Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zavřeli nám Fedinanda ‒ František Růžička

25. 11. 2020

Omlouvám se. Jasně: Ferdinanda nám zastřelili už dávno v Sarajevu. Kdo by to nevěděl, že? No, ale možná že ta mladá (nejmladší) generace to opravdu neví. Také vlastně, proč by to měla vědět? Dnes už se učí jiné věci. Hlavně prognostika. Nebo logistika? Ale logicky: jaká je prognostika na to, že přesně na svátek svatého Mikuláše dostanete v poledne průjem? To umí jen naše politická opozice. Znovu se omlouvám, SORRY. To už jsem příliš daleko od zamýšleného tématu.

Tématu, které touto cestou adresuji panu primátorovi jihočeské metropole. S vědomím, že ho ani nepoškádlím a že to nejspíše nebude mít žádný vliv ani na příští komunální či jiné volby. Ve své podstatě jde o to, že nám zavřeli chodník. Co je na tom divného? Takových chodníků (nejen uzavřených, ale i pěkně hrbolatých) máme v metropoli bezpočet. Na druhé straně – dá to makačku a trvá pěknou dobu, než se některé z nich podaří záplatovat nebo zrekonstruovat. Těch „technologicky“ (nelogicky) nutných přestávek!

Ten zmíněný chodník kopíruje nejfrekventovanější magistrálu, protínající metropoli (Pražská třída). Přesně od OOC IGY (další nejfrekventovanější místo) směrem k severu (ku Praze). Každý uzná, že opravovat se musí. Jenže: k této uzavírce došlo zcela nečekaně při pondělním ránu 9. listopadu roku současného. A to spolu s nejfrekventovanějším přechodem mezi ulicemi Pražská a Puklicova. Nejen nečekaně, ale i bez oznámení či projednání s dotčenými. A těch není vůbec málo. Předně obyvatelé rohového domu (Pražská 32), odkud teď nemohou vyjet ani svým autem z garáže, která je za rohem. Pomíjím všechny ostatní vedlejších domů. A v neposlední řadě obyvatel domů Puklicova 21 (25 bytů) a Puklicova 23 (24 bytů). Všichni jsou odříznutí od případného zásahu ZIS (hasiči, záchranáři, zdravotníci…). Nikdo z nich si nemůže v rámci dopravní obsluhy cokoliv dovézt k domu, kde bydlí. Vjezd z opačného konce ulice (Kostelní) je totiž osazen zábranami. Lze zmínit i popeláře (tři kontejnery na SDO). Naštěstí ‒ v době koronavirové všichni chodí málo nakupovat, takže i málo jedí a podle logiky je i menší množství odpadu. Kéž by to zcela zabránilo i korona-vniku!

Přiznávám, že nevím, kdo je investorem dané akce ani kdo zodpovídá za vše ve smyslu platných stavebních předpisů. Pátrat po tom nebudu. Není to moje starost. Rovněž připouštím, že to není ani starost samotného pana primátora. Tomu přináleží závažnější otázky k řešení… Jen tak malou ironii: uzavřeným přechodem stejně přecházejí lidé. Neukáznění ‒  pochopitelně. Ale i děcka, která mají sedět doma a učit se! Co jsem tady ale od pondělního rána neviděl? (Už je ráno čtvrteční.) Místní občané to vědí dobře. Především ti vnímaví. – Bystrozraké městské strážníčky či jejich pomocníčky.

Ale zase není se čemu divit. I je může postihnout (stejně jako úředníky magistrátu) karanténní výpadek. Ten by však – zcela logicky – neměl postihnout celý příslušný odbor, kterému daná starostlivost alespoň částečně kompetenčně přináleží… Proto tento závěr: asi někdo v důsledku korona opatření zaspal.

František Růžička, České Budějovice (Puklicova ulice)

p15906501.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář