Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hamáčkův předvolební „tah J. Luxem“

7. 10. 2021

O lidovcích je známo, že pro své přežití udělají cokoliv: spojí se třeba i s ďáblem. A pravdou je rovněž to, co prohlásil jistý, nejmenovaný politický matador, že totiž „dnešní lidovci jsou sociální demokraté, kteří chodí do kostela“. Připomínám to proto, aby bylo zřejmé, jak to souvisí s momentálně tolik diskutovaným vyjádřením předsedy ČSSD J. Hamáčka.

Nerad bych poměry v této straně „trivializoval“, ale právě probíhající debata o tom, koho by volil J. Lux, je jaksi mimo mísu. Nikdo to totiž neví. Dokonce ani vdova po tomto politikovi. Tvrdí-li něco jiného, pouze si vymýšlí – 15 let od jeho smrti. A za to ji Pánbůh sotva pochválí…

Kdo pozorně sleduje vývoj v obou stranách, ČSSD a KDU-ČSL, tomu nemohlo uniknout, co všechno mají tyto strany společného. Hlavně vnitřní rozvrat, který je charakteristický pro politické strany těsně před jejich zánikem. Dnes jsou obě tyto partaje ve stádiu klinické smrti: brzy je čeká politický „funus“.

Psal jsem o tom již opakovaně, a proto odkazuji na své starší články. Od začátku letošního roku jsem KDU-ČSL „přeřadil“ z kategorie „umírajících“ stran ke stranám již „mrtvým“. Současná bouře v lidovecké sklenici vody to jen potvrzuje. KDU-ČSL je již v této chvíli spolehlivě „po smrti“.

Poslední televizní debata před parlamentními volbami, kterou ve středu 6. 10. 2021 moderovala (velmi špatně) S. Witowská, potvrdila, že J. Hamáček se v politice pohybuje jako „ryba ve vodě“ – na rozdíl od jiných, polomrtvých ryb typu P. Fialy nebo až přespříliš agresivního „ředitele zeměkoule“ V. Rakušana.

Ze všech přítomných předsedů stran a hnutí se právě J. Hamáček vyjevil jako nejzkušenější a nejpohotovější. Zúročil tak svá „učednická léta“, strávená mezi Mladými sociálními demokraty. Ostatní předsedové to mohou socanům jen závidět. A politický „nováček“ R. Šlachta byl zase v této debatě nejautentičtější. Všichni další zúčastnění politici hráli jen druhé housle. Po celé dvě hodiny živého televizního vysílání jsme neviděli a neslyšeli nic zajímavého, co by mohlo občany udržet u televizních obrazovek. Bylo to slabé, slabé, velice slabé…

                                                                     ─────

josef-lux-s-bublinou.jpg

Hamáček řízl do „živého masa“…

„Váš hlas pro sociální demokracii je hlasem pro zachování životních jistot pro zaměstnance, důchodce, rodiny s dětmi. Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL. Koalice SPOLU vás nereprezentuje, hlas pro SPOLU je hlasem pro ODS. S KDU-ČSL jsme prosadili zvýšení rodičovské, důchodů i přídavků na děti, ODS byla proti. Máme hodně společného a jsem přesvědčen, že kdyby v této situaci volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii.“ (Lidovky.cz, 7. 10. 2021, 9:54)

Tak zněla autentická předvolební výzva J. Hamáčka ve vztahu k voličů KDU-ČSL, kterou se naprosto nečekaně, nejspíš mimo původní plán, obrátil předseda ČSSD na voliče KDU-ČSL, a to s odkazem na někdejší spolupráci obou stran ve vládě B. Sobotky (2014-2017). K tomu jen poznamenám něco, nač J. Hamáček zapomněl. Byli to předsedové obou stran, B. Sobotka a P. Bělobrádek, kdo „ohnutím“ tzv. lustračního zákona ve prospěch A. Babiše způsobili, že se stal místopředsedou vlády a ministrem financí.

Byli to oni dva předsedové stran, kteří A. Babišovi de facto „vydláždili cestu k moci“. To je zase ta druhá strana mince této nepříliš zdařilé spolupráce ČSSD a KDU-ČSL. Lidovci již pochopili, že udělali chybu, kterou nelze vzít zpět. Hamáček z toho i po letech dělá div ne zásluhu. Asi ještě nepochopil, že dějiny se nedají „přepisovat“ podle toho, jak se to někomu hodí. Je to spíše ostuda – nejen těchto dvou stran, ale celé naší politické reprezentace, která tento hanebný stav dopustila. Jak může někdo kritizovat A. Babiše, když s ním několik let seděl ve vládě? Je to jen obyčejné pokrytectví politiků jistých stran a hnutí. Nic víc.

Někdo může Hamáčkovo prohlášení označit za obyčejnou drzost a nepřípustné „lanaření“ pár hodin před volbami, kdežto jiný naopak za docela realistické zhodnocení zoufalého stavu, v němž se KDU-ČSL vinou svého nekompetentního vedení ocitla. Jestliže se musí vdova po J. Luxovi zaklínat odkazem svého muže a vyzývat spolustraníky, aby volili koalici SPOLU, pak je to jasným potvrzením toho, že to s KDU-ČSL musí být hodně, ale hodně zlé…

─────

Za koho hovoří poslanci lidovců?  Pouze za sebe!

Politická obratnost a pohotovost J. Hamáčka způsobily, že to trvalo několik hodin, než šokovaným lidovcům (vedení této strany, nikoli řadovým členům) konečně „docvaklo“, co se to vlastně v této debatě odehrálo. Hamáček totiž vyzval voliče „umírající“ (nebo již „mrtvé“?) KDU-ČSL, aby dali svůj hlas raději ČSSD, a to s odkazem na expředsedu J. Luxe.

Ostatně – proč by to J. Hamáček neudělal, když je současná, tříprocentní KDU-ČSL v tak žalostném stavu? Do něho se dostali lidovci vlastními silami. Nebylo to žádné spiknutí ani úklady organizované zvenčí, nýbrž jen bezbřehá nesoudnost, arogance a neschopnost dnešních funkcionářů této strany, kdo dostal tuto skrz naskrz prohnilou partaj na „máry“. Za J. Luxe by se něco takového nikdy nemohlo stát. Komu čest, tomu čest!

To, že se nakonec po určité prodlevě ozvali také dva poslanci za KDU-ČSL z problematické „partičky“ okolo P. Bělobrádka, M. Jurečka a M. Výborný, by nás nemělo mýlit. Jsou to právě oni dva (kromě nich a P. Bělobrádka mi tam chybí ještě dvě beznadějně provařené černoprdelnické figurky: „studenoválečník“ J. Bartošek a vesnický „podvodníček“ O. Benešík), kteří se rozhodli reagovat na „rozhořčení“ vdovy po J. Luxovi.

Bylo to zase jedno z mnoha lidoveckých „divadýlek“: nikdo přece nemůže vědět, jak by dnes reagoval na současný stav politiky J. Lux. Neví to samozřejmě ani V. Luxová, i když se tváří jako vševědoucí Pýthia z Delf. Ví o tom stejné málo jako ti ostatní „černoprdelníci“.

─────

„Pologramot“ M. Jurečka je ostudou KDU-ČSL!

Čistě pro informaci čtenářů SN jen zopakuji, co napsal předseda KDU-ČSL M. Jurečka ve svém vyjádření (s pravopisnými chybami, které jsem vyznačil červeně) na Twitteru:

„To[,] co jsi dnes použil[,] Honzo @jhamacek[,] v debatě za argumentaci[,] je hodně za hranou férové diskuse! Po tvém vyjádření mi volala Věra Luxová a teď i napsala za sebe i svou rodinu jasnou reakci! Omluva by[,] myslím[,] byla na místě.“ (Twitter, 6. 10. 2021, 23:09)

K těm pravopisným chybám poznamenávám pouze to, že čtyři chybějící interpunkční čárky v první větě, jsou doopravdy síla! U vsuvky „myslím“, u níž jsem ty čárky doplnil taky, lze tolerovat i psaní bez nich. Ale ta první věta je na jasnou „nedostatečnou“ z ČJ! U mě by M. Jurečka nemohl odmaturovat z češtiny ani náhodou – dokonce ani na desátý pokus! U politika, který chtěl být ve vládě, je to naprostá tragédie!

Vyjádření M. Výborného je aspoň bez chyb. Praví se v něm toto:

„Josef Lux by @CSSD nikdy nevolil! Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. @jhamacek v @CzechTV lže a vymýšlí si. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu. Josef Lux jako ideový otec čtyřkoalice by jistě podpořil projekt @SpoluKoalice.“ (Twitter, 6. 10. 2021, 22:14)

A do třetice text od V. Luxové:

„Důrazně odmítám tvrzení pana Hamáčka, že by můj manžel Josef Lux volil ČSSD. Já i moje rodina aktivně podporujeme koalici SPOLU a jako hrdí členové KDU ČSL vyzýváme všechny lidovce k volbě koalice SPOLU. Program ko(l)alice SPOLU je postaven na modelu socialně tržního hospodářství, který můj manžel vždy podporoval. Věra Luxová“ (Twitter, 6. 10. 2021, 22:33:29)

Z celé příhody okolo výzvy J. Hamáčka, adresované voličům KDU-ČSL, je zřejmé, že nebýt protestu V. Luxové, asi by se nic ve stranickém  sekretariátu na Karlově náměstí nedělo. Lux míval svůj sekretariát v Revoluční ulici, kousek od obchodního domu „Kotva“, jak si pamatuji ještě z 90. let 20. století.

─────

J. Lux je stejně vyčpělá „ikona“ jako V. Havel

Nebýt zmínky o J. Luxovi, dá se předpokládat, že i letošní volební kampaň by se obešla bez něho – jako mnohé jiné lidovecké kampaně z posledního desetiletí. O Luxovi se totiž v nedávné minulosti moc nemluvilo. Pro lidovce je to takové jejich špatné svědomí: nedokázali udržet jeho odkaz a dopustili (kvůli skandálům J. Čunka a slabému předsedovi C. Svobodovi), že tato strana vypadla z PS. Teď ji čeká repríza: vypadnutí další a konečné. Je to doopravdy prekérní situace.

Když tak sleduji ten „cvrkot“ okolo J. Luxe, říkám si, že je vlastně dobře, že se o něm mluví. Aspoň na chvilku si členové této strany uvědomí, kam až se ta jejich partaj pod současným, neschopným a nemravným vedením dostala. Je to situace, která se hodně podobá poměrům u socanů. Ti to nechali taky dojít tak daleko, že se dostali až na okraj propadliště dějin. Teď jim zbývá poslední krok – a bude hotovo!

Rovněž lidovce čeká stranický „funus“ – více než dvě dekády od smrti J. Luxe. Je dobré si to uvědomit. Většina dnešních funkcionářů již Luxe nezažila. Proto je tato strana na tom tak bídně. Neměli se od koho naučit, jak mají poměry v tradiční straně vypadat. Proto mě překvapuje, že to neví ani syn bývalého ministra Klausovy vlády – M. Výborný. Že by mu to jeho otec neřekl?

Před dvěma dny jsme si připomínali nedožité 85. narozeniny exprezidenta V. Havla. Dne 18. prosince uplyne deset let od jeho úmrtí. Přestože patřím k vytrvalým Havlovým kritikům, domnívám se, že letošní připomínka jeho jubilea by mohla být prospěšná pro celou naši společnost, která se jen ztěžka probouzí k normálnímu životu po rok a půl dlouhém omezení kvůli „covidu-19“. Budeme mít v té době již po volbách a možná se do konce roku dočkáme i nové vlády. O důvod víc, abychom se všichni zamysleli nad tím, jak dál.

Rozpačitá předvolební kampaň ukázala, že mnoha politikům směr dalšího vývoje jasný není. Vánoční čas by se měl stát i pro ně příležitostí, aby si srovnali myšlenky a uspořádali žebříček hodnot. Bez toho si cestu vpřed neumím představit.

7. 10. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář