Jdi na obsah Jdi na menu
 


Benešíku, konečně už zmiz!

25. 11. 2020

Motto: „Při zběžném přečtení jsem nabyl dojmu, že strejda Benešík by dokázal za týden vyřešit covid, Babiše, Orbána i migraci. Kdyby ho teda někdo volil…“ (Názor čtenáře z internetu)

Podvod s oslavami 700. výročí obce Strání zůstává nepotrestán

O poslanci O. Benešíkovi (KDU-ČSL) jsem psal již mnohokrát. Je to jako s tím házením hrachu na zeď. Ne že by byl tento prošedivělý čtyřicátník, kterého si leckdo může splést se šedesátníkem, něčím výjimečný. I on patří k těm nemnoha vesnickým nýmandům s velkými ambicemi, ale se špatným vzděláním, s nímž by si tento „světák“ na Západě v politice ani neškrtl. (Mezi našimi „vysokoškoláky života“ v PS se ovšem může cítit jako jednooký králem.)

Zkrátka: měl štěstí a díky důvěřivým, leč málo přemýšlejícím spoluobčanům se mu podařilo vyšplhat až hodně vysoko. To mu umožnilo, aby si již druhé funkční období, které skončí na podzim 2021, nebudou-li ovšem předčasné volby, což se zdá čím dál pravděpodobnější, užíval pohodlného života z peněz daňových poplatníků. Ale protože volby již klepou na dveře a nejistot den ode dne přibývá, měl by se i on začít poohlížet po nějakém zaměstnání, kterým uživí sebe, manželku a tři děti.

Také na jeho stranickém předsedovi M. Jurečkovi je vidět, že starost o to, jak uživí svých pět potomků poté, kdy v politice skončí, ho trápí dnem i nocí. Prekérní situace. Lidovci by chtěli dál pokračovat ve vrcholné politice a mají dokonce od P. Fialy nabídku na koaliční vládnutí po porážce A. Babiše, ale co s tím? Voličská podpora se po dvojím přepřahání lidoveckého „žebřiňáku“ propadla na čtyři procenta a změna stále nepřichází…

Voliči, kteří jsou zklamáni předchozí politikou této strany v 90. letech 20. století i spoluvládnutím s Babišem v Sobotkově vládě, se od nich odvrátili a volí dnes úplně jiné strany a hnutí. Vrátit se zpátky nehodlají, protože lidovci pod vedením Bělobrádkovy „partičky“ kariéristů a „zasmrádlých“ politických „vyžírek“, k nimž patří i poslanec O. Benešík, přestali být stranou pro věřící občany a natlačili se do politického středu. Tam se přetahují o politická témata i o hlasy voličů se socany, komunisty a Piráty. Kdo by stál o stranu, jež nemá jasné programového ukotvení a která zradila své tradiční voliče? Proto lidovci dopadnou stejně jako Hamáčkovi socani: půjdou od válu a skončí v propadlišti dějin. Smutné vyhlídky!

─────

benesik--strani.jpg

Ale vraťme se k poslanci O. Benešíkovi z obce Strání na Uherskobrodsku, která leží jen 11 kilometrů od Nivnice, rodiště „učitele národů“ J. A. Komenského (1592-1670)! Jeho 350. výročí úmrtí jsme si nedávno připomínali. Protože mám v obci Strání rekreační chalupu, na níž každoročně pobývám několik měsíců, vím leccos jak o zmíněném politikovi, tak i o starostovi a zastupitelích této vesnice. Vidím jim tzv. pod prsty a některým až do žaludku. Na vesnici to tak bývalo odjakživa: sousedé si viděli do talíře a neuniklo jim nic z toho, co mělo být natrvalo utajeno. Obyvatelé obce Strání, která se léta honosila národopisnou slavností „Fašank“ (podobně jako nedaleká vesnice Vlčnov „Jízdou králů“), má smůlu. Zdejší občané si do svého vedení zvolili osoby, které se tam nikdy neměly dostat. Teď místní obyvatelé sklízejí namísto obdivu turistů plné koše shnilého ovoce z této své „zahrádky“.

Shnilé není jen to ovoce, ale, jak napsal divadelní klasik W. Shakespeare, „cosi shnilého“ je i v této obci. Zdejší obyvatelé nebyli ani za dva a půl roku schopni vyvodit důsledky ze skandálního činu, k němuž v této obci došlo v roce 2018. Tehdy starosta A. Popelka spolu se zastupiteli obce připravili a uskutečnili, a to v rozporu s historickými fakty, podvodné oslavy 700. výročí údajné nejstarší písemné zprávy o této vesnici. Účast na tomto flagrantním porušení zákona měl i poslanec O. Benešík – jako jeden ze zastupitelů obce a pravděpodobný „autor“ tohoto šíleného nápadu.

Nezodpovědným jednáním všechny tyto osoby naplnily skutkovou podstatu § 209 (podvod) a § 329 (zneužití pravomoci úřední osoby) trestního zákona. Přesto do dnešního dne nebyl nikdo z těchto provinilců obviněn a potrestán. Policie ČR ani příslušné státní zastupitelství nekonají a nikoho nestíhají. Tvářit se, že je to v právním státě normální, doopravdy nelze. S dodržováním zákonnosti se totiž začínáme nebezpečně přibližovat Maďarsku a Polsku.

O nápravu se nepokusila ani Benešíkova „rodná strana“, KDU-ČSL, třebaže její nejvyšší funkcionáři o této kauze dobře vědí. Žádný z dosavadních předsedů, kteří se v čele této strany vystřídali od r. 2018 dodnes (P. Bělobrádek, M. Výborný, M. Jurečka), se neobtěžoval tuto záležitost po stranické linii řešit. Existuje navíc podezření, že někteří z výše jmenovaných politiků Benešíkovo jednání nejen kryli, ale dokonce mu v jeho trestné činnosti pomáhali, byť nevědomky. Ale protože pamatuji dobu, kdy stál v čele KDU-ČSL J. Lux, věřím tomu, že ani on by tyto dnešní funkcionáře nepochválil za to, co z „jeho“ strany za posledních deset let udělali.

K dovršení všeho si nový předseda strany M. Jurečka na letošním lednovém sjezdu KDU-ČSL prosadil, aby byl O. Benešík znovu zvolen do předsednictva strany. To je veletoč hodný cirkusového představení. Ať se proto lidovci nediví, že tento politický „odpad“ dnes nikdo nevolí. Proč by to dělal? Lidovecký elektorát aktuálně tvoří přestárlé, poloslepé a nahluchlé stařenky ze zaostalých vesniček, kde lišky dávají dobrou noc. Politici KDU-ČSL tak svým odpudivým jednáním ohrozili samotnou existenci své strany, této politické „babičky“, jež letos oslavila 101. narozeniny. Proto dopadnou stejně jako Babišovy „nevěsty“ (nebo nevěstky?): ČSSD a KSČM. Jáma pekelná již na ně čeká.

●●●

Prohra lidovců v podzimních krajských volbách

Protože O. Benešík pochází ze Zlínského kraje (podobně jako já), nejen mě, ale i další obyvatele tohoto regionu zajímá, zda lidovci vyvodí důsledky alespoň ze své porážky v podzimních volbách a začnou se chovat normálně, jak se na neúspěšnou stranu sluší. Leč – realismus v praktické politice KDU-ČSL se nedostavil. Stále se řídí známým heslem: Lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr.

KDU-ČSL v tomto kraji sice skončila na druhém místě se ziskem 18,62 % hlasů a 9 mandátů, a to za vítězným ANO 2011 (19,08 % hlasů, 9 mandátů), a musela se rozloučit s postem krajského hejtmana. Pro J. Čunka to bylo jistě těžké vystřízlivění z povolební kocoviny. Jak ukázalo regionální vysílání ČT, v Čunkově sekretariátu se už otevíraly láhve šampusu na přípitek k volebnímu triumfu. (Dokonce i O. Benešík okolo J. Čunka pobíhal, aby byl u toho.) A pak přišla studená sprcha.

Co se týká O. Benešíka, ani on úspěšný nebyl. Do nového krajského zastupitelstva se místo něho dostal 22letý student J. Knotek ze Strání, jeden ze šesti nových zastupitelů z České pirátské strany. Pro domýšlivého vesnického prosťáčka O. Benešíka to muselo být, jako když dostane facku s rozběhem. Dobře mu tak!

Piráti kandidovali poprvé a hned takový úspěch. Zatím jsou „neokoukaní“, a proto je lidi volí jako novou, nadějnou protestní stranu, když ANO 2011 ze svých předchozích slibů splnilo jen velmi málo. Ani tu Čunkovu nemocnici si Babišovi zastupitelé nebyli schopni ohlídat a vyvarovat se povolebních komplikací, které jim Čunek přichystal – jako pomstu za odchod z pozice hejtmana. Inu, lidovec J. Čunek je starý politický „taškář“: když nezvítězil, tak aspoň jako pověstný čert „zasmrděl“.

V důsledku krajských voleb došlo k tomu, co ani O. Benešík, který se celý život pohybuje v politice a o jinou práci nezavadil, nepředpokládal: nedostal se ani mezi 9 zastupitelů za tuto stranu. Předběhla ho dokonce i jinak nevýrazná předsedkyně krajského výboru KDU-ČSL  z Bystřice pod Hostýnem – Š. Jelínková. Tato „neviditelná“ senátorka, která dočasně zastupovala M. Výborného (po smrti jeho manželky vloni na podzim) ve funkci úřadující místopředsedkyně, získala ve volbách 878 hlasů. Byla to desetina toho, co dostal J. Čunek (9083 hlasů). Ten i nadále zůstává u svých tradičních voličů oblíbený. Je to však politik, jenž nedovede komunikovat s ostatními demokraticky zvolenými zastupiteli (umí jen rozkazovat a chovat se jako diktátor), a proto neuspěl a byl většinu voličů odmítnut.

Nebude jistě náhodou, že lidovci v těchto volbách uspěli pouze v historicky zaostalejších částech Zlínského kraje ‒ na Valašsku (Vsetínsko) a na Slovácku (Uherskohradišťsko). Naopak na Kroměřížsku a na Zlínsku měli menší podporu. Markantní rozdíly mezi Uherskohradišťskem a Zlínskem se ostatně projevovaly i ve vztahu k premiéru A. Babišovi, jenž do Zlínského kraje často jezdil na pracovní návštěvy. Zatímco ve Zlíně se konalo v letech 2018-2019 několik protibabišovských demonstrací, obyvatele Slovácka to evidentně nezajímalo.

Situace v této části naší republiky je podobná, jako kdysi bývala za časů Rakouska-Uherska i První republiky. Již T. G. Masaryk ve volbách v r. 1907 zvítězil jako „pokrokář“ proti kandidátovi „klerikálů“. Nejen náboženské „tmářství“, ale i politická zaslepenost a pasivita: to i dnes charakterizuje tyto zaostávající části Zlínského kraje. Zdejší obyvatelé jsou stejně politicky pasivní, jako byli za minulého režimu. Totéž se projevuje i ve vztahu k Čunkovu projektu nové nemocnice: také tady se protestovalo pouze ve Zlíně a v Kroměříži. Ostatní obyvatele to nechávalo klidnými. Jediná námitka, která odsud zazněla, se týkala dojezdových časů z odlehlejších částí zlínského regionu.

Kdo čekal alespoň nějakou sebereflexi po této sérii neúspěchů z posledních týdnů, musel být z chování lidoveckých politiků notně zklamán. Nic z toho se nedostavilo ani u vrcholných představitelů KDU-ČSL, ani na úrovni krajské. Jen samé poplácávání po ramenou, jak jsou dobří, třebaže pravda je úplně jiná. Také zpupnost politicky poraženého J. Čunka jako by nebrala konce. Namísto toho, aby si začal vyklízet svou kancelář ve zlínském „mrakodrapu“, nepřestal intrikovat a navzdory varování nově zvolených zastupitelů podnikal další kroky ve věci nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Činil tak přesto, že dobře věděl, že nová reprezentace Zlínského kraje v tomto jeho megalomanském projektu pokračovat nehodlá.

Ve své povolební politické hře šli Čunkovi lidovci ve Zlínském kraji tak daleko, že se rozhodli vrazit klín mezi jednotlivé členy právě vznikající krajské koalice (ANO 2011, Piráti, ODS, ČSSD). Prostřednictvím dalšího zkušeného intrikána, pologramotného vesnického učitele ze Suché Lozi P. Gazdíka (STAN), nabídli post příští hejtmanky lídryni Pirátů – H. Ančincové. Jak by to dopadlo, kdyby tato zatím málo zkušená představitelka strany, jež teprve buduje své struktury na krajské a komunální úrovni, to si umí představit jen ten, kdo něco ví o politice. Piráti začali budovat svou stranu „shora“, podobně jako před nimi ANO 2011. Ani jim se kvůli tomu problémy nebudou vyhýbat. Zcela jinak jsou na tom „tradiční“ strany (ODS, ČSSD), jež se fakticky stanou ve Zlínském kraji „motorem“ nové krajské koalice.

Případ s nabídkou pro H. Ančincovou naštěstí dopadl dobře. Také předpokládaný (a dnes již schválený) hejtman Zlínského kraje R. Holiš (ANO 2011), starosta Rožnova pod Radhoštěm, učinil vstřícné gesto. Nabídl Pirátům v právě se tvořící krajské radě celkem 3 křesla a H. Ančincové dokonce místo 1. náměstkyně, jež bude mít na starosti náročný sociální a neziskový sektor. Vedle lékařky O. Sehnalové (ČSSD), která se stala náměstkyní pro zdravotnictví, patří právě tato oblast činnosti v době „koronavirové“ k těm nejdůležitějším. Zda to mladá politička Pirátů zvládne (a já jí to upřímně přeji), ukáže až čas. S „osekanými“ financemi, jak je dne 20. 11. 2020 schválila Poslanecká sněmovna (PS), to bude doopravdy problém.

●●●

Tam, kde chybí sebereflexe, nemůže být ani budoucnost

To, že si lidovci hlavu nelámou s nějakým dodržováním zákonnosti, je všeobecně známo. Ti starší z nás si dobře pamatují vyšetřování trestné činnosti exhejtmana J. Čunka v dobách, kdy byl ministrem v Topolánkově vládě. Oba tito „kámoši“ ze Vsetína, kteří se narodili v roce 1956 (jaká náhoda!), jsou kapitola sama pro sebe. V kterékoli jiné zemi, kde se dodržují zákony a kde slovní spojení „právní stát“ není jen prázdným pojmem, by tito pánové již dávno seděli ve vězení.

Za M. Topolánka si to nakonec odseděl jeho „pobočník“ M. Dalík. Lidovce J. Čunka před kriminálem zachránila „justiční mafie“, proti níž tenkrát statečně bojovala Zemanova kamarádka M. Benešová. Bojovala, nicméně J. Čunek vyvázl bez trestu. Končící předseda antimonopolního úřadu, P. Rafaj, patří k dalším výtečníkům z tohoto trojlístku: pochází z Valašského Meziříčí. Také to bude jistě náhoda! Zkrátka: „kámoši“, jak se patří. Radost pohledět.

Že tato charakteristika platí pro všechny lidovce, potvrzuje jak účast O. Benešíka v trestní kauze obce Strání z r. 2018, tak i aktuální chování současného předsedy KDU-ČSL, M. Jurečky, jenž nejenže ostentativně porušil protiepidemická nařízení vlády, ale dokonce se s tím pochlubil na sociálních sítích.

Je mi upřímně líto politicky naivního P. Fialy, který zoufalcům od lidovců nabídl koalici pro příští parlamentní volby. ODS to nepotřebuje, protože do PS se dostane tak jako tak. Potřebují to nicméně právě ony dvě menší strany: KDU-ČSL a TOP 09. Jsem přesvědčen o tom, že tento kýmsi naplánovaný (že by v tom měl prsty „strýček“ G. Soros prostřednictvím lidoveckého „černokněžníka“ a „dvojdomkáře“ P. Pitharta?) politický projekt neměl od samého začátku naději na úspěch. Je to jen výkřik do tmy již zmíněných „umírajících“ stran. Nic víc.

Třebaže by mělo být každému jen trochu zkušenějšímu pozorovateli naší vnitropolitické scény jasné, že současní poslanci za KDU-ČSL znovu do Sněmovny zvoleni nebudou, chovají se přesto tak, jako by své vítězství měli v kapse. Jenže: nemají. Spoléhají se totiž na to, že se do PS dostanou „na zádech“ politicky silnější a zkušenější ODS. Na její adresu je třeba říci, že tato partaj si to aspoň „odpracovala“, kdežto lidovci se zatím pouze „vezou“ a politicky „příštipkaří“. I ta „topka“ se chová zodpovědněji a občas přichází s rozumnými návrhy.

Pokud P. Fiala na společný postup těchto tří stran ve volbách do PS kývne, může ho to stát předsednickou funkci. ODS v důsledku toho „spadne“ až kamsi k pěti procentům. Lidovcům, jak se zdá, je toto riziko šumafuk. Chovají se stejně nezodpovědně, jako v případě plánované koalice se STAN před několika lety. „Partičce“ kariéristů okolo M. Jurečky jde pouze o to, aby uhájila pro pár svých „vyvolených“ jedinců dobře placená koryta aspoň na jedno další funkční období. V tom se lidovci chovají stejně jako dnešní vedení ČSSD. Také oni se řídí heslem: „Po nás potopa!“

Proto se výsledek těchto stran podobá – jako vejce vejci: KDU-ČSL má 4 % a ČSSD 3 % preferencí. S tím už se žádný volební mejdan pořádat nedá. A opět žádná sebereflexe. Naopak: ČSSD se hodlá „zachránit“ spojováním se stranou Zelených. Platí to, co řekl M. Zeman: Spojí-li se dva či tři „trpaslíci“, vznikne jen další „trpaslík“. To je budoucnost stran, jež se marně pokoušejí zastavit čas (např. oddalováním stranického sjezdu ČSSD a KSČM) a doslova přežít svou vlastní politickou smrt.

Ukazuje se, že „perpetuum mobile“, na něž si naši politici po roce 1990 zvykli jako a na samozřejmost, přestalo fungovat. Aktuálně jsou u nás dvě strany (ČSSD, KSČM) již „mrtvé“ (přesto před voliči předstírají, že ještě žijí) a další dvě uskupení (KDU-ČSL, TOP 09) prožívají předsmrtnou křeč. Také jejich konec se nezadržitelně blíží. Bohužel – politici těchto stran se se tváří, že se nic neděje a připíjejí si na příští volební vítězství. To nelze označit jinak než jako politickou perverzi.

Je to jako s tím Titanikem, na jehož horní palubě se tančilo, třebaže se loď již potápěla. Tato ztráta politického realismu je naprosto zarážející, zvláště u osob s vysokoškolským vzděláním. Také na lidoveckém „Titaniku“ stále ještě tancují i ti poslanci, u nichž bych to nepředpokládal: J. Mihola a V. Kaňkovský. Copak se i oni chtějí s tím zbytkem kariéristů a politických „vyžírek“ z okruhu M. Jurečky utopit? Aspoň poslanec J. Mihola by měl myslet na svých šest dětí.

●●●

Lidovecký žvanil O. Benešík chce přežít svou vlastní politickou smrt?

Zdá se, že ano. Třebaže tento přestárlý svazák z generace „Husákových dětí“ neuspěl ve volbách do Evropského parlamentu (EP) v r. 2019 ani letos na podzim v krajských volbách ve Zlínském kraji, jeho „kámoši“ z předsednictva KDU-ČSL ho neopustili a hodlají jej umístit jako volební „jedničku“ na společné kandidátce pro parlamentní volby 2021. Na základě tzv. Memoranda nedávno ustavené „trojkoalice“ (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) byla lidovcům přislíbena tři první místa na společné kandidátce. Mají je obsadit tito zasloužilí „borci“ z poslaneckého klubu KDU-ČSL: M. Jurečka v Olomouckém kraji, V. Kaňkovský na Vysočině a O. Benešík ve Zlínském kraji.

Již toto oznámení svědčí o totální ztrátě soudnosti současného vedení KDU-ČSL. Jako by nestačilo, že O. Benešík nebyl zvolen ani řadovým krajským zastupitelem na Zlínsku! To samo o sobě svědčí o tom, že tohoto politika občané a voliči nechtějí a volit ho nebudou, i když bude figurovat na prvním místě této kandidátky. Jednoduše ho „vykroužkují“, nebo rovnou tuto kandidátku hodí do koše.

Nerozumná snaha za každou cenu prosadit tohoto recyklovaného, „zasmrádlého“ politika na společnou kandidátku tzv. trojkoalice povede k jedinému: neuspějí ani další nominanti pro parlamentní volby, např. z ODS či TOP 09. Přitom právě v řadách ODS je dost zkušených politiků, kteří se v minulosti osvědčili na krajské i komunální úrovni. Kvůli O. Benešíkovi se také oni stanou nevolitelnými. Škoda. Na tuto skutečnost upozorňuji s předstihem, aby si vedení ODS a TOP 09 pořádně rozmyslelo, koho bude ve volbách prosazovat. Voliči jsou suverénové a zachovají se po svém: dají raději hlas úplně jiné straně či nějakému dalšímu hnutí.

Ale protože právě vesnický prosťáček O. Benešík patří k lidem s „dlouhým vedením“ (mohl by se stát jednotkou „tuposti“ a M. Jurečka zase „hlouposti“), je i nadále přesvědčen o tom, že by mohl v příštích volbách uspět. Svatá prostoto! K tomu se dá říci jen toto: „Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království Nebes.“ To stojí v Písmu svatém a znají to i „pánbíčkáři“ ze Strání. Včetně rodičů tohoto poslance. Ti se jako obzvláště příkladní křesťané chodí modlit do místního kostela Povýšení svatého Kříže každý den.

Od skutečně věřícího občana bychom právem očekávali, že se nad svým dosavadním jednáním, je-li v rozporu se slovy Písma svatého, alespoň zamyslí a pokusí se o nápravu vlastních chyb. U poslance O. Benešíka je to však marné. Již nějakou dobu využívá (či spíše zneužívá) toho, že Česká televize (ČT) poskytuje nadstandardní prostor pro názory opozičních politiků – včetně lidovců. Zatímco televizní žvanil D. Takáč, který se chová podle zásady „Kam vítr, tam plášť“, si O. Benešíka občas zve do „venkovního studia ČT“, představitel televizní zpravodajské „elity“, V. Moravec by někoho tak profláknutého, do svého diskusního pořadu nikdy nepozval.

Podobně je na tom „Hurvínek“ ze Suché Lozi, P. Gazdík, další ostuda voličů z Uherskobrodska. Ten již delší dobu „parkuje“ u TV Barrandov, kam si zoufalý televizní ředitel J. Soukup zve podobné nešťastníky, jako je on sám, např. P. Gazdíka nebo T. Zdechovského. Současní redaktoři ČT svým chováním jen potvrzují pravdivost slov prezidenta M. Zemana, který nedávno prohlásil, že „ČT se stala součástí opozice“. Je tedy zřejmé, že tím její „veřejnoprávnost“ skončila. Dá se proto očekávat, že brzy skončí i ředitel této neobjektivní, spíše komerční, televize ‒ exkomunista P. Dvořák. Jinak to ani dopadnout nemůže.

●●●

Politici KDU-ČSL škodí své vlastní straně!

Znovu vyhlášený nouzový stav přivádí některé naše politiky do stavu zoufalství a v řadě případů až šílenství. Levá ruka neví, co dělá ta pravá. U lidovců je to patrné na první pohled. Tam si totiž říká každý, co chce a kde chce. Celkový dojem z této politiky je: absolutní chaos, anarchie a bezradnost, třebaže se lidovečtí politici navenek tváří jako „mistři světa“.

V tom zvláště vyniká chorobně domýšlivý bývalý učitel z Heřmanova Městce ‒ neúspěšný expředseda KDU-ČSL a protekční synek M. Výborný. Tento bezskrupulózní kariérista a politický komediant v lednu 2020 dojímal až k slzám delegáty stranického sjezdu, když předával svou funkci současnému předsedovi – M. Jurečkovi. Rezignaci tehdy zdůvodňoval tím, že péče o tři děti je pro něho důležitější než funkce předsedy. Po několika týdnech bylo všechno jinak. Právě M. Výborný patří dnes k těm poslancům, kteří na zasedáních PS téměř nechybí. Čili: jeho děti jsou v Heřmanově Městci, kdežto on „musí vydělávat peníze“ v Praze. Vzorný tatínek, jen co je pravda!

A právě tento beznadějně provařený lidovecký žvanil a pokrytec týden předtím, než měla PS schvalovat prodloužení nouzového stavu o další měsíc a „daňový balíček“, prohlásil před novináři na tiskovém brífinku KDU-ČSL (před zasedáním Sněmovny), že lidovci toto prodloužení nepodpoří, pokud se co nejdříve žáci nevrátí do základních škol. Bylo to jen další „plácnutí do vody“. V té době totiž vláda tento postupný návrat začala připravovat, alespoň u žáků 1. a 2. tříd ZŠ. Byl to jen další pokus lidovců o zviditelnění, a to v době, kdy je nikdo nevolí a volit nebude. Tímto trapným vyhrožováním si lidovci pojistili to, že jsou a zůstanou nevolitelnou stranou.

Nejsem sám, kdo se musí tomuto politickému divadýlku „černoprdelníků“ smát. Ve skutečnosti je to spíše k pláči. Stejného názoru jsou i čtenáři některých našich internetových serverů. Ti si neberou žádné servítky a vzkazují lidovcům toto: „Lidovci umí jen kecat, bonzovat a škodit. Hnus.“ – „Ale to mě ti černoprdelníci pobavili…“ – „Lidovci jsou v politice po r. 1990 největší pakáž. Vždycky vydírali, navzdory tomu, že jsou tzv. věřící.“ – „Svinstvo lidovců, podrazáků, se táhne už od dob socialismu. Nevolitelná strana.“ ‒ „Lidovci jsou věrni svému charakteristickému, podrazáckému způsobu jednání. Trochu pomoct, trochu škodit, to se může vždycky hodit.“ – „Teď tlačej vládu k otevření škol a potom budou jako první řvát v čele s Fialou, že vláda otevřela školy.“ – „Lidovce Výborného bych poslal makat do nemocnice, když neví, co dělat roupama, a s ním další hlupáky z KDU. S rozvolňováním jsme dopadli nejhůř v Evropě…“ – „Těch pár tajtrlíků si nějak vyskakuje…“ – „Lidovci byli, jsou a budou vždy vyděračskou stranou a půjdou i s ďáblem, jen aby jim z toho něco káplo.“ – „Hovada lidovecký. Žijou vůbec v této republice?“ – „Tyhle převlékače kabátů vypakovat ze sněmovny – a bude pokoj.“

●●●

„Parlamentní listy“ a KDU-ČSL. Co tomu říká zásadová Johana Hovorková?

Jedním z mála sdělovacích prostředků, jež o aktivitách lidovců informují (kromě serveru „Eurozprávy.cz“), jsou dezinformační „Parlamentní listy“, jejichž majitelem je „moravský Babiš" ‒ podnikatel I. Valenta. Poté, kdy jsem zhruba před rokem kritizoval Benešíkovy rozhovory pro tento internetový deník, nějakou dobu si tento politik dal pauzu. Až v těchto dnech jeho „abstinence“ skončila a začal nanovo. Svědčí o tom jeho nový rozhovor s redaktorkou Z. Koulovou, která tuto Benešíkovu „zpověď“ opatřila titulkem: „Ti lidé chodí do práce, učí doma děti, musí shánět obživu. Nemají čas studovat tabulky.“ Benešík se obává, že systém PES brzy pojde. (PL, 20. 11. 2020, 20:02)

Pan poslanec má aspoň v tomto tvrzení pravdu. Jelikož v obci Strání každoročně trávím coby důchodce-chalupář několik měsíců, vím, že to tak je. A je to dokonce mnohem horší, než tento lidovecký politik říká. Jsou totiž jistá fakta, o nichž se raději nemluví: pouze se o tom po vesnici šušká ‒ jako za časů soudruha G. Husáka. Například o tom, že během jarního nouzového stavu bylo nutno na určitou dobu zastavit výrobu ve zdejší sklárně v Květné – kvůli řadě zaměstnanců nakažených „koronavirem“. Na konci října letošního roku byla tato obec vůbec nejhorší, co se týkalo počtu nakažených v celém Zlínském kraji. O tom se již veřejnost mohla dočíst v pravidelně publikovaných přehledech v denním tisku.

Zajímavější než „plkání“ zmíněného poslance, které PL zveřejnily, je reakce čtenářů. Někteří z nich tohoto lidoveckého politika zřejmě osobně znají, a proto se netají svým odmítavým postojem k němu. Já sám za sebe mohu konstatovat, že systém PES možná „pojde“ (jak vtipné a originální vyjádření od pana poslance!), ale lidé, jako je O. Benešík, by si měli dát dobrý pozor na to, aby nakonec nedopadli podobně.

A ještě něco: Poslanec O. Benešík nemá své zvolení do PS v příštím roce jisté. Bude jedno, zda k volbám dojde na jaře 2021, nebo až na podzim téhož roku. Ono to vlastně vyjde nastejno. Kde nic není, tam ani čert nebere. Již několikrát jsem ve svých článcích tomuto politikovi doporučoval, aby si začal konečně hledat práci, která ho uživí poté, až v politice skončí. Zdá se, že ještě nezačal. Je nejvyšší čas!

Bohužel – ani v dobách, kdy v obci Strání O. Benešík starostoval, se tento politik nepostaral o to, aby v této pohraniční vesnici, odkud je všude daleko a kde většina dospělých mužů, živitelů rodin, odjíždí za prací daleko od svých blízkých, aby se vraceli pouze na víkendy (je to jako za časů mého dědečka z jižního Valašska), vznikly nějaké pracovní příležitosti. A současný starosta A. Popelka místo toho, aby s tímto neutěšeným stavem konečně začal něco dělat, jen suše konstatuje, že „Strání je víkendová destinace“. Chytrák k pohledání! Proto také poslanec O. Benešík bude jen obtížně hledat nové uplatnění. S tím „vzděláním“, které má, ho stěží najde.

─────

A jaké jsou reakce čtenářů na nejnovější „výlevy“ tohoto lidoveckého politika? Posuďte sami: „Benešík je odpad, lidská zrůda se znamením ďábla.“ – „Stačí přečíst… flanďák a nečtu! Vládli, mohli zařídit!!! Ludry nevolitelný!!“ – „V době, kdy ještě nevládli lidovci, měli lidé práci v místním JZD a [ve] sklárnách Květná. Pak zednář Cyril Svoboda prosadil tzv. volný obchod. Tady dovoz všeho z levnější Asie. A lidi u nás se už nevrací z práce v 15.00 hod., jako dřív za socialismu, ale do noci musí shánět obživu.“ – „Benešík. Stačí KDU a nečtu. Už jsem dnes blil.“ – „V čem je Maďarsko a Polsko nedemokratické? (…) To ovšem Benešík radši neříká, protože by pak doma nedostal večeři a musel by spát na rohožce. Takové blby máme v parlamentu.“ – „Proč si pan Benešík stěžuje, že nestíhá nastudovat jednoduchou tabulku[,] a přitom tvrdí, že stíhá plnohodnotně své (správně: svá) tři zaměstnání. Má v hlavě velký chaos.“ – „Trouba z KDU chce popsat složitý proces jednou větou.“ – „Jo a tak nemají čas čumět na tvůj ksicht a poslouchat tvoje kecy.“ – „Benešíku, ví se, že máš dlouhé vedení. Tak pro tebe vláda údajně napíše něco jednoduššího.“ – „Normální lidé to chápou, pouze někteří poslanci jsou z toho na větvi.“ – „Jurečka chlastal na ulici a ještě se u toho fotil. V KDU nic nechápou…“ – „Pánbíčkáři byli vždy hovada.“ – „Proč má člověk pocit, že naši politici jsou trochu omezení? Pane Benešíku, když je pro vás známé PES složité, vraťte se do školy. Až budete umět, vyhrajte volby. My se budeme těšit, jak zařídíte blahobyt.“ – „Při zběžném přečtení jsem nabyl dojmu, že strejda Benešík by dokázal za týden vyřešit covid, Babiše, Orbána i migraci. Kdyby ho teda někdo volil…“ (PL, 20. 11. 2020, 20:02)

─────

A tak si tady žijeme – v tom našem „koronavirovém“ Česku, na Moravě a ve Slezsku. A také v pohraniční vesnici Strání, kde starosta a zastupitelé obce (s přispěním lidoveckého poslance O. Benešíka) „nevědí roupama, co dělat“, a tak organizují oslavy neexistujícího výročí obce. To v hlavním městě jiný lidovecký výtečník (dokonce předseda této strany!) zase na veřejnosti pije pivo, třebaže je to zakázané, a ještě se tím chlubí na sociálních sítích. A aby toho nebylo málo, schvalují naši poslanci „daňový balíček“, který způsobí tak velké zadlužení země, že ty dluhy budou splácet ještě naše děti, dokonce i vnoučata. Kdyby to všechno viděl a slyšel známý šprýmař Josef Švejk, nevěřil by vlastním očím a uším, co všechno je v poklidném (= zaprděném) Česku možné. A jistě se budou divit i Marťané, až sem přiletí spoluvládnout s příštím vítězem voleb. Ale to už bude jiný příběh. O tom zase někdy příště.

 23. 11. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář