Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pologramotní blbci dál „kralují“ v ČT?

1. 11. 2022

Nestojí to za víc než za pár řádků. Ty si však nemohu odpustit, protože jako televizní koncesionář se domnívám, že je mou povinností na to upozornit. Situace v ČT se nezlepšuje, ale zůstává stále stejná, bez šance na změnu. A bude taková do té doby, dokud z vedení tohoto „veřejnoprávního“ média nezmizí všechny ty ostudné postavy a postavičky, které ČT zaměstnává, aniž tyto osoby mají pro výkon své profese ty nejzákladnější předpoklady odborné, ale zejména morální.

Všichni ti Dvořákové, Šámalové a Mrzenové a další dobře placení slouhové momentálních mocných měli již dávno z televize zmizet a jít se ucházet o nějaké, jejich nedostatečné kvalifikaci odpovídající, zaměstnání na Úřadu práce. Poslal bych je do kamenolomu, aby poznali, co je to skutečná práce.

Co mě tak „nadzvedlo“, že se vyjadřuji takto kriticky? Je to prosté. Jako obvykle si za to mohou pracovníci televize sami. Není to žádný můj výmysl, ale pouze reakce na velmi špatnou práci ČT. Dnes, 1. 11. 2022, jsem po delší době sledoval dopolední zpravodajský blok („Studio 6“) na ČT24. A opět to byla podívaná pro bohy!

Napsal jsem to již mnohokrát: V ČT levá ruka neví, co dělá ta pravá. A to doslova. Dokonce je to měsíc od měsíce horší a horší: fyzikální zákony totiž platí i v elektronických médiích. Při odvysílání obrazové informace o aktuální situaci na českých a moravských dálnicích a silnicích se na televizní obrazovce objevilo toto jméno jedné obce na Vsetínsku: „Jabůnka“ místo správného pojmenování „Jablůnka“.

Jedná se o vesnici, která leží zhruba v polovině cesty ze Vsetína do Valašského Meziříčí. Tato chyba představuje stejný „kiks“ jako v případě mnou často připomínané záměny „Ostravy-Hrabůvky“ za „Ostravu-Habrůvku“. Tohoto „přebreptu“ se svého času dopustil O. Topinka, známý předčítač zpráv na ČT24.

Tentokrát slovní komentář k oné mapce podávala mnou často kritizovaná N. Reindlová. Ačkoliv to bylo na televizní obrazovce napsáno chybně, ona to ze čtecího zařízení, na které se neustále dívala, tentokrát přečetla správně: „Jablůnka“. Za to ji chválím. Totéž ovšem nemohu udělat v případě špatného pojmenování na oné mapce. Zdá se, že ČT zaměstnává nějaké pologramotné „Marťany“, kteří se ještě pořádně česky nenaučili: mluvit ani psát. Bude to jistě ještě nějakou dobu trvat, než se dočkáme nápravy.

Navrhuji rychlejší cestu: vyházet celý personál ČT – počínaje P. Dvořákem a konče lidmi u klávesnic počítačů v „newsroomu“, kteří to mají „v popisu práce“. Jejich pracovní výkon, jak se zdá, totiž nestojí za nic. Bez zásadních personálních změn nelze nápravy tohoto neutěšeného stavu dosáhnout.

À propos: zase u toho figurovali známí „experti“: O. Topinka spolu s N. Reindlovou. Tentokrát jsou v tom nevinně. Tu chybu totiž způsobil někdo „ze zákulisí“ ČT. Ať si P. Dvořák zjistí, kdo kazí dobré jméno „jeho“ televizi! Pouze nechápu, za co tento soudruh generální ředitel dostává ty „balíky“ peněz, když ČT odvádí tak nekvalitní práci!

1.11. 2022

‒ RJ ‒

 

P. S.

Aby pracovníci ČT nepropadali větší skepsi, než je nutné, musím uvést ještě jednu „perličku“, u níž tato televize rovněž „asistovala“. Během nedávné demonstrace spolku „Milion chvilek pro demokracii“ na Václavském náměstí v Praze (30. 10. 2022) byl „na dálku“ přenášen projev manželky ukrajinského prezidenta – Oleny Zelenské. (Jednalo se o politickou akci na podporu Ukrajiny.) Na dolní liště obrazovky „běžely“ české titulky.  Zaujala mě jedna pravopisná chyba v dotyčném českém překladu: místo „nezapomněli“ tam bylo uvedeno „nezapoměli“. Jednalo se o přímý přenos nebo o „předpřipravenou“ verzi tohoto projevu. Ve večerních televizních zprávách to bylo již v pořádku – bez oné hrubé pravopisné chyby. Zbývá se tedy ptát: Kdo tu chybu udělal? A má tato osoba právo být zaměstnávána za mých 135 Kč povinného měsíčního televizního poplatku v ČT? Nemá! Již dávno měla být vyhozena!

1.11. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář