Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z jihočeského zápisníku ‒ František Růžička

25. 11. 2020

Někteří čtenáři-pamětníci si možná ještě vzpomenou na dobu tištěných novin (SN), kde svého času vycházel sloupek „Z jihočeského zápisníku F. R.“ Dovolil jsem si zopakovat tento titul jako sumář posledních událostí v Jihočeském kraji, zejména pak na Českobudějovicku.

● Novým hejtmanem Jihočeského kraje se při zasedání pléna s protikoronavirovými opatřeními v největším pavilonu Výstaviště České Budějovice stal lídr občanských demokratů MUDr. Martin Kuba, který získal 30 z 55 hlasů. ODS se tak vrátila k moci po 12 letech. (V návaznosti na článek Bašta ODS.) Nová koalice je složena ze subjektů: ODS, KDU-ČSL+TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. Suma sumárum – vše proti ANO 2011. Nejvíce hlasů dostal exstarosta Tábora J. Fišer. Opozice volbu nikterak neprotahovala. Vedení kraje má 5 náměstků a ještě jednoho neuvolněného.

● Koaliční smlouva byla podepsána již při prvních jednáních (před volbou hejtmana). Jako hlavní cíle jsou uvedeny: zdravotnictví jako číslo jedna, doprava napříč celým krajem; v rámci sociální péče vybudovat centra pro pacienty s Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou; ve školství pomáhat novým způsobům výuky; vytvořit tzv. Krajský investiční fond pro podporu obcí a měst.

● Nejasno již delší dobu mají v Dopravním podniku, kde vznikla zapeklitá otázka, zda přední dveře u řidičů se mají, nebo nemají otevírat. Řidiče to má chránit před nákazou, ale na druhé straně to dosti omezuje nastupující či vystupující cestující. Jihočeská KHS sdělila, že není důvod, proč více omezovat cestující, docházelo by ještě k větší akumulaci cestujících. Krytá kabina pro řidiče by měla být dostatečnou ochranou.

● Infolinka odboru sociálních věcí českobudějovického magistrátu je znovu v provozu. Nejčastěji poskytuje rady seniorům, kteří se dostávají do nejasných situací a nevědí, jak je řešit. Linka je v provozu od 8 do 16 hodin.

● S dálkovou výukou se potýkají rodiče i učitelé v kraji. Na základních školách chybí technika, středoškolákům zase praxe, hlásí ředitelé některých škol v rámci celého kraje.

● Nové stavby, při kterých vniknou nové byty v lokalitě Čtyř Dvorů, vyvolávají nespokojenost občanů a vznik petičních protestů. Není totiž vybudována dostatečná infrastruktura. To se týká neméně dopravní obslužnosti. Podnikaví developeři stavějí byty, ale o to ostatní by se mělo postarat město nebo kraj!!! Po roce 1989 mělo město asi 18 tisíc bytů, v současné době asi 2 tisíce. Proto bylo rozhodnuto o další možnosti výstavby pro mladé rodiny a seniory. Jako lokalita byl vybrán prostor mezi sídlištěm Máj a Vltava. Právě zde se uvažovalo s výstavbou nové sportovní haly, ale ta se neuskutečnila.

● Nejen samotná budova českobudějovického nádraží je po řadu let ostudným místem metropole. V současné době je to i přilehlé okolí. V některých opuštěných (!) objektech sídlí bezdomovci. Kdo by jim nepopřál alespoň takovou střechu nad hlavou. Jenže: odpadu přibývá. K tomu se přidávají narkomani. Volně pohozené stříkačky. Kdo z nich by to uklízel? Takže: občas někdo zavolá na Městskou policii a strážníci s potřebnými ochrannými pomůckami je sbírají. Takových míst je po celé metropoli více. Údajně za rok jsou to stovky odhozených stříkaček. Rovněž údajně sociální služba Jihočeský streetwork Prevent od roku 2002 s drogově závislými pracuje. Ve městě vymění 100 tisíc stříkaček. O riziku nákazy netřeba pochybovat.

● Dávno pryč je doba, když se do pěkné, stylové restaurace Juvel (II. cenová) chodilo na zábavy, schůze i příjemné posezení. Ale i dnes je přilehlé okolí takovou samostatnou kolonií. Na základě připomínek místních obyvatel vznikla iniciativa na nutnou obnovu. Prostřednictvím online dotazníku se několik stovek zde bydlících mohlo vyjádřit, jak prostor upravit. Takže: doufejme – snad v roce 2022. Ono to není tak jednoduché, není potřeba jen opravit dlažbu, ale i podzemní sítě, řešit dopravní obslužnost pro podnikatele. Problémů je dost. Ale – kde nejsou!??

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí

p15906561.jpg

Složitost členitého "náměstí"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář