Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dotace, dotace – František Růžička

5. 11. 2017

Nejspíše si nebudeme nalhávat, že dotace jako takové, jsou naprostou zvrhlostí v ekonomickém, ale i kulturně společenském životě. Natož potom v politickém, kde se stávají předmětem nejen verbálních přestřelek, ale celých válek. Zejména pak v době předvolební agitace. Oprosťme se v daném okamžiku od posuzování, jak je to s příspěvky (tedy také dotací) například pro kulturní instituce (třeba divadla, nebo neziskové organizace). Je však potřebné, aby v každém okresním městě byl soubor, který bude placen (možná částečně) státem, tedy od daňových poplatníků? A už vůbec nemluvme a nepišme o klubech sportovních, kde si hráči přijdou na pěknou rejži (gáži) a to díky „dotacím na provoz zařízení“…

V Jihočeském kraji právě vybublala aférka o dotaci ve prospěch a. s. AGPI Písek, účelově určená na rekonstrukci výrobny vajec (vida, co všechno už nevyrábíme) v dceřiné společnosti ve Vrcovicích nedaleko Písku. Místopředseda společnosti pro sdělovací prostředky uvedl, že společnost splnila všechny potřebné podmínky, což bylo potvrzeno i prováděnými kontrolami. Oznámení k vrácení dotace nebylo podloženo žádnými konkrétními argumenty!

Připomeňme, že v roce 2011 byly ceny vajec nízké a přišlo evropské nařízení, že od roku 2012 musí být vyměněny chovatelské klece za jiné. Proto byl uzavřen provoz v Táboře a stejně se uvažovalo o zavření provozu ve Vrcovicích. Chudáci slepičky ve stísněných prostorách. Což takhle, vrátit je do malých „slepičáren“, které stávaly pomalu za každou vsí? Dnes jsou vizitkou chátrajících trosek, pokud si je někdo včas nezprivatizoval a nepředělal na „rekreační objekt“.

Na základě uzavřených dohod však došlo k oživení tamní činnosti a je plně zajištěn dobrý chod. AGPI a. s. má vrátit 375 tis eur (cca 10 mil. Kč). Vedení společnosti to však vidí jako snahu poškodit její jméno v souvislosti s vedenou mediální kampaní kolem cikánského sběrného tábora v Letech u Mirovic a likvidací vepřína s místním názvem „Gigant“.

František Růžička

p1420796.jpg

Prasečák "Gigant", fi AGPI

p1420798.jpg

Okolí na příjezdu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář