Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední hold národní scény pro Jana Skácela

27. 11. 2018

V přeplněné velké obřadní síni strašnického krematoria vzdala takřka jednomyslně česká národní scéna svůj poslední hold osobnosti Mgr. Jana Skácela, který nás všechny symbolicky opustil v den státního svátku 17. listopadu 2018 ve věku 84 let.

pohreb-j.-skacela.jpg

Pohřeb dostal podobu státního pohřbu, přítomni byli také blízcí spolupracovníci Václava Klause. Rakev byla zahalena československou vlajkou, zazněla píseň Karla Hašlera „Ta naše písnička česká“ a na závěr státní hymna. Místo tradičních smutečních řečníků dostali slovo nejbližší přátelé a političtí souputníci Jana Skácela: David Macháček (Vlastenecká fronta), Jan Maloušek (Národní myšlenka), Michal Kubík (Národní strana) a Adam B. Bartoš (Národní demokracie). V projevech zaznělo, že 17. listopad po tomto dni dostává nový obsah a stává se svátkem Jana Skácela. David Macháček národní hnutí po smrti Jana Skácela přirovnal k sirotčím vojskům po smrti Jana Žižky. Zrodil se také nápad na zřízení knihovny Jana Skácela. K myšlence se aktivně také přihlásil Jan Skácel junior.

Na pohřeb Jana Skácela dorazilo mnoho Honzových přátel, představitelů národního hnutí, zastoupení měly také redakce Protiproudu a Parlamentních listů, představitel Dykovy a Háchovy společnosti PhDr. Josef Tomeš, šachisté a rodinní příslušníci. Z politických stran se pohřbu zúčastnili zástupci ČHNJ, Národní demokracie, dělníků, republikánů, národních socialistů a v neposlední řadě také moravští a slezští piráti (nejedná se o Bartošovy fetky, ale jiný politický subjekt).

Po oficiální části ve Strašnicích pohřeb pokračoval neformální vzpomínkou v restauraci na Císařské louce. Odkaz Jana Skácela žije nejen v myslích účastníků, přátel a příbuzných, ale rezonuje v celém národním hnutí.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář