna kabinovou lanovkou po celý den, stejně jako místní linkou MHD každých 30 minut. Parkování pro osobní dopravu ze zcela pochopitelných důvodů značně omezeno.

Návštěvníci akce se mohli těšit z tradičních slavností se středověkou tématikou – rytířský turnaj na koních, staročeský jarmark, rytířská družina, ukázka palných zbraní, gotické šermířské souboje, ukázky středověkých řemesel. Kromě jednotlivých vystoupení a možnosti vyzkoušení si akrobacie se nezapomnělo na Připomenutí státního a křesťanského svátku svatého Václava se společnou modlitbou. K dobré náladě přispěla kapela „Starší páni z Tachova“. Doprovodný program se konal v Parku Bohemium, ale o návštěvě tohoto atraktivního areálu také až někdy později.

Dodejme na závěr, že v rámci akce proběhla ekumenická mše za účasti církevních představitelů (přítomni: emeritní arcibiskup pravoslavné církve, farář pravoslavné církve, farářka církve ČSH, farář církve českobratrské evangelické, kazatel církve křesťanských společenství) a tradiční průvod svatého Václava s družinou… K příjemnému posezení v kavárně hotelu Krakonoš, který se může chlubit celou řadou certifikátů, máme kritickou připomínku: neservírují bezkofeinovou kávu, která dnes již patří do běžné nabídky obdobných zařízení.

I tak poděkování patří všem zainteresovaným s přípravou rozsáhlé akce v době tak nepříznivé. S pozdravem od Krakonoše i dalších pohádkových postaviček.

22. 9. 2020

František Růžička, Mariánské Lázně

p15903771.jpg

Strážce Krakonoš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář