Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panu faráři ‒ František Růžička

1. 11. 2020

V posledním říjnovém čísle LN byl jako dopis redakci otištěn příspěvek pana evangelického faráře, ve kterém reagoval na použité vyjádření bývalého ministra Pavla Dostála v původním článku Zbyňka Petráčka… Zajisté – pokud bylo ministrovo vyjádření („…s domovnicemi se nediskutuje…“) použito pejorativně, pak si zaslouží odsouzení a odmítnutí. To však z textu není přímo zjevné a nemám v úmyslu seznamovat se s dřívějšími vyjádřeními onoho ministra.

Přiznám se, že mne to hned také napadlo, ale přijal jsem k tomu své vlastní poznání. Jako mladý klučina jsem jezdil k příbuzným do Prahy (byli tam dva moji bratranci) a tetička nás často kárala a poučovala slovy: „…kluci, to nesmíte, kdyby vás viděla domovnice, to byste dostali…“ Ony totiž v té době (konec padesátých let) byly v mnoha domech ještě domovnice, které měly svoji přirozenou autoritu z doby první republiky. No – a s těmi se skutečně nemohlo, nebo nedalo, mnoho diskutovat. Ty bylo nutné na slovo poslouchat. Takže jsme to, ač neradi, museli respektovat.

Jenže: ono nešlo jen o ty „domovnice“, ale všeobecně o pana učitele, učitelku, ředitele, dokonce i o školníka, o panu faráři (důstojný, veledůstojný, velebný pán) nebo paní katechetce ani nemluvě. To byly přirozené autority a rodiče nás vychovávali tak, abychom je respektovali a poslouchali… Vynechávám běžné oslovení jako: „paní doktorová, paní lékárníková, paní notářová apod. Bohužel, byly rodiny (nemnohé), kde už tomu bylo úplně, ale úplně jinak. Tam tatínek (tajemník) přišel panu učiteli třeba i „vyčinit“. Ten se pak ale zákonitě nemohl stát soudruhem ředitelem…

Všeobecně s panem farářem plně souhlasím a přeji, byť je již ve výslužbě, aby dál kázal poučení, že s lidmi bez selského rozumu se lze setkat v každé profesi. Jen bych dodal ‒  bohužel ‒ setkáváme se s nimi stále častěji, zejména když vidíme pouliční výchovu mnoha mladých rodičů.

František Růžička

České Budějovice (Hlas svědomí)

 

Poznámka redakce SN:

V článku uvedený Pavel Dostál (1943-2005) byl sociálně demokratickým ministrem kultury ve vládách M. Zemana a V. Špidly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář