Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budějcká noclenka ‒ František Růžička

15. 11. 2020

Přesně takový je název letáků, který má upozornit na charitativní adresu „darujme.cz“, která na Českobudějovicku (akce Městské charity České Budějovice) vyzývá, že finančním darem je možné umožnit člověku bez domova přespat v teplé posteli v noclehárně Domu sv. Pavla (Riegrova ul.).

V zimě je tímto činem možnost zabránit umrznutí bezdomovce někde venku v parku na lavičce nebo křoví. Z běžných pochůzek po městě víme dobře, že teplá místa, jako jsou kovové kryty na rozvodech tepla, jsou již delší dobu proti přespávání těchto nebohých zabezpečena mřížemi. Hodnota tohoto daru je 50 korun. Bližší spojení je možné dohledat prostřednictvím webových stránek, facebooku nebo přímo e-adresou na charitu (mchcb.cz).

Stanové městečko, které bylo zbudováno jako jedno z možných řešení v době jarní začínající epidemie, by v nadcházející zimě již nebylo vyhovující. Krajské město proto chce postavit noclehárnu pro bezdomovce v rámci připravené rekonstrukce právě Domu sv. Pavla. Na investici jsou již připravené finance z rozpočtu. Stavební úpravou by se měla oddělit noclehárna pro padesát míst od stávajícího azylového domu. Ten by měl sloužit pro zdravotní a sociální služby včetně ubytování pro nadstandardní klienty, kteří se postupně zapojují do běžného života. Bude počítáno i s případným umístěním bezdomovců do karantény.

Rozhodně není od věci připomenout dřívější činnost tehdejšího starosty ve Vsetíně, Jiřího Čunka (později hejtmana), který svou aktivitou vzbudit nejen pozornost, ale i výsměch či pohrdání, neboť se jednalo o stavbu kontejnerového charakteru… Právě takovou formou by se měla postavit i zdejší noclehárna. Lze dodat, že tento druh stavby se plně osvědčil již na mnoha jiných místech (Příbram, ale i sídliště Máj v Českých Budějovicích nebo mateřská školka v nedaleké obci Plav).

Netřeba připomínat nejrůznější problémy a komplikace. Třeba nutnost případného testu, karantény za provozu; tito lidé většinou nemají ani svého lékaře. Pro karanténu tak byla vymezena místa v jiných bytových prostorách. Jedná se i o objekt v nemocnici ‒ budovu bývalé psychiatrie. Podle dostupných informací fungují v kraji azylové domy bez omezení.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15800451.jpg

Stanové městečko pro bezdomovce

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář