Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sto zajímavostí ‒ František Růžička

11. 11. 2019

Není ráno jako ráno. To dnešní bylo zajímavé tím, že na vlnách ČRo (Dvojka) odvysílal moderátor Dalibor Gondík zprávu o zajímavé akci – křtu knihy „100 zajímavostí ze starých Českých Budějovic“, kterou následně telefonickým rozhovorem doplnil Dr. Daniel Kovář ze Státního okresního archivu v Českých Budějovicích.

Rozhodně nebylo důvodu, proč se na vernisáž do Barokního sálu Jihočeského muzea nejít podívat. Knížku vydalo nakladatelství Starý Most s. r. o. v Plzni, jak v úvodním slovu uvedl zástupce nakladatele, jeden ze spoluvlastníků. Obě města mají mnoho společného – pivo, hokej, sousedství s bývalými státy „západními“, dobu založení města, dokonce i dnešní ranní mlhu…

Autoři díla: Zuzana Thomová (označená za duchovní matku) spolu s Ondřejem Chvojkou vybrali zajímavosti archeologické, Jiří Chvojka numismatické, Daniel Kovář a Leoš Nikrmajer zajímavosti z téměř 750leté historie města (jména uváděna bez titulů). Kniha je doplněna řadou fotografií, které dosud nebyly publikovány. V současné době je již v prodeji v místních knihkupectvích a dále dodávána prostřednictvím knižního velkoobchodu. Příležitost si nenechala ujít čtenářská veřejnost, takže sál byl zcela zaplněn. Přítomni byli i veřejní činovníci (náměstek hejtmana, náměstkyně Jihočeského muzea, zástupce SOA…)

Pokud se týká podrobnějšího obsahu, který již „nakousl“ při ranním vysílání Daniel Kovář, nadhoďme jen několik tematických otázek… Proč nemají České Budějovice zakládací listinu? Jaký byl příběh českobudějovických Keltů? Jak vypadala nejstarší dochovaná českobudějovická medaile? Co byl Spolek zahálčivých opic? Jak vypadaly začátky MHD ve městě? A jak to bylo s těmi vykovanými meči pro pana krále, které se musely překovat, aby nebyly ostré? Měly sloužit pouze pro turnajové účely.

František Růžička, České Budějovice

p15607621.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář