Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lázeňské rozpaky ‒ František Růžička

15. 11. 2020

Vnitřně jsem se přesvědčoval, že těch lázeňských témat již bylo až dost. Co však naděláte. Člověk míní, ale Pán Bůh mění, jak říkávala často naše babička. Asi byla moudrá. I když v dnešní době všechno připisujeme z vědeckého pohledu přírodě, černé díře, nebo velkému třesku. A je to rozlezlé po celé planetě. Prostě globalizace… Hranice máme „zašperované“, cestovky, letecké společnosti i jiné podobné instituce smutní, mnozí vymýšlejí, jak si s tím poradit, jiní si o tom jen klidně doma čtou. Nevzrušují se a nejspíše mají také pravdu. Šetří si své zdraví. Možná že již dosti chatrné. Nebo také značně ohrožené. Tak se raději znovu vrátíme s nadějí do lázeňského prostředí.

Jak již bylo dříve uváděno, velký humbuk kolem vygenerovaných voucherů (www.kudyznudy) brzy pohasl, lázně je odmítaly přijímat. Počátkem září už bylo všechno jinak. „Nově přijímáme vouchery na týdenní pobyty ve vybraných termínech a hotelích.“ Nabídky dokonce i na vánoční a silvestrovské období. Kdo by se nechal pobízet? Např. Metropol Františkovy Lázně na 7 nocí za 4925 Kč včetně státního příspěvku.

Za pár dní další lákavé nabídky. Podzimní období (4. 10.‒14. 11.) z původních 16 065 Kč na 12 065 Kč. Zimní období (15. 11.‒6. 12.) z původních 14 102 Kč na 10 102 Kč. Kdo umí, ten umí. Kdo potřebuje, ten se snaží. Na rozdíl od těch, kteří stojí před fortnou milosrdných s rozevřenou dlaní (často s výpomocným pokřikem četných sdělovacích prostředků). Na druhé straně jsou ale řetězce (SPA Resort Pawlik), které si průběžnou reklamní kampaň mohou dovolit. Uváděná nabídka se týká kategorie „standard 1/2 B“. Nároční si mohou přilepšit v kategorii „de luxe“ nebo „apartmá“. Lázeňský poplatek ve výši 21 Kč nebo kulturní poplatek ve výši 35 Kč není započítán. Jen tak na doplnění: Zařízení Pawlik, Hotel Imperiál, Tři lilie se 4 hvězdičkami, zařízení Luisa, Dr. Adler, Metropol, Belveder se 3 hvězdičkami, Jesenius se 2 hvězdičkami (vše Františkovy Lázně). Podle toho také odlišná cenová hladina.

A žijeme dál. Začátkem října další lákavé pokušení – „Lázně s příspěvkem“! Vedle vygenerovaného voucheru se státním příspěvkem (4 000 Kč) přichází dar od Karlovarského kraje na ubytování ve výši 300 Kč na osobu (maximálně 1800 Kč). Obsah nabídky: 7x ubytování, polopenze (plnou lze doplatit), „all inclusive“ nápoje zdarma, vstupní lékařská prohlídka, jedna procedura denně, neomezený vstup do Aquacentra. Uvažte sami ‒ nebyla by to pohoda? Nebo dokonce hřích to odmítnout?

Ale znovu platí – všeho do času. Přichází totiž další opatření. To podstatné opakovaně zdůrazňuje, že nejvíce je potřebné chránit ty nejohroženější – tedy seniory. A proto – od dané doby není vhodné, aby tato kategorie do lázní vůbec jezdila!!! Dále raději bez komentáře. Konec konců, je to také jistá pravda. Milí dědáčkové, vybalte z kufru připravené bačkůrky! Drahé babičky, dejte zpět do prádelníku flanelové noční košilky! Budete doma louskat buráky (máte-li ještě zdravé zoubky, nebo dobře padnoucí protézu). S nadějí na lepší jarní měsíce. Snad se jich vůbec dočkáme…

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář