Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bašta ODS ‒ František Růžička

2. 11. 2020

Úvodem uvádím, že článek měl být s tématem předvolebním, ale znáte to. Čas je rychlejší a naplnění záměru se může rozplynout v ranní mlze. Takže téma povolební, ale s přihlédnutím i ke kampani v době předvolební. Také to znáte: „Když ptáčka lapají…“ A ve volbách to platí nejméně dvojnásobně.

Nejen České Budějovice, ale celé Českobudějovicko je známo coby příznivec ODS. Hnutí ANO 2011 sice v celém Jihočeském kraji zvítězilo před druhými občanskými demokraty, ale v metropoli a okolí platí, co bylo výše napsáno. V krajském městě byl rozdíl téměř čtyř procent, v některých okolních obcích ještě větší (Srubec, Dobrá Voda, Roudné, Homole…). Při hodnocení lídr ODS Martin Kuba poukázal posměšně na neúspěch volebního uskupení „Jihočeši 2012“ (náměstci primátora Moravec a Thoma).

kuba-martin.jpgDomorodcům netřeba připomínat, že MUDr. Martin Kuba (ODS) byl po celé volební období na radnici v opozici. Kritici mohou uvést, že byl vždy „proti“. Třeba i proti rekonstrukci letního kina v Háječku. Přesto, nebo snad právě proto, získal zdaleka nejvíce preferenčních hlasů. Vystupovat na veřejnosti bezesporu umí a na jeho „prapodivnou“ minulost volitelé ale velice rádi zapomínají. Například na to, že při posledních komunálních volbách, ač byl vždy kritikem neekonomického konání, sám si nechal pořídit zázračnou skládací krabičku „Takové Budějovice chceme, s modrým logem ODS a ptáčkem“, k tomu hostitelskou kartičku „šetřilku“, na kterou bylo možné zajít si do určené kavárny (na náměstí) na kávu a zákusek. Chutnalo vám, důchodci??? To ale nebylo zdaleka vše. ON, kritik knihy pana Babiše „O čem sním“, nechal si vytisknout cosi podobného, leč v modrém tónu také s názvem „Takové Budějovice chceme“ o 96 stranách včetně barevné přílohy, kde před kamerou zapózoval i se svým „hafánkem“. Prostě frajeři! Rétorika: Kraj má neskutečné možnosti. Chce to úspěšného manažera. A silný tým. Výmluvy neberu. Chci pro vás všechny dostat z kraje maximum. Napumpujeme krajské peníze do vašich měst. Kraj jste pro mě vy! Pokud dopravu nezačne řídit někdo, kdo je zvyklý to odpracovat a dotahovat věci do konce, nikdy se nic nezmění. O jihočeskou krajinu a venkov se budeme starat s rozumem a láskou, abychom je předali našim dětem. Na jihu Čech to zvládneme. Chce to přesná čísla a lidi, kteří tomu rozumí…

Je toho tolik, že by na to byla nutná zase další celá knížečka. S fotečkama. Všem to slušelo, i těm přeběhlíkům.

Dalším úspěšným (za ODS) byl poslanec a bývalý hejtman Jan Zahradník. Jak sám uvedl, do politického důchodu se ještě nechystá. Je pravda, že jeho popularita vzrostla především při a po povodních v roce 2002. Dříve zastával i funkci prorektora Jihočeské univerzity a stál u založení Česko-anglického gymnázia… K oběma jmenovaným hvězdám však nutno připomenout – neštěstí u Nažidel, kde při dopravní nehodě vyhaslo celkem 29 lidských životů… Pane bývalý hejtmane, pane bývalý krajský náměstku, kdybyste se v době svého vládnutí postarali o včasnou rekonstrukci daného silničního úseku, nemuselo být tolik nešťastných… Víme dobře a vidíme to dodnes, jak to s dálnicí D3, procházející jižními Čechami, od listopadu 1989 ve skutečnosti bylo a je. Teprve zásluhou ANO (Babiš, Svoboda) se ledy pohnuly. Každý se dnes může v terénu sám přesvědčit. Můžeme ještě dodat, komu do vínku přičíst, že trasa vede právě vybraným úsekem (problematické technicko-geologické podmínky). K osobě nového hejtmana Kuby se ještě vrátíme z historického i osobního pohledu.

Porovnatelně se v preferencích nedařilo primátorovi (J. Svoboda) či náměstku P. Holickému (oba ANO). Výsledky z krajského města: ODS 21,18 %; ANO 17,37 %; Piráti 14,28 %; TOP 09 a KDU-ČSL 9,54 %; ČSSD 7,81 %; STAN 7,38 %; Jihočeši 2012 6,40 %.

Teď si ještě připomeňme předvolební vábení… Politických stran a politických hnutí registrovaných dle zveřejněného seznamu ke dni 17. 8. 2020 bylo tolik, že se mi je nechce ani počítat. Pro Jihočeský kraj jich bylo pouze dvacet. I tak to byla pěkná kupička potištěného papíru.

ČSSD – Víme, jak bezpečně dál (dosavadní hejtmanka Mgr. Ivana Stráská). Jsem připravena být vaší hejtmankou. Pořád máme kraji co dát.

ODS – Vybudoval jsem úspěšnou firmu. Chci úspěšné jižní Čechy (M. Kuba, kandidát na hejtmana). Když bude politik z hejtmanství v Praze často lobbovat a obtěžovat, dočkají se Jihočeši rychlejší přípravy dopravních staveb. Je nutné stavět obchvaty měst. Je potřeba napumpovat z krajského rozpočtu do obcí a měst 300-400 milionů Kč. Je třeba rozšíření domova pro seniory ve Frymburku a Třeboni, atletický ovál v Milevsku, výstavba bytů v Písku či Prachaticích. Rozhodně to není málo - viz text výše.

Jihočeši 2012 – Jsme vaši sousedé a jdeme do toho společně (Moravec, Hroch, Fišer). Trojka: Občané pro Budějovice, Jihočeši 2012, Tábor 2020. Volte lidi, které znáte. Máme připravený skvělý tým. Máme co zlepšovat v dopravní obslužnosti, stavět mezigenerační mosty, přicházet s novými vizemi, neflákat se a být slušný, zachovávat odkaz předků.

KSČM – Přání udržet si stávající počet zastupitelů (R. Nejezchleb). Nejsme zkostnatělou stranou. Za hlavní považujme zdravotnictví a sociální péči. Nelze opomenout výstavbu domů s pečovatelskou službou a ústavů následné péče pro seniory. Po Jihočesném kraji jízda volebním autobusem Třešňák.

Piráti – Pro lékaře je logicky hlavním tématem zdravotnictví (L. Mareš, kandidát na hejtmana). Nepřípustné jsou přesčasové hodiny zdravotníků. Dalším tématem je kvalita prostředí v nemocnicích. Vyhraňujeme se proti letišti v Českých Budějovicích. Rozšířit autobusové turistické linky, spoje pro cyklisty. Šance změnit budoucnost, jde o kraj! Zlepšit jejich řízení. Vystavit „červenou“ nefungujícím úředníkům.

Svoboda a přímá demokracie – Tématem je Šumava, kůrovec, zadržování vody v krajině. Rovněž proti letišti vznášíme kritické připomínky (J. Pupavová, kandidátka na hejtmanku).

Trikolora – Chceme více jihočeské zeleniny po celý rok! Vybudujeme obří skleníky, vytápěné teplem z Temelína (I. Kerlesová, kandidátka n hejtmanku). Bráníme normální svět. Zdravá půda, zdravé potraviny, zdravá příroda, zdravá společnost.

Změna 2020 – Formace kolem bývalého hejtmana J. Zimoly. Pro exstarostu Jindřichova Hradce (S. Mrvka, kandidát na hejtmana, bude usilovat i o hlasy při volbě do Senátu) je blízká sociální problematika. Nedoporučuje výstavbu dalšího hospice na jihu Čech, ale podpoří terénní hospicovou činnost. Je stále nedostatek míst v domovech důchodců.

STAN – Starosta Lišova (J. Švec, kandidát na hejtmana) má v kraji na starosti oblast dopravy. Velký potenciál vidí v cyklostezkách, zejména Vltavské cyklostezky. Jeho obyvatelům chybí obchvat města. Není uzavřená problematika mýta na silnicích prvních tříd. Je potřebné zkrácení lhůt čekání u lékařů. Komu se nelení, tomu se zelení. Senát je pojistkou demokracie.

TOP 09 a KDU-ČSL – V programu mají porodné 5 tisíc Kč pro každé novorozeně a „pastelkovné“ 2 tisíce Kč pro prvňáčky, obchvaty mnoha menších měst (Dačice, Písek, Trhové Sviny…). Nejmladší kandidát na hejtmana (F. Talíř). Volební kampaň vedl ze sedla svého kola dvoutýdenní jízdou. Cílem je znovu nastartovat ekonomiku, pomoci rodinám a firmám, lokálním zemědělcům i obcím.

ANO 2011 – Chtělo by se říci, to nejlepší na konec. Toto volební uskupení skutečně tyto volby vyhrálo, ale dopadlo jako „sedláci u Chlumce“. V této zemi platí „Antibabišárna“. Anebo volební zmršenina podle odkazu disidenta Václava Havla. Už tehdy, po „prvních svobodných, ale nikoliv demokratických volbách“ (podle zahraničních pozorovatelů) nazvaná „cochcárna“… Dle lídra hnutí (František Konečný, kandidát na hejtmana) je prioritou výstavba obchvatů, obce ale nemají peníze. Chceme zřídit nonstop zubní pohotovost, v dolním areálu nemocnice centrum sociálních služeb. Podpora otáčivého hlediště v Českém Krumlově, rozšíření ZOO na Hluboké. Další program dosti obsáhlý… Ale s jistou obavou pana předsedy hnutí: „Aby nás ostatní zas neobešli.“

Jak to dopadlo? Právě proto se k osobě nového hejtmana M. Kuby ještě vracíme z historického i osobního pohledu… Už je tomu několik „týdnů“, kdy dva největší rivalové z jihočeské ODS spolu bojovali o jednu ministerskou funkci. To, když premiér Petr Nečas provedl výměnu ministra za ODS (průmyslu). Stal se jím náměstek jihočeského hejtmana M. Kuba. Jeho rivala (poslance) Michala Doktora to vedlo k vystoupení z ODS. Vzájemný „kanibalismus“. Tisk tehdy uvedl, že občanští demokraté z jihu Čech se navzájem požírají již od poloviny devadesátých let. Po odchodu Vlastimila Tlustého (dnes se zase prezentuje jako velký ekonomický stratég), se stal postupně ekonomickým odborníkem. Prapodivná tehdejší doba (jen tehdy?): Topolánek, Tlustý, Nečas, Kalousek… Michal Doktor byl představitelem návratu k ideovým kořenům strany z doby Václava Klause, nedoprovázely ho žádné skandály. Leč – po sněmovních volbách ho „zařízla“ vlastní jihočeská organizace. Ejhle – objevila se kauza výběrového řízení jihočeského kraje na opravu silnic. Losování ukončila policie a odnesla si losovací zařízení. Přímo odpovědný byl náměstek krajského hejtmana ‒  anesteziolog Martin Kuba. Za jeho působení Evropská komise pozastavila vyplácení dotací pro jižní a západní Čechy, za což byl právě M. Kuba zodpovědný… Za jeho „panování“ propadla ODS totálně v tehdejších komunálních volbách. Intrikou byl zlikvidován populární primátor Českých Budějovic Juraj Thoma a ODS tak přišla o vedení krajského města. I přes tyto intriky si Kuba upevnil své postavení a dokonce kandidoval na místopředsedu ODS. Ale – nebylo mu přáno…

Pokračování o minulosti lze nalézt v povídání o „Hlubockém knížectví“.

Takže na shledanou!

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář