Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoce, Vánoce… ‒ František Růžička

15. 11. 2020

… přicházejí. Čemu se divit, když se to tak děje každý rok. Ale nějak mi to nesedí. Včera jsem odcházel ze hřbitova a psal článek s tématem „dušičkovým“. Dneska si jdu do vedlejšího nákupního centra pro svačinu. Nestačím se divit, oči vylézají z důlků.

Takže nepřicházejí, už jsou tady. Jen těch nakupujících je nějak pomálu. Ono to asi nebude jen těmi důraznými restrikcemi, ale pro nás, starší generaci, je to nějak divné, až prapodivné. Ještě nebyla Hubertská zábava, ještě nebylo Svatomartinské posvícení, ani kachnička nebo husička s „knedlíčkama a zelíčkem“, pěkně do zlatova opečená… Co naděláte? Vždyť on ještě ani nechodil svatý Mikuláš s čertem a andělem, nebyl žádný adventní odpočinek a doba usebrání před těmi slavnostními a veselými koledami. Už jsme si měli dávno zvyknout, co je to marketing. Všeho je dost. Dokonce nadbytek. Jen těch „bez domova“ je mi v tom nadbytku ještě více líto.

Ale kdo ví, jak to letos všechno vůbec bude? Lidu českobudějovickému již pan primátor Jiří Svoboda prostřednictvím televizních zpráv oznámil, že kluziště kolem Samsonovy kašny nebude, anděl z Černé věže nepoletí a nebude ani žádná adventní zábavička… To bude žalu, už si na to našinci přivykli. Ještěže ten vánoční stromeček alespoň zůstane zachován. Ale také s omezením. Už se pečlivě vybírá (údajně jedle kavkazská, 13 metrů vysoká, jako soukromý dar), ale jeho nasvícení bude probíhat inkognito… Hlavně že budeme zdraví a nebudeme muset ležet v lazaretu, nebo ještě něco horšího!

Rada na závěr: V klidu domova a pohodě – do Betléma pospíchejme! Ale pozor na náledí, pokud ještě nějaké bude…

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15906331.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář