Jdi na obsah Jdi na menu
 


Také Jiřina Švorcová navštívila Kyjev!

14. 11. 2022

svorcova-jirina--svazacka.jpgNašim zvídavým novinářům, kteří sledují všechno, co se šustne okolo Ukrajiny, prozradím jednu málo známou skutečnost. Od návštěvy hlavního města Ukrajiny touto známou herečkou, uplynulo již 71 let. Došlo k ní v roce 1951, kdy v našich zemích vrcholilo nadšení z toho, že nás po šestileté německé okupaci osvobodila vojska Rudé armády. Jejími příslušníky byli nejen Rusové, ale i Ukrajinci a další národy a národnosti žijící na území bývalého Sovětského svazu. Je dobré to připomenout, protože v českých zemích některým lidem funguje špatně paměť.

O zmíněné návštěvě naše uvědomělá komunistická herečka a recitátorka informovala tehdy v deníku „Lidové noviny“ (jejich šéfredaktorem byl spisovatel J. Drda), a to v článku s titulkem: Díky vám, sovětští lidé! Cílem tehdejší návštěvy J. Švorcové bylo hlavní město Ukrajiny (= sovětské Ukrajiny neboli Ukrajinské SSR) – Kyjev. V závěru svého článku J. Švorcová píše: „… Díky Vám, veliký Staline, za štěstí našeho lidu, za vše, co konáte pro světový mír!“ (Lidové noviny, roč. 59, č. 152, 29. 6. 1951, str. 1)

Na tehdejší dobu to sice bylo hodně „uvědomělé“, ale ani zdaleka se to nemohlo rovnat dnešním projevům „vlezdobruselismu“ některých našich současných politiků. Že by se jednalo o podobnost čistě náhodnou? To sotva! Máme tu „padesátá léta“, jako když vyšije! Za to by se nemusel stydět ani Gottwaldův šéfideolog – soudruh V. Kopecký. Informace pro mladé čtenáře, kteří se o tom neučili ve škole: Jednalo se o předválečného agenta NKVD, který dne 1. 5. 1955 slavnostně odhaloval Stalinovo sousoší na Letné (lidově nazývané „Fronta na maso“), jež bylo vyhozeno do vzduchu právě před šedesáti lety – na podzim 1962.

11. 11. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář