Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběhy ulice ‒ František Růžička

15. 11. 2020

Ještě dříve, než přišlo další omezení pro konání veřejných akcí, podařilo se uskutečnit ve stálé výstavní síni KD Metropol „Galerie Nahoře“ výstavu fotografické tvorby Petra Lundáka. Narodil se roku 1983 a je stále věrným „Budějičákem“. Vyučil se tiskařem a polygrafii ukončil maturitou v Brně. Od roku 2015 pracuje s přestávkami jako redaktor a v poslední době i fotograf MF Dnes. Fotí vše, píše také sportovní rubriku do novin. Fotí i pro zábavu a podle potřeby i pro výdělek. Jeho nosným tématem je „street foto“ (pouliční fotografie). Tedy záběry z každodenního, okolního života. Osobně má rád ještě škodovky a dobré budějovické pivo.

Zahájením, mluveným slovem i tiskem vernisáž doprovodila Bohuslava Mařiková… To nejdůležitější, co každá dobrá fotografie musí mít, je zachycení správného okamžiku. S momentními snímky se setkáváme již od dob daguerrotypie. Ve druhé polovině 19. století vznikly objevem suchého procesu podmínky pro rozšíření fotografie i mimo profesionální sféru. Vznikaly snímky z výletů, oslav i všedního života. Momentka se stala novým fotografickým oborem. Ve dvacátých letech 20. století se v Evropě s rozvojem techniky prosadil fotožurnalismus. K největšímu rozmachu ale došlo až po druhé světové válce.

To, že fotografie skutečně dokáže vyjmout z toku času jediný okamžik a trvale ho zaznamenat, dokazují i pouliční fotografie Petra Lundáka. Důležitými prvky jeho tvorby jsou lidé v pohybu, geometrické linie, světlo a stín, barva a pohyb. Fotograf nepotřebuje žádnou zvláštní techniku, stačí vzít fotoaparát, vyjít ven a naladit se na okolní atmosféru. K tomu dobrý pozorovací talent, pohotovost, být nenápadný a hlavně trpělivý. To vše dokazuje právě jeho vystavená tvorba…

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15902161.jpg

Zahájení vernisáže (autor se svými dětmi)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář