Jdi na obsah Jdi na menu
 


Generál de Gaulle stále aktuální…

24. 11. 2021

charles-de-gaulle.jpgV pondělí 22. listopadu jsme si připomněli 131. výročí narození legendárního francouzského státníka a politika ‒ generála Charlese de Gaulla (22. 11. 1890 – 9. 11. 1970). Většina z nás má toto jméno spojeno zejména s hnutím Svobodná Francie a s odbojem Francouzů za II. světové války. Významné je také jeho prezidentství a formulace politického programu, jenž do dějin vstoupil pod pojmem gaullismus.

Charles de Gaulle nabízel svou vizi Evropy: měla být vytvořena natolik silná Evropa, aby fungovala jako alternativa k USA a SSSR. Zároveň vykonával svou vlastní politiku vůči sjednocené Evropě. Byl zastáncem sjednocení Evropy zdola, od lidí, které vyplyne z jejich postupného sbližování. Naopak odmítal nadnárodní uspořádání Evropy, neboli sjednocení byrokratické shora. Svůj odmítavý postoj demonstroval v několika případech během 60. let 20. století. Za dva nejznámější příklady jeho boje proti nadnárodní federaci lze bezesporu označit „Fouchetův plán“ a „politiku prázdné židle“ v roce 1965. De Gaulle se snažil spíše prosadit evropské uspořádání konfederativní, protože jsou to země, které tvoří živý organismus Evropy, a nikoli byrokratické organizace.

Generál de Gaulle se po většinu svého prezidentství snažil o politiku, kterou známe pod názvem: „Evropa od Atlantiku po Ural“. Francie generála de Gaulla byla v 60. letech 20. století stoupenkyní teorie „Evropy vlastí“. Ta kladla důraz na osobitost a suverenitu jednotlivých evropských států, spolupracujících spolu, stejně jako Velká Británie, které ovšem Francie (= generál de Gaulle) dvakrát znemožnila vstup do EHS.

Není bez zajímavosti, že aktivním politikem je také generálův vnuk Charles de Gaulle (*25. 9. 1948). Byl poslancem Evropského parlamentu v letech 1993-1994, 1994-1999 a 1999-2004, a to nejprve za Unii pro francouzskou demokracii (Union pour la démocratie française) a posléze za Národní frontu (Front national), kterou označil za nejautentičtější gaullistickou stranu.

K odkazu generála de Gaulla a jeho pojetí „Evropy vlastí“, jakož i samostatných evropských národů, se hlásil také český politik Mgr. Jan Skácel (13. 9. 1934 ‒ 17. 11. 2018), který skoro každý článek a vystoupení na téma EU neopomněl proložit odkazem na nezapomenutelného generála de Gaulla.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

(Redakčně upraveno)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář