Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mariana Novotná měla zase svůj „televizní“ den!

14. 11. 2023

O tragické situaci v České televizi píšu již dlouho a často. Bohužel – stále se to nezlepšuje. Ti, kteří by na tom měli zapracovat, buď spí, nebo jsou se sebou nadmíru spokojení, a proto je to nezajímá. Setrvalý stav hrozí přerůst v hlubokou krizi: časem se diváci na tuto dezinformační televizi přestanou dívat. Pak se snad někdo probudí ze zimního spánku a začne ten Augiášův chlév, který tam zůstal po exkomunistovi P. Dvořákovi, vymetat. Smrad z tohoto hnoje již zamořil nejen Kavčí hory, ale i přilehlou Pankrác a další čtvrti: brzy se to dostane až na Jižní Město.

Televizní stanici ČT24 sleduji jen tak jedním okem a jedním uchem: slouží mi jako zvuková kulisa při jiné činnosti. Rozhodně nepatřím k těm důchodcům, kteří hltají všechny ty nesmysly, jež se z televizní obrazovky šíří do celé naší republiky. Naštěstí u nás máme dost jiných televizních stanic, které mají lepší úroveň než ČT.

Ta momentálně zaměstnává tlupu totálně neschopných, nevzdělaných a pologramotných jedinců, jimž nejnověji šéfuje jeden ušatý „hrdina“ z generace „Husákových dětí“ s křivým nosem a nadměrným egem. Být ředitelem této televize, byl by tento muž první osobou, kterou bych poslal na Úřad práce. Namistrovaných frajírků, kteří si myslí, že snědli všechnu moudrost světa, má tato instituce víc než dost. O to horší jsou pracovní výsledky této údajně „veřejnoprávní televize“.

Mladým redaktorkám, jež jsou v posledních měsících neustále obsazovány do televizního zpravodajství, aby tam předčítaly všechny ty pitomosti, které jim lidé z televizního „zákulisí“ podstrkují, říkám „televizní husičky“. Z některých z nich vyrostly již statné „husy“. Ty, které se vyhnuly svatomartinskému hodování, dál v ČT24 předčítají zprávy nebo ze sebe dělají „moderátorky“. Z nich se zatím nejkorektněji chová moje oblíbenkyně – Izabela (dříve Niepřejová, nyní Šroubková).

Jednou z těch méně úspěšných „televizních husiček“ je Mariana Novotná (dříve Kopecká). Nedávno se vrátila z mateřské dovolené, aby pokračovala ve své roli „předčítačky zpráv“. Právě ona se v pondělí 13. 11. 2023 střídala v onom „předčítání“ s Izabelou. Mariana měla na starosti první polovinu odpoledne (zhruba od 12:00 do 15:00). Její účinkování začalo poněkud zmateným pozdravem: „Dobrý večer“ (místo „Dobrý den“ nebo „Dobré poledne“). Již v té chvíli bylo jasno v tom, že je značně „rozhozená“. S tím se pojilo i několik případů přeřeknutí. Zkrátka: Mariana neměla svůj den. Přesto to nejlepší „číslo“ mělo teprve přijít.

V poslední době se Marianě příliš nedaří. Nedávno jsem ji kritizoval za to, že během svého moderování odpoledního zpravodajského bloku na ČT24 dovolila europoslanci T. Zdechovskému (KDU-ČSL), aby ve svém komentáři k zahraniční politice na Blízkém východě opakovaně použil několik nespisovných výrazů. To by se aktivnímu politikovi stát nemělo. Moderátorka ho měla aspoň napomenout, případně ho přerušit, ale neudělala to. S falešnými ohledy na politiky, kteří se chovají, jako by jim ta televize patřila a jako by její zaměstnanci představovali jejich služebnictvo, to ČT již delší dobu přehání. Nejprve sloužili TOP 09, teď celé Fialově „Pětikolce“.

Když se Mariana nějakou dobu po tomto incidentu neobjevila na televizní obrazovce, myslel jsem si, že odteď bude „sekat dobrotu“. Leč – zmýlil jsem se. Je to pořád stejné. Jako v tom přísloví: „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“ Musím to poopravit: ani toho mladého…

A protože dnešní den byl pro Marianu obzvláště „úspěšný“, podařil se jí „kousek“, který i mě, učitele češtiny s 35letou praxí, docela překvapil. Ne sice moc, protože jsem již za svůj život viděl všechny myslitelné pravopisné chyby, jaké si lze představit, ale i tak mě to trochu zarazilo. S takovou mírou neznalosti mateřského jazyka od pracovnice televize jsem doopravdy nepočítal.

Marianě se totiž podařilo hned dvakrát za sebou chybně přečíst příjmení hosta, který se přes Skype připojil do televizního vysílání. Tento mladý muž se jmenoval: Jáchym BRZEZINA. Na první pohled je zřejmé, že jde o polské příjmení, které se u nás vyskytuje hlavně na Ostravsku. Naše „předčítačka zpráv“ se nejspíš s tímto typem jména nikdy nesetkala. Proto ani netušila, jak se to má správně číst. Přečetla to tudíž způsobem, jak se učí děti v první třídě základní školy slabikovat: „BR-ZE-ZI-NA“.  Správně to měla přečíst takto: „Březina“.

Nu což – stalo se! A slyšeli jsme to všichni, dokonce dvakrát, kdo jsme se v tom okamžiku na televizi dívali. Ředitel J. Souček si to může přehrát ze záznamu, aby se přesvědčil, že si nevymýšlím.

Nepíšu o tom proto, abych „dělal z komára velblouda“. Jistě jsou na světě mnohem důležitější věci, než je katastrofální neznalost češtiny u zaměstnanců České televize. Ta by nám, divákům, ale hlavně dětem, měla jít příkladem. Již dlouho tomu tak není. Netušil jsem, že v ČT zaměstnávají „telata“, která neumí ani pořádně číst. Proto nebudu řediteli J. Součkovi radit, co má s takovými zaměstnanci udělat. Jako manažer by to měl dobře vědět. Já bych je na hodinu vyhodil. A přidal bych k nim i M. Kubala, který má nejnověji v popisu práce toto: hlídat, aby ČT24 dělala to, co dělat má. Včetně dobré znalosti mateřského jazyka, v němž tato televize své pořady vysílá.

Nerad to konstatuji, ale musím: z České televize se za posledních několik let stala ostudná mediální žumpa. Redakce zpravodajství má na tom rozhodující podíl. Jen tak dál, soudruzi z ČT! Brzy se dočkáte toho, že se nikdo na vaši televizi dívat nebude. Lidé dají raději přednost jiným stanicím. Naštěstí jich máme dost. Pryč jsou ty časy, kdy u nás „kralovala“ jediná Č(s)T.

À propos: má ta Mariana aspoň maturitu? A co ostatní „borci“ a „borkyně“ z ČT24? Ten „papír“ možná někde získali, ale vědomosti jim chybí. Pane řediteli J. Součku, dělejte s tím konečně něco!

13. 11. 2023

‒ RJ ‒

televizni-husicky---housatka.jpg

Popisek:

Až tato roztomilá housátka vyrostou, stanou se z nich „televizní husičky“. Ty, které vidíte na druhém obrázku, právě spěchají do práce. Na Kavčích horách na ně již netrpělivě čekají…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář