Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vltava teče ‒ František Růžička

7. 11. 2019

Ano, ano, teče, vždyť je to také řeka. Je to její poslání. Řeka, jejíž jeden z hlavních zdrojů, Teplá Vltava, pramení na východním svahu Černé hory na Šumavě. Po celé délce svého toku (cca 430 km) od šumavské Kvildy až po soutok s Labem u Mělníka vytváří nádherné scenérie. Je vyhledávaným místem pro turisty, fotografy, malíře, sportovce, rybáře, ale zejména pro vodáky všech kategorií. Jak mnoho krásných míst či okamžiků u ní prožitých by se dalo barvitě popisovat… Na kráse snad neubrala ani postupně vybudovaná Vltavská kaskáda. Jen po mnohých krásách se navždy uzavřela vodní hladina. Dodnes po nich pamětníci roní slzy. A možná že právem.

Leč protentokrát zapůjčila v následujících řádcích své krásné jméno nejen pro hudební kompozici, ale přímo hudební festival nazývaný Vltava žije. Její letošní, již 8. ročník byl připraven jako jedinečná multimediální party s letem na Měsíc. Inspirací bylo jednoznačně 50. výročí přistání člověka na Měsíci. Jedinečná možnost vidět světovou premiéru show pod názvem MAN ON THE MOON. Jako obvykle v produkci týmu Art4Promotion v režii showdesignera a režiséra Ing. Rudolfa Stříteckého.

Připomeňme si nejdříve, že první ročník se uskutečnil v jihočeské metropoli již v roce 2012 (podruhé v Boršově nad Vltavou a při nepřízni počasí i v srpnu na Lipně). Druhý ročník (2013) v Českých Budějovicích, Lipně, Týně nad Vltavou a Hluboké nad Vltavou. Třetí ročník (2014) pod názvem „Bouře“ přilákal na náplavku (pravý břeh Vltavy) kolem 20 tisíc zvědavců. Rozcházeli se s nadšením z předvedené ukázky. Jistě spokojenosti bylo dost i na Lipně. Čtvrtý ročník (2015) „Dreaming“ zaznamenal již 25 tisíc diváků a konal se rovněž i na Lipně. Pátý ročník (2016) jako „Circle pro Olympijský park Lipno“. Šestý ročník (2017) s názvem „Hudební legendy“ zaznamenal již na 50 tisíc přihlížejících. Sedmý ročník (2018) pod názvem „Má vlast“ se uskutečnil jako videomaping přímo na náměstí Přemysla Otakara II. k 100. výročí vzniku Československa.

A tím jsme po plavbě proti toku času zakotvili u levého břehu přímo u areálu Výstaviště ČB. Sem se totiž konání tohoto festivalu v letošním roce přestěhovalo v poněkud (dosti) změněné podobě. Vstup do areálu byl pouze hlavní bránou z Husovy ulice. Dopředu bylo s celým programem avizováno, že děti do 15 let a osoby s průkazem ZTP (+ 1 osoba doprovodu) mají vstup zdarma. Pro ostatní účastníky celodenní vstup za 150 Kč, k dostání v předprodejních stáncích před hlavní bránou. Netřeba dodávat, že přístup na všechny dosavadní ročníky byl zdarma… No comment!

Do programu byly zařazeny nové originální scénické prvky, živé obrazy, holografická, projekční a laserová show, taneční performance a akrobatická vystoupení. Začátek již v odpoledních hodinách (16:00), vystoupení jedné z nejlepších evropských party kapel, funk, soul a pop-rockové cover kapely TRAM69 (doslovně opsáno). Velká party s fragmenty vesmíru, astronautem, technikou a výstupem na Měsíc ve 22 hodin. To vše na obří scéně.

Zcela na závěr jen dodatek, že i na rybníčku u informačního centra JE Temelín se odehrála projekce s názvem „Měsíci“. Přibližně desetiminutová s opakováním každých 15 minut. Od 20 do 23 hodin. Jako součást i noční prohlídka temelínského Infocentra.

František Růžička (Hlas svědomí)

p15005011.jpg

Vltava ke 100. výročí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář