Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radek Vondráček byl zřejmě hodně rozrušený…

7. 11. 2022

Dal jsem si delší pauzu a několik měsíců jsem nesledoval projevy neznalosti české gramatiky a pravopisu u našich politiků. Byla jiná, zajímavější témata. Bohužel – situace se nezlepšuje, ale naopak. Čili: další politik uvízl v síti. Stal se jím naprostou náhodou, aniž bych měl na něho „políčeno“, bývalý předseda Poslanecké sněmovny (PS) a dnešní předseda Ústavně-právního výboru PS – Radek Vondráček.

K jeho dosavadním „malérům“ se po dnešku připojuje další „hřích“. Ani on totiž neví, kde se v české větě jednoduché a v souvětí píší interpunkční čárky. Zdá se, že také tento politik žije v představě, že „obyčejná čárka“ je jen „malou“ chybou. Není tomu tak! Jedná se o plnohodnotnou „hrubou“ pravopisnou chybu – podobně jako i/y v tzv. vyjmenovaných slovech atd.

Při pročítání článků na zpravodajských serverech jsem zcela náhodou narazil na tweet R. Vondráčka. Byla to jeho reakce na vystoupení v pořadu „Partie T. Tománkové“ na CNN Prima News (6. 11. 2022). Jeho diskusi s ministrem zahraničí J. Lipavským (Piráti) jsem v TV sice sledoval, ale vůbec mě nenapadlo, že budu den nato psát tyto řádky. Bohužel – musím, protože chyby v pravopise neodpouštím nikomu z našich politiků. Pouze lidem, kteří v politice nejsou a neusilují o to, aby se o ně zajímali novináři.  (Mnozí z nich jsou na tom s pravopisem stejně jako R. Vondráček, M. Pekarová-Adamová či M. Jurečka.)

R. Vondráček (ANO 2011) na sociálních sítích napsal: „Podporovat a stát plně na straně Ukrajiny a zároveň mluvit o míru není ani hanba[,] ani protimluv. Ale když začnete mluvit s aktivisty[,] jako je pan ministr Lipavský[,] o konci války, jediné[,] co umí[,] tak z vás dělá ruského švába.“ (Twitter, 6. 11. 2022, 14:11) V tomto textu chybí celkem pět interpunkčních čárek. Ve škole by to byla jasná nedostatečná! Chyby jsou vyznačeny červeně.

Musím se zastat jak moderátorky T. Tománkové, tak i ministra J. Lipavského, kteří v dotyčném televizním pořadu svorně poukazovali na Vondráčkovo setkávání se s osobami putinovského režimu, kteří již v té době byli na sankčním seznamu EU. Bylo to v roce 2018, tedy čtyři roky před invazí Ruska na Ukrajině.

Dokonce i moderátor J. Železný z ČT24 ve svém příspěvku na sociálních sítích neodolal a bez uvedení jména R. Vondráčkovi jeho prohřešek připomněl těmito slovy: „Rusko samozřejmě je teroristický stát! Jsem o tom přesvědčen. Mé právo! Tak jako myslet si své (neříkám co) o někom (neříkám o kom), kdo se v Rusku sešel s lidmi ze sankčních seznamů, poskakoval na místě, kde by to slušného člověka nenapadlo a…x dalších nepochopitelných věcí. J.“ (Twitter, 7. 11. 2022, 0:57)

Ozvali se rovněž „Piráti“. Těm se sluší připomenout, že krátce poté, kdy se jim podařilo dostat do Poslanecké sněmovny (2017), zúčastnilo se několik jejich poslanců setkání v budově ruského velvyslanectví v Praze. Konkrétně si vzpomínám na M. Peksu, ale bylo jich tam víc. Podobně byl R. Vondráček mezi účastníky oslav „Dne vítězství“ na ruské ambasádě v Praze dne 9. 5. 2019.

Spolu s ním se tam (jistě nedopatřením, jak jinak) ocitly také další známé osoby z řad politiků, ale i umělců: Jaroslav Foldyna, Aleš Gerloch, Miroslav Grebeníček, Stanislav Grospič, Vlastimil Harapes, Eliška Hašková-Coolidge, Jiří Hynek, Václav Klaus, Kateřina Konečná, Michal Lukeš (= ředitel Národního muzea v Praze), Leo Luzar, Jan Mládek, Vratislav Mynář, Petr Nečas, Jana Nečasová-Nagyová, Martin Nejedlý, Marta Nováková, Tomio Okamura, Lenka Procházková, Vladimír Remek, Roman Šmucler (= šéf stomatologů a známá tvář voleb TOP 09) Alena Vitásková (= bývalá šéfka ERÚ), Lubomír Volný, Radek Vondráček, Helena Vondráčková, Jiří Weigl a další.

Nedalo mi to, abych tu nedávnou minulost nepřipomněl. O tom, v jaké politické atmosféře se toto setkání uskutečnilo, se čtenáři SN mohou dočíst v článku: Kdo jsou čeští „přátelé“ putinovského Ruska? (SN č. 5/2019, vloženo 20. 5. 2019, ZDE).

Kdyby si R. Vondráček ten dodatečný, vysvětlující komentář k oné televizní debatě nechal pro sebe, udělal by nejlépe. Když už se k tomu odhodlal, měl si aspoň zkontrolovat, zda v tomto textu nemá nějaké chyby. Asi byl z toho „duelu“ s J. Lipavským tak „rozhozený“, že na to zapomněl. Dobře mu tak! Snad si na to bude příště dávat větší pozor.

7. 11. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář